Første svanemerkede barnehage åpnet

 
Første svanemerkede barnehage åpnetNorges første svanemerkede barnehage, Skage barnehage i Overhalla kommune i Nord-Trøndelag, ble nylig åpnet.
Et bygg uten problemkjemi, som produserer egen strøm og har lavt støynivå inne? Bare det beste er bra nok for barna i Overhalla. Den nord-trønderske kommunen åpnet nylig Norges første svanemerkede barnehage.

Overhalla kommune har høye ambisjoner på miljø. Den nybygde Skage barnehage er et eksempel på det.

- Dette symbolbygget er kanskje den mest miljøeffektive barnehagen i landet, og et eksempel til etterfølgelse for andre kommuner, sier Ola Rise, fagrådgiver i Svanemerket.

Ordfører i Overhalla, Per Olav Tyldum, er svært stolt over den svanemerkede barnehagen.

- Overhalla kommune prøver å ligge i bresjen på miljø på mange områder, men ekstra meningsfullt er det når det er snakk om barna, som jo er framtida vår, sier Per Olav Tyldum.

Mot en giftfri hverdag
Svanemerket vurderer alt ut fra et livssyklusperspektiv. For denne barnehagen betyr det for eksempel at både byggeprosess, bruk og forvaltning ses i sammenheng. Byggematerialer og kjemiske produkter har blitt kontrollert ­alt fra treet som brukes i takstolene til sparkelen på badene. Dermed får både barna og de voksne et bedre innemiljø der de slipper å bli eksponert for mange miljøgifter og andre skadelige kjemikalier.

Svanemerket tillater ikke bruk av anti-bakterielle kjemikalier i bygg. Årsaken til dette er at disse stoffene kan bidra til økt antibiotika-resistens, noe som blir et alvorlig problem for folkehelsa hvis det får utvikle seg. Kjemikaliene som brukes, er også giftige (det er jo derfor de dreper bakteriene), og de er derfor forbudt av det offisielle, nordiske miljømerket.

Energismart og klimavennlig
Skage barnehage sitt energiforbruk er lite, og ligger vesentlig under passivhusnivå. Barnehagen har et hybrid solcelle- og solfangeranlegg som både forsyner barnehagen med strøm og varmtvann. På grunn av smarte løsninger og god isolasjon trengs det ikke så mye energi for å varme opp bygget, varmtvannet eller ventilasjonen. Ventilasjonen har dobbel varmegjenvinning, noe som reduserer energiforbruket ytterligere. Også gråvannet varmegjenvinnes, noe som gir en ekstra miljøgevinst. Hvitevarene og belysningen klarer strenge energikrav. Svanemerkets krav til byggets energiforbruk er alltid strengere enn gjeldende tekniske forskrifter.

Mindre støy
I en barnehage kan det vært mye støy. Det er slitsomt både for de små og for de ansatte. Svanemerket stiller også krav til innendørs lyddemping, slik at også det akustiske innemiljøet blir bra. Barnehagen har lydklasse B.

Kvalitetssikret byggeprosessbr> Det er lokale GL Bygg som har oppført Skage barnehage. De har klart å møte de strenge kravene Svanemerket stiller til selve byggeprosessen, både når det gjelder lufttetthet, håndtering av kjemikalier og avfall, sikring mot fuktskader etc.

Et svanemerket bygg

  • Er godt isolert og trenger lite energi
  • Bidrar til å redusere den globale klima- og miljøbelastningen
  • Har godt inneklima med miljødokumenterte materialer og god ventilasjon
  • Sikrer seriøs byggledelse
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår