- For lite eksperimentering i boligmarkedet

 
- For lite eksperimentering i boligmarkedetProfessor Eli Støa ved Institutt for arkitektur og planlegging ved NTNU, slo fast at det er alt for lite eksperimentering i norsk boligbygging. Skjermdump fra dagens digitale Byggkvalitetsdag.
Framtidens boliger må være bærekraftige, fleksible og aldersvennlige, mener Direktoratet for Byggkvalitet, og derfor var «en god bolig gjennom hele livet» hovedtemaet for dagens Byggkvalitetsdag.

Av Odd Borgestrand

- Det bygges ikke spesielt gode boliger i dag, mente Ingerid Helsing Almaas, som er leder for satsingsområdet velferd og helse i Design og arkitektur Norge, DOGA.  Det er på tide å åpne nye dører for bedre boligløsninger, slo hun fast ved innledningen til årets digitale utgave av Byggkvalitetsdagen.

Professor Eli Støa ved Institutt for arkitektur og planlegging ved NTNU, fulgte opp med å slå fast at det er alt for lite eksperimentering i norsk boligbygging. Eli Støa fikk æren av å holde åpningsforedraget under dagens program.

Fellesskapsløsninger
Et av alternativene som ble trukket fram var deling, fellesskapsløsninger og et større boligmangfold.

Mange er skeptiske til dette, men professor Eli Støa mente at boligen er en del av kulturuttrykk kombinert med arkitektur. Bokvalitet er et samfunnsanliggende. Det handler om helse og livskvalitet.  Dette kan ikke styres av markedet alene. Markedet ser på boliger som et investeringsobjekt, og dette blir feil fokus. Boligene må bidra til å utvikle samfunnet vårt. Det er et politisk valg å kunne påvirke kvaliteten for det som bygges, sa hun i sitt foredrag.

Bokvalitet
- Kvalitet er mer enn å oppfylle standarder og krav. Det handler om å heve et prosjekt ut over det ordinære. Nyskapende og grenseoverskridende må være målet for nye boligområder.

Inkluderende nabolag er avgjørende for hvilke byer vi får. Her er det ikke arkitekturen som bestemmer alene, men boligene må ha en variasjon i boligtyper, størrelser og utforming. Den bør bygge ned ulike sosiale forskjeller. De bør stimuleres til sosiale møteplasser og gi rom for funksjonelt mangfold.  Arkitekturen kan gjøre det enkelt eller vanskelig å møtes. Arbeidsplasser, service og næring bør også være en del av et inkluderende nabolag, mente Eli Støa.

Endringsdyktighet
Hun la også vekt på at boligene, spesielt i byene, må bli tilrettelagt for fysiske endringer. Leiligheter på 40-60 kvadratmeter er dårlig egnet for endringer i familier. Folk blir lett presset til å flytte når livet endrer seg.

- Derfor må vi legge vekt på fleksibilitet i nye boliger, slik at vegger og vinduer kan flyttes for endret bruk.   Multifunksjonalitet er også et viktig stikkord. Det krever mer areal, men det må legges inn i planene for nye boligkomplekser.  Mange har følt seg fanget i små leiligheter under pandemien, der endringsdyktighet ikke har vært fokus. Deleløsninger har vist seg å fungere godt nettopp under pandemien, hevdet hun

Sanselighet
Boligen og nabolaget stimulerer sanseapparatene våre. Derfor er det viktig med variasjon i farger, materialbruk og at sola treffer frokostbordet vårt eller at vi har en balkong der vi kan høre hva som skjer i nabolaget, mente Eli Støa.

- Vi er avhengig av gode sanseopplevelser, og det er feil når TEK17 fjerner krav til at alle boenheter bør være solbelyst minst fem timer hver dag ved vår- og høstjevndøgn.

Det er mulig å utvikle gode boligprosjekter i Norge i dag. Det er heller ikke stor uenighet om hva som er varig bokvalitet, men da må det være vilje til samarbeid mellom myndigheter og utbyggere. Forskningen må også implementeres i dette, var konklusjonen.

Bransjen må ta veivalgene
I den påfølgende panelsamtalen der Maren Bjerkeng, direktør for utvikling i Aspelin Ramm, Daniel Kjørberg Siraj, konsernsjef i OBOS og Eli Støa deltok ble det fremhevet at ansvaret for realisering av gode boliger er et samfunnsansvar.

- Det største ansvaret ligger på oss som utbyggere, mente Daniel Kjørberg Siraj.

Vi må bygges kompetanse og kultur i tillegg til boliger, og selv er jeg stolt over det vi i OBOS har fått til, sa han.

Han mente rammebetingelser fra politikerne var stramme, men vi må slutte å rope på statlige midler. Vi må ta noen viktige veivalg selv også, sa han, og fikk støtte for dette av Maren Bjerkeng, direktør for utvikling i Aspelin Ramm.

– Det er vårt ansvar å gi rammene for god arkitektur som skaper gode boformer, og vi har en vei å gå, mente hun.

- Det viktigste grepet for å øke fleksibiliteten er å øke antall kvadratmeter for hele nabolaget, der små leiligheter kan slås sammen eller øke bruk av felles rom. Vi har nok av små og kompakte leiligheter, mente Eli Støa.

Delingsmodell
Daniel Kjørberg Siraj mente fellesfunksjoner er viktig i et presset boligmarked, - spesielt i byene.

-Det er noen få kapitalister og røvere, men vi som ønsker å drive langsiktig må tilrettelegge for fleksibilitet. Nærkontor kan være et alternativ i stedet for hjemmekontor for mange. Det blir ikke lagt inn kontorfasiliteter i framtidens boliger, selv om stadig flere nå benytter egen bolig som hjemmekontor.

-Førstegangskjøpere kan også slå seg sammen der et par venner kan spleise på en leilighet med felles kjøkken og stue og hvert sitt soverom, så lenge de er studenter eller single. Det er en effektiv måte å komme seg inn i boligmarkedet på.

Det ble også hevdet at boliger på 50 kvadratmeter åpner for fleksibilitet, blant annet med skyvedører, slik japanerne er dyktige på.

Kreativitet
Forbrukerne har sine drømmer, og en aktør som OBOS kan være med å oppfylle drømmene.

Det er alt for lite eksperimentering i norsk boligbygging, mente Eli Støa ved Institutt for arkitektur og planlegging.

- Her må offentlige myndigheter komme langt sterkere på banen. I Danmark er det opprettet et boliglaboratorium, og dette er et grep som Norge gjerne kan kopiere, mente hun.

Daniel Kjørberg Siraj advarte mot at kreative løsninger først og fremst skal komme fra offentlige myndigheter.

- Saksbehandlere lever i sin verden, mens arkitekter ønsker å tenke utradisjonelt. Kvalitet og kreativitet må drives fram av bransjen selv. Når vi går utradisjonelle veier møter vi et byråkrati som forsinker og fordyrer våre løsninger, og derfor er det viktig at samarbeidet utvides mellom offentlige myndigheter og de ulike fagmiljøene.   

Fokuset under både åpningsforedrag og panelsamtalen var bokvalitet i byene, og flere av de 500 deltakerne i webinaret etterlyste innspill som også kunne sikre bedre bokvalitet og fleksibilitet på landsbygda.

Senere i dag blir det klart hvem som stikker av med Statens pris for byggkvalitet.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår