- Fortsatt fart i byggebransjen

 
- Fortsatt fart i byggebransjenUtviklingen går i positiv retning, spesielt innenfor bygg og anlegg, sier seniorrådgiver Steinar Jonasen Instefjord i Experis.
For sjette kvartal på rad forventer arbeidsgivere i bygg- og anleggssektoren å ansette flere. Det viser ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer. Bedriftene investerer, sier rekrutteringsekspert.

Norges største næring, bygg og anlegg, skal ansette flere også neste kvartal. Store prosjekter på vei og bane har skapt mange arbeidsplasser for ingeniører og andre med teknisk kompetanse. Det merkes i arbeidsmarkedet. Etter seks kvartaler med flere ansettelser i bygg og anlegg peker fortsatt pilen oppover, ifølge seniorrådgiver Steinar Instefjord i konsulent- og rekrutteringsselskapet Experis.

– Utviklingen går i positiv retning, spesielt innenfor bygg og anlegg, men også i andre sektorer. Blant annet vil IT spille en stor rolle fremover, sier Instefjord.

Instefjord er tett på arbeidsmarkedet på Sør- og Vestlandet, hvor han blant annet jobber med å rekruttere ingeniører til det statseide veiselskapet Nye Veier AS. Det statseide veiselskapet skal bygge vei for nærmere 150 milliarder kroner de neste 20 årene, men er ikke alene om å stå for store investeringer.

– Vi merker en positivitet i næringslivet med mer finansiering. Flere er villige til å satse mer penger på nye prosjekter. Det påvirker ansettelsesbehovene, sier Instefjord.

Arbeidsgiverne villige til å vente
Tall fra NAV viser at det i november var 8200 helt arbeidsledige ingeniører og IKT-folk i Norge, en økning på 21 prosent fra samme tid i fjor. Instefjord forteller at med så mange ledige ingeniører på markedet, etterspør oppdragsgiverne spesialkompetanse fremfor generell kompetanse.

– Vi ser at kundene våre er mer bevisst på kompetanse enn tidligere. Nå holder det ikke å være 70 prosent tilpasset stillingen. Oppdragsgiverne er villige til å vente en uke lenger for å finne den som treffer nærmest mulig blinken, sier Instefjord.

Experis er Norges største konsulent- og rekrutteringsselskap. De jobber med å finne riktige folk til riktig jobb innenfor ingeniør, økonomi, IT og ledelse. Selv om arbeidsgiverne er mer tålmodige i jakten på riktig ansatt, ser bemanningseksperten lyst på fremtiden til jobbsøkende spesialister.

– Vi har merket et taktskifte, særlig innenfor bygg, infrastruktur og IT. Bedriftene har begynt å investere igjen, men ønsker seg mer ut fra hver krone de putter inn, sier Instefjord.

Positive utsikter i privat sektor
Mens bygg og anlegg har hatt bemanningsvekst seks kvartaler på rad, viser industrisektoren positive ansettelsesutsikter for første gang på seks kvartaler. Bemanningsutsiktene for første kvartal 2017 indikerer et løft for industrisektoren.

– Fallet i sysselsetting er bremset, og utviklingen ser nå ut til å snu i industrisektoren, sier administrerende direktør i Experis, Trygve Solem.

Av de ni sektorene som inngår i ManpowerGroups arbeidsmarkedsbarometer, er de sterkeste ansettelsesutsiktene i sektorene finans- og næringslivstjenester og handel og service. De rapporterer henholdsvis +8 % og +7 % nettoansettelser. Ansettelsesutsiktene i finans- og næringslivstjenester er 5 prosentpoeng sterkere enn forrige kvartal, og forventningene har vært tiltakende i tre sammenhengende kvartaler.

Ifølge undersøkelsen, som ble offentliggjort i dag, rapporterer norske arbeidsgivere sesongjusterte nettoansettelser på +3 % for første kvartal 2017. Sammenlignet med fjerde kvartal 2016 har utsiktene bedret seg i fem sektorer og tre regioner.

– Undersøkelsen viser at i nøkkelsektorer, som olje og gass, industri og handel og service, er ansettelsesutsiktene på vei opp til sine langsiktige gjennomsnitt. Selv om de rapporterte ansettelsesutsiktene er forsiktige, signaliserer det en sterkere optimisme blant arbeidsgivere, sier Solem.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår