Follo-banen er i rute

 
Follo-banen er i rute
Follobaneprosjektet er fram til nå det største samferdselsprosjekt i Norge og får landets hittil lengste jernbanetunnel. Nytt dobbeltspor mellom Oslo S og kollektivknutepunktet Ski skal i samspill med Østfoldbanen gi en ny hverdag for togpassasjerene.

Av Tore Kubberød

Togpendlerne på Østfoldbanen kan glede seg til 2021. Da skal Follobanen stå ferdig med fire spor fra Ski til Oslo. Alle som pendler på denne strekningen har opplevd mange og lange forsinkelser mellom Ski og Oslo fordi togtrafikken er så tett at de to eksisterende sporene rett og slett ikke greier å ta unna.

Follobanen vil tilrettelegge for flere persontog, flere godstog, et mer forutsigbart tilbud og redusert reisetid.  I tillegg til den lange tunnelen omfatter Follobaneprosjektet bygging av nye Ski stasjon, betydelige arbeider på Oslo S, nødvendig omlegging av spor til Østfoldbanen inn mot Oslo S og mellom tunnelen og Ski stasjon.

– Alt arbeidet er i rute. Nå jobbes det fra fire riggområder; Oslo S, Sydhavna i Oslo, Åsland og Ski stasjon, sier Kathrine Kjelland kommunikasjonssjef i Jernbaneverket.

I Ski arbeides det med fundamentering for ny bro, og i løpet av kort tid starter arbeidet med tunnelen. En tunnel som skal bores ut av fire gigantiske boremaskiner som til sammen er i stand til å drive 60 meter tunnel i døgnet.
– Den første boremaskinen er under montering, og vil bli tatt i bruk i september. Alle fire boremaskinene skal være på plass fra nyttår. Samtlige boremaskiner skal betjenes fra Åsland. 

Det er et enormt apparat med støttefunksjoner som er etablert for byggingen av Follobanen. Blant annet etableres tre fabrikker for sementproduksjon til foring av tunnelen. Det er også etablert boligrigger, og bare på Åsland er det plass til 450 arbeidere.
Fra Sydhavna innover i Ekebergåsen lages tunnel etter noe som er et helt nytt prinsipp i Norge.

Les hele denne anleggsreportasjen i Byggfakta nr. 6, som snart er ute hos abonnentene.

Ikke abonnent, sier du? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår