Får Europas mest miljøvennlige terminal

 
Får Europas mest miljøvennlige terminalAdm.dir. Nils Kristian Nakstad og Postens konsernsjef Tone Wille, prosjektleder Ingar Norvik og terminalsjef Leif Ivar Skjærvik.
Trondheim får Europas mest moderne og miljøvennlige post- og logistikksenter når Posten åpner den nye terminalen i Trondheim i løpet av våren. Enova har bidratt med 14,2 millioner kroner til å realisere innovative miljøløsninger.

Den nye terminalen får blant annet solcellepaneler og en vindmølle som vil sørge for energi til mellom 50 og 80 el-kjøretøy.

– Miljøperspektivet har vært førende helt siden vi begynte å planlegge post- og logistikksenteret på Torgård. Samarbeid blant annet med Enova har gitt oss muligheter til å satse på innovative løsninger som gjør dette til Europas mest miljøvennlige terminal, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Ambisiøst og energieffektivt
Enova bidrar med 14,2 millioner kroner, og mener terminalen blir et eksempel til etterfølgelse.

– Dette er et veldig ambisiøst prosjekt som det er en fryd å få være med på å realisere. I lavutslippssamfunnet må norske bygg både være mer energieffektive og belaste energisystemet mindre. Postens nye logistikksenter treffer på begge punkter, for her har de lagt vekt både på redusert energibehov, samarbeid med naboer og selvforsyning, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Innovative løsninger
Post- og logistikksenteret sør i Trondheim er på 26 000 kvadratmeter, og består av en rekke innovative energiløsninger:

  • 63 nye hurtigporter sparer 250 000 kWh i oppvarming hvert år.
  • Solcellepaneler og en vindmølle produserer til sammen 530 000 kWh i året, som lagres i en batteripakke og brukes for å lade 50-80 kjøretøy.
  • Varmen som dannes i kjølebygget blir brukt i logistikksenteret som oppvarming.
  • Syv lyktestolper med egne solceller og vindturbiner produserer 6 000 kWh årlig, og kan lade opp el-syklene til de ansatte.
  • Posten og aktører i nærområdet planlegger å utnytte hverandres overskuddsenergi.
  • Gjenvunnet kjølevarme skal lagres i leire nede i en energibrønn.
  • Veidekke og Posten Norge valgte vinduer som ga minst energitap.

– Terminalen er designet med tanke på fremtidens behov – og fremtidens miljøkrav. Samtidig kan våre medarbeidere glede seg over å flytte inn i en topp moderne arbeidsplass hvor også HMS er prioritert, sier Tone Wille.

Prosjektet blir presentert på Enovakonferansen 2017.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår