Forlater problematisk prosjekt

 
Forlater problematisk prosjektBildet: Serneke velger å si opp avtalen med Svenska bostäder og forlate Kvarteret Plankan på Södermalm. Foto: Susanne Bengtsson
SVERIGE: Serneke sier opp avtalen med Svenska Bostäder om gjennomføring av det turbulente boligprosjektet Kvarteret Plankan på Södermalm i Stockholm.

Av  Susanne Bengtsson

Partene har ikke klart å bli enige om kostnaden for prosjektet, hvorfor Serneke har valgt å si opp avtalen og avslutte arbeidet før tiden.
– Nå må dette bli et juridisk spørsmål mellom partene, sier Dennis Wedin, Bostads- og fastighetsborgarråd.

- Ikke annet valg

– Vi beklager at vi ikke har klart å finne en enighetsløsning på de økte kostnadene i prosjektet og at boliger derfor blir forsinket, spesielt i en tid hvor behovet for nye boliger er stort. Svenska Bostäder motsetter seg å betale høyere priser som de etter vår mening er ansvarlige for, noe som gjør at vi ikke har noe annet valg enn å si opp kontrakten, sier Daniel Modéus, General Counsel i Serneke, i en kommentar.

Siden oppstart av prosjektet har Serneke utført grunnarbeider og deler av nybyggingen av leiligheter. Byggingen vil nå stoppe og entreprenøren vil avslutte arbeidet på stedet.

Bestrider fakturaer

– Dette prosjektet har pågått lenge og har vært problematisk. Men etter vår mening er det ingenting som forsvarer at Serneke bryter en inngått avtale, sier Dennis Wedin, Bo- og eiendomsborgerrådet, i en pressemelding fra Svenska Bostäder, Stockholm by sitt offentlige boligselskap.
– Vi har valgt å bestride en del fakturaer hvor vi ikke har mottatt nødvendig dokumentasjon. Vi håndterer stockholmernes penger og det ville vært uansvarlig å betale for kostnader som vi ikke er enige om, sier Stefan Sandberg, administrerende direktør i Svenska Bostäder.

Prisøkning på 224 millioner SEK

Avtalen om totalentreprise for Kvarteret Plankan ved Hornstull på Södermalm i Stockholm ble inngått mellom Serneke og Svenska Bostäder i april 2019, da byggingen også startet. Prosjektet omfattet totalt 158 ​​leiligheter, hvorav 66 utleieleiligheter i to nye etasjer på en eksisterende eiendom. På gårdsplassen til blokken skulle det bygges et nytt sirkulært bygg med 42 utleieleiligheter og 50 studentleiligheter. Den totale opprinnelige ordrebeløpet for prosjektet utgjorde SEK 480 millioner. I henhold til den opprinnelige planen skulle prosjektet ha blitt fullført i desember 2021.

I fjor høst identifiserte Svenska Bostäder kraftige kostnadsøkninger i prosjektet, blant annet på grunn av at eiendommen viste seg å være i dårligere stand enn tidligere antatt, at fundamenteringen var mer avansert enn planlagt og at miljøsanering, inkludert asbestsanering, måtte gjennomføres. Totalkostnaden ble estimert til 916 millioner SEK, en økning på 224 millioner SEK. 

Redisign og dyrere konstruksjon

– En del av kostnadsøkningen til prosjektet gjelder fundamentering og asbestfjerning. I tillegg har tilbygget også blitt dyrere, som følge av at de tekniske løsningene Svenska Bostäder har foreskrevet har vist seg å være feil, noe som førte til redesign og en dyrere konstruksjon, sier Daniel Modéus.
Kvarteret Plankan har ikke bare vært beheftet med voldsomme kostnader, men også med protester og appeller som har ført til forsinkelser. Etter 15 års ventetid kunne Svenska Bostäder endelig starte byggingen av prosjektet i 2019. Nå risikerer Plankan å bli ytterligere forsinket. 

– Vi må gjøre vår analyse og ordne opp i situasjonen som har oppstått. Det er for tidlig å si noe om hvor mye dette vil forsinke prosjektet, og når vi kan begynne å anskaffe ny entreprenør, fastslår Jörgen Holmqvist, leder for eiendomsutvikling i Svenska Bostäder.

KILDE: Byggvärlden

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave