For få grønne innkjøp i Norge

 
For få grønne innkjøp i NorgeFoto: Shutterstock.com
Den nye rapporten Kartlegging av miljøkrav i offentlige anskaffelser 2015 dokumenterer at hverken stat eller kommune legger nok vekt på miljø ved anskaffelser.

Avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) sier at hovedinntrykket fra undersøkelsen er at stat og kommune har et stort forbedringspotensial når det gjelder grønne innkjøp.

 

Nesten ingen vekter miljø 30 prosent

– Vi fant kun én anskaffelse hvor miljø var vektet med 30 prosent eller mer i tildelingskriteriene. Dette tilsvarer 0,4 prosent av utvalget. Her må det satses mer for at offentlige innkjøp skal bidra til grønn konkurransekraft, sier Dag Strømsnes.

Difi har i samarbeid med konsulentselskapet Inventura kartlagt 250 utlysninger innenfor sektorene transport, møbler, yrkesklær og IKT-utstyr.  Formålet med undersøkelsen var å få en oversikt over status for praksis i 2015.

 

Få krav om CO2-utslipp

På transportområdet er det fremdeles få kunngjøringer hvor det stilles krav knyttet til CO2-utslipp. Kartleggingen viser at kun sju prosent har bedt om informasjon om nivå eller fastsatt en maksgrense på CO2-utslipp.

Selv om livssykluskostnader ikke er noe nytt i anskaffelsesregelverket er det kun fem prosent av kunngjøringene hvor det stilles krav til beregning av livssykluskostnader (LCC). Mange av disse er også svært enkle i sin metodikk og til dels ikke evaluerbare. 

Dagens regelverk for offentlige anskaffelser inneholder en rekke henvisninger til hvordan miljø kan ivaretas gjennom planlegging av anskaffelsen, brukt i kontrakt, kvalifikasjonskrav og tildelingskriterier.

 

Nye miljømuligheter i regelverket

Det nye anskaffelsesregelverket som trer i kraft 1. januar 2017 gir ytterligere muligheter for å stille krav til klima og miljø. Nærings- og fiskeridepartementet har også nettopp sendt på høring et forslag til ny forskiftsbestemmelse om vekting av miljø i tildelingskriterier.

– Vår erfaring er at innkjøperne rett og slett ikke vet hvordan miljøkrav formuleres. Det trengs et veiledningstilbud om dette, sier Dag Strømsnes.

 

Se rapporten her:

https://www.anskaffelser.no/sites/anskaffelser/files/161121_inventura_-_difi_rapport_miljokrav_difi_v7-paginert.pdf

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår