Fortetting på bekostning av bokvalitet?

 
Fortetting på bekostning av bokvalitet?Gregers kvartal i Lørenveien 51 og Lørenvangen 14 er et eksempel på fortetting i en bydel som allerede har tusenvis av leiligheter. Planforslaget er utarbeidet av Dyrvik arkitekter og USBL. Illustrasjonsfoto.
Fortetting med stadig sterkere satsing på blokkleiligheter er en utfordring. SINTEF mener det er viktig å sikre gode rom både inne og ute, og forskere er nå i gang med jakten på den tettbygde bokvaliteten.

Av Odd Borgestrand

I en artikkel publisert på SINTEFs egen nettside sier sivilarkitekt og seniorrådgiver i SINTEF, Anders Kirkhus, at det er en rekke hensyn som må vurderes opp mot hverandre for å ta vare på bokvalitet. Det handler blant annet om antall leiligheter, planløsninger og tilgang på lys og utsyn.

Ved fortetting er det derfor viktig å kompensere ved å tilføre andre bo-kvaliteter i det samme området. Her er gode uterom spesielt viktig, ifølge Kirkhus. Han mener kommuner, utviklere og arkitekter må bli mer bevisst på alle hensyn som ivaretas allerede i planleggingsfasen.  Byggforskserien har allerede utarbeidet to nye publikasjoner om planlegging av henholdsvis blokker og leiligheter, som er tilgjengelig for seriens abonnenter. Ute og inne er like viktig.

Forfatterne bak publikasjonen mener bokvalitet ikke bare handler om bygningen og selve boligen, men også om hvilke opplevelser og muligheter omgivelsene byr på. Her gis det råd om prosjektering og utforming av leiligheter i boligblokker. Anvisningen gir i tillegg en oversikt over overordnede krav til boliger i byggteknisk forskrift og beskriver blant annet ensidig og tosidig orienterte leiligheter, atkomstprinsipper, ulike romtyper og prinsipper for planløsning. – Rommet mellom bygningene skaper rammer for sosiale møter og er et like viktig element i arkitekturen som bygningene selv, mener Kirkhus.

Han peker spesielt på utfordringer med hensyn til støy, solforhold og dagslys når det legges opp til betydelig fortetting av et etablert boligområde eller etablering av kvartalsbebyggelse og nye byrom. Parallelle lamellblokker kan gi leiligheter med mye sol, lys, utsikt og utsyn, men med nøytrale grøntarealer imellom blokkene, kan det bli mindre brukbare uterom. Dette må planleggerne ta med i vurderingen, fortsetter Kirkhus. - De som planlegger leilighetsbygg må også ha kunnskap om ulike bæresystemer, plassering av sjakter, og ikke minst, forutsetningene for en funksjonell parkeringskjeller, sier Kirkhus i SINTEF.

SINTEF har også sett på utforming av den enkelte leiligheten, med vekt på funksjonell og visuell kvalitet. De har rettet oppmerksomheten mot et av de viktigste premissene for boligkvalitet, nemlig dagslys, og hva som påvirker dagslystilgangen i en leilighet. Dette gjelder antall vegger med vinduer i leiligheten, leilighetsdybde, fasadebredde, utkraginger som balkonger samt romhøyde og vindusplassering. Rådene har de samlet i publikasjonen «Utforming av leiligheter» som også er å få i Byggforskserien.

Kirkehus advarer mot å la stua bli en salderingspost i leilighetene. – Vi registrerer at nye, små leiligheter som regel har gode baderom og brukbare soverom, men at stua ofte bare blir et måtelig brukbart restareal med mye gangareal.  Da blir den vanskelig å møblere, sier Kirkhus. En leilighet skal helst være brukbar lenge og for ulike beboere i ulike livssituasjoner. Derfor er muligheten for å gjøre tilpasninger viktig for Han håper at forskingsbaserte råd kan bidra til å løfte nye boligprosjekter. Samtidig håper han at også boligkjøpere blir mer bevisste på hvilke kvaliteter de bør etterspørre når de er på boligjakt. Det vil alle parter være tjent med, avslutter Kirkhus.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår