- Fagarbeiderne må løftes fram

 
- Fagarbeiderne må løftes framBildet: Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, har angret på at han aldri har tatt et fagbrev. Han mente det er helt avgjørende at arbeidet med å løfte fram fagarbeiderne intensiveres. (Foto: Odd Borgestrand)
ByggeDagene: Slagordet fra 1946, «Bygge landet» gjelder også i dag. Nå handler det om å bygge et land i kraftig utvikling for å ta nye steg for nye generasjoner.

Av Odd Borgestrand

Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, understreker at ByggeDagene er en svært viktig møteplass fordi deltakerne her bygger Norge hver eneste dag.
– Vi skal bygge nytt og vi skal bygge om i et land som vokser i antall innbyggere. Vi vil trolig øke fra fem til åtte millioner i løpet av få år. Byggenæringen er en nøkkelnæring også for oss som er i politikken, og derfor er vi på samme lag, sa Støre. 

I en personlig digresjon innrømmet Arbeiderpartiets leder at han har angret på at han aldri har tatt et fagbrev. Han mente det er helt avgjørende at arbeidet med å løfte fram fagarbeiderne intensiveres.
– Vi har neglisjert fagarbeidernes kompetanse og kunnskap. Vi trenger mange mastere, men vi trenger enda flere mestere for å bygge dette landet. Vi trenger 100.000 fagarbeidere de neste årene. Da må vi videreutvikle stoltheten i yrkesfagene. Vi må legge vekt på at fagarbeiderne blir sett, og at ungdom blir motivert til å ta valg innen yrkesfag, sa en engasjert Jonas Gahr Støre.

En konsekvens av dette er at landets yrkesskoler må rustes opp til å møte framtida. Støre mente noen skoler er framtidsrettede, mens andre er preget av forfall. Han mente det er politikernes ansvar å sikre gode læresteder.
Han mente yrkesfaglærerne også må få mulighet til kompetanseheving. Hospitering i det praktiske yrkeslivet er en god måte å heve kompetansen, mente Støre. Han oppfordret også næringen til å sikre at unge får en læreplass.
– Mange bedrifter gjør en god jobb, men vi har for store variasjoner i næringen, mente Støre.

Samtidig gikk han til angrep på regjeringen for feil bruk av ressurser for å demme opp for ledigheten i næringen. Støre vil eksempelvis ha rentefrie lån til kommunene for å fornye offentlige bygg. Han mente det vil gi næringen nye muligheter når det i deler av landet er stort behov for trygge arbeidsplasser.
- Tiltakspakken på fire milliarder kroner til Sørvest-landet har delvis gått til andre steder i landet og delvis til utlandet, slo Støre fast.
Han var også bekymret for at anbudskontrakter innen vei og jernbane er så store at norske aktører ikke er i stand til å delta. Kontraktene går dermed til store utenlandske aktører. Follobanen er eksempelet på at alle store kontrakter er gått ut av landet på grunn av sin størrelse.

– En rekke spektakulære prosjekter er på trappene, og derfor må kontraktene rigges slik at norske aktører kan delta. Vi må kjempe for jobbene våre, og det er ikke feil om en norsk statsminister sier at det er fint at norske entreprenører vinner anbudene. Hver milliard investert i norsk infrastruktur betyr 900 arbeidsplasser. Derfor må vi ta vare på kompetansen vår når vi skal bygge landet. Vi må styrke og utvikle kompetansen i anleggsbransjen. 

Støre var også innom klimautfordringene og migrasjonsutfordringene på slutten av sitt foredrag.
– Vi må sette en nasjonal dagsorden for hvordan vi skal nå målene om et klimakutt på 40 prosent innen 2030. Dette blir en kjempeutfordring også for byggebransjen, mente Støre, som avsluttet med følgende «læresetning»:
– Vi må ikke være redd for ny teknologi. Vi skal være redd for gammel teknologi.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår