Etterlyser fremdrift fra ekspertutvalg

 
Etterlyser fremdrift fra ekspertutvalgIllustrasjonsbilde: Getty Images
Byggmesterforbundet etterlyser resultatet av Byggkvalitetutvalgets arbeid med nye byggeregler og kvalifikasjonskrav, som sikrer byggkvalitet og seriøsitet i bransjen.

- For å sikre god byggkvalitet og tiltak mot useriøse aktører, varslet daværende kommunal- og moderniseringsminister i 2017 at han ville sette i gang en ryddejobb i regelverket. Fire år senere er arbeidet ikke avsluttet. Regelverket for kvalifikasjonskrav er fortsatt basert på overgangsordning og Byggmesterforbundet er bekymret for at departementets fokus har flyttet seg til andre saksområder enn det som var bakgrunnen for statsrådens initiativ, sier Frank Ivar Andersen, avdelingsleder politikk i Byggmesterforbundet, i en pressemelding.

I 2017 besluttet daværende statsråd Jan Tore Sanner å nedsette et hurtigarbeidende ekspertutvalg, - Byggkvalitetutvalget. Målsetningen var at man skulle ha kjøreregler som gir kvalitet i bygg og anlegg og samtidig gjøre det enkelt å være seriøs. Videre understreket statsråden at det er helt avgjørende at næringen, markedet og myndighetene har tillit til de ordninger som gjelder, samtidig som man sørger for likebehandling av norske og utenlandske foretak. Initiativet til en gjennomgang av regelverket kom som følge av en periode med mye uro tilknyttet kvalifikasjonskrav, Sentral godkjenningsordning, omfang av byggefeil, manglende kontroll og utfordringer i ROT-markedet. 

Når arbeidet ble igangsatt ble det lagt et løp slik at man så for seg nye regler gjeldende fra 1. juli 2021. Byggkvalitetutvalget skulle gjennomføre sitt arbeid innenfor ett år og levere sin rapport til departementet 1. juli 2019. Isteden ble den levert i februar 2020. Dette har medført at overgangsordninger for kvalifikasjonskrav i Sentral godkjenningsordning har blitt forlenget ved to anledninger og nå er gjeldende til 1. juli 2022, og at kvalifikasjonskrav i byggenæringen fortsatt er basert på en midlertidig ordning.  

- Byggmesterforbundet støttet statsrådens initiativ, men var overrasket over at de betydelige bygghåndverksinteressene i saken ikke ble representert i det nedsatte Byggkvalitetutvalget, og heller ikke i tiden etter at rapporten ble fremlagt synes å ha den nødvendige oppmerksomhet. Byggmesterforbundet representerer store deler av de aktører i næringen som dette arbeidet ble igangsatt for. Forbundet har derfor i brev av 9. juni til Statsråd Nikolai Astrup i KMD, bedt om en avklaring på fremdrift i arbeidet, og om det fortsatt er slik at det planlegges for at nytt regelverk som bedre sikrer byggkvalitet og seriøsitet, blir gjeldende fra 1. juli 2022, sier Andersen avslutningsvis i pressemeldingen. 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår