Europas største vindpark på land

 
Europas største vindpark på landBildet: Grafikk som viser hvordan Storheia vindpark blir seende ut fra Monstad.
Fosen Vind DA er i gang med det som skal bli Europas største landbaserte vindkraftverk. Når de totalt seks vindparkene står ferdig i Midt-Norge i 2020 er det investert hele 11 milliarder kroner. Parkene vil gi strøm tilsvarende 170.000 husstander.

Av Tore Kubberød

I april startet anleggsarbeidet ved Roan Vindpark, den ene av de seks vindparkene som skal bygges på Fosenhalvøya, på Hitra og i Snillfjord. Områder som alle betegnes som å ha de beste forholdene for vindkraftproduksjon i hele Europa.

– Det vi er i gang med er bygging av veier til Roan Vindpark. Byggingen av selve vindkraftverket starter man ikke på med før i 2017, sier Geir Fuglseth, kommunikasjonssjef for Statoil som utbygger av Fosen Vind DA.

Fosen Vind DA er et joint venture-selskap eid av Statkraft (52,1 %), TrønderEnergi (7,9 %) og Nordic Wind Power DA (40,0 %), et europeisk investorkonsortium etablert av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners og støttet av det sveitsiske kraftselskapet BKW. Statkraft gjennomfører utbyggingen av vindparkene på vegne av Fosen Vind DA.

Fosen Vind-utbyggingen omfatter vindparkene Harbaksfjellet, Roan, Storheia og Kvenndalsfjellet på nordsiden av Trondheimsfjorden (ca. 750 MW), samt vindparkene Geitfjellet og Hitra 2 sør for Trondheimsfjorden (ca. 250 MW).

Totalt skal det investeres hele 11 milliarder kroner i de seks vindparkene i Midt-Norge. Kun en av hovedentreprisene er foreløpig fordelt. Det er Vestas som skal levere turbinene, inkludert transport og logistikktjenester. I tillegg er det skrevet kontrakt med det lokale firmaet Johs. J. Syltern om bygging av adkomstveier til vindkraftverkene på Roan og Storheia. Også adkomstveiene med interne veier på de seks kraftverkene er svært så omfattende. Bare på Roan dreier det seg om 70 kilometer vei.

Les hele denne anleggsreportasjen i Byggfakta nr. 7/8, som snart er ute hos abonnentene.

Ikke abonnent ennå? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement! 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår