Forvandler vrakgods til eksklusive materialer

 
Forvandler vrakgods til eksklusive materialerBildet: Stolte medarbeidere i Woodlink AS, som satser stort på forvandlede trematerialer fra vrakgods til eksklusive tre-produkter. Fra venstre salgssjef Tor Ove Ersland, daglig leder Tommy Rasmussen og salgssjef Lars Lillesveen. Foto: Odd Borgestrand
ARCHITECT@WORK Oslo 2022: Trelastgrossisten WoodLink AS i Rogaland må i høyeste grad komme inn i kategorien bærekraftig og sirkulær. Bedriften, med 11 ansatte, forvandler vrakgods til høyverdige og eksklusive produkter innen trevirke.

Av Odd Borgestrand

Tommy Rasmussen har bakgrunn som byggmester, men ble så fascinert over mulighetene til å være med på det som kan bli et industrielt eventyr for den lille fabrikken i Kverneland Næringspark at han takket ja til jobben som daglig leder. 

Selskapet ønsker å levere bærekraftig trevirke av høyeste kvalitet, som skal holde i et langt livsløp. I tillegg importeres også store mengder bambus fra gressfamilien, som også forvandles til høyverdig materiale. Den importerte bambusen fra Kina blir presset sammen med en spesiell type lim og skaper en egenvekt på 1050 kilo pr kubikk. Det betyr at materialet synker i vann og, blir knallhardt og oppnår dermed brannklasse B, altså tilnærmet ubrennbart. Dette er da et godt egnet materiale til utvendig bruk, eksempelvis terrasser. Dette produktet leveres ferdig behandlet til Norge.

Eik termobehandles

Termo-eik derimot, er et egenutviklet produkt. Her benyttes rød eik fra USA som egentlig er sortert ut fra vanlig produksjon på grunn av fargefeil. Når medarbeiderne i WoodLink termobehandler eika, betyr ikke fargenyansene noe lenger.  Som følge av termobehandlingen blir også mye av bevegeligheten i eika fjernet. Dermed har vi forvandlet et byggemateriale som tidligere er betegnet som vrak til et høyverdig, supereksklusivt produkt som stadig flere etterspør. Eika går fra holdbarhetsklasse to til holdbarhetsklasse én, i tillegg til at den er branntestet. Termo-eik benyttes mest til utvendig kledning og i himlinger, men kan også benyttes til innvendig bruk. 

Egen produksjonshall

Rasmussen mener Woodlink har en moderne produksjonshall med avanserte CNC høvellinjer, samt et av landets mest avanserte anlegg for overflatebehandling. 
- Vår visjon er å tilby det kunden ønsker av trevirke. Vi forhandler og lagerfører det aller meste innen «spesialtrevirke».  Her høvles, freses og sprøytes spesialtrevirke etter kundens spesifikasjoner, forteller han. 
- Forretningsideen er dermed å bearbeide og selge eksklusive byggematerialer for både innvendig og utvendig bruk. Størstedelen av omsetningen handler om utvendig kledning med høye brannkrav. Det betyr at brannsertifisering og tester av produktene står sentralt, forteller Rasmussen til Byggfakta.

- Materialene impregneres for å høyne kvaliteten på treverket opp mot brannfaren. Det pågår en stadig diskusjon om kledning, overflatebehandling og brannklasser. Våre produkter skal være så brannsikre som overhodet mulig, understreker han.

Enerett i Norge

Gjennom en dansk samarbeidspartner har WoodLink sikret seg eneretten på salg av termo-eik i Norge, der WoodLink selv har sørget for sertifisering og branntesting av produktet for norske forhold. Dermed tror Rasmussen at dette vil bli et svært etterspurt produkt i det norske markedet. Det er også hovedgrunnen til at selskapet deltar med egen stand under årets Architect@work på Lillestrøm.

- Arkitektene er svært opptatt av ulike trematerialer i sine bygg, og har også fokus på ulike brannklasser.  Dette er vårt fagfelt, og her stiller vi selvsagt opp med vår kompetanse, sier en engasjert og optimistisk daglig leder Tommy Rasmussen.

Han betjener standen sammen med salgssjefene Tor Ove Ersland som tar seg av salg og prosjekt i vest og sør, mens Lars Lillesveen har det samme ansvaret for Østlandet. Daglig leder Rasmussen tar seg av Nord-Norge, og på Lillestrøm har de virkelig fått valuta for pengene gjennom en rekke nye kontakter både blant arkitekter, entreprenører og byggherrer.  

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave