- Forventer flere søknader fra byggebransjen

 
- Forventer flere søknader fra byggebransjenBildet: Sjur Kvifte Nesheim, analytiker i Handelens Miljøfond. Foto: Katrine Lunke, Apeland
Handelens Miljøfond innførte i fjor et eget utlysningstema for sirkulære løsninger og ombruk, og i år spisser de utlysningen. Byggebransjen er blant bransjene de ønsker flere søknader fra.

Handelens Miljøfond får sine inntekter fra salget av plastposer og deler ut midler til prosjekter som er med å løse plastens miljøproblemer.  I dag åpner fondet søknadsskjemaet og lyser ut 100 nye plastposemillioner. 

- Vi har stor tro på sirkulærøkonomi, og håper byggebransjen leverer mange gode søknader i år, sier Sjur Kvifte Nesheim, analytiker i Handelens Miljøfond.
- Vi er avhengig av en overgang til en sirkulær økonomi for plast, som også innebærer å redusere plastbruken, og det er et potensiale i flere bransjer. Vi har noen gode eksempler, deriblant Looping som har laget gjenbrukbar emballasje for byggevarer. Dette vil vi ha mer av, sier Nesheim videre.

- Stort potensial

Ved å gjenbruke og gjenvinne kan man unngå store klimautslipp.
- I bygg- og anleggsbransjen er det også stort potensial for å gjenvinne plast i lukkede kretsløp, sier Nesheim.
I år er søknadsskjemaet hos Handelens Miljøfond åpent allerede fra og med 15. juni. Nesheim håper dette vil gi utslag i søknadsbunken.
-  Søkerne får tilgang til skjemaet tidligere og dermed bedre tid til å tenke kloke tanker frem mot fristen 11. september. Vi håper dette gir utslag i mange og gode søknader, sier han.

Disse kategoriene kan man søke om midler innenfor:

• Sirkulære løsninger og redusert plastbruk
• Økt bruk av resirkulert plast
• Teknologi for renere hav
• Kunnskap om miljøeffekter og miljøløsninger
• Redusere plastforsøpling internasjonalt
• Frivillig rydding og forebyggende tiltak

Plastposekronene virker

Hittil har 500 miljøprosjekter blitt tildelt mer enn 600 plastposemillioner fra Handelens Miljøfond.
- Det er ikke noe som gjør oss mer fornøyde enn å reise på prosjektbesøk og se plastposekronenes virkning i praksis. Pengene går til alt fra å ta i bruk resirkulert plast i vannsikringsmembraner for tunnelinnredning til rydding av spøkelsesteiner på havbunnen og omgjøring av plastavfall til skolepulter i Mali, bare for å nevne noe. Nå ser vi fram til en ny runde med søknader, det blir spennende å se hva som kommer, sier Nesheim.

Om Handelens Miljøfond:

• Handelens Miljøfond ble stiftet i november 2017 og er nå Norges største private miljøfond.

• Fondet er handelens felles storsatsing for å løse miljøproblemer knyttet til plast, og midlene kommer fra medlemmene som betaler 1 krone for hver plastbærepose de omsetter i Norge.

• 1-kroningen er øremerket miljøtiltak som oppfyller fondets tre hovedformål som er å redusere plastforsøplingen, øke plastgjenvinningen (ressurseffektivitet), og redusere forbruk av plastbæreposer.

• Dagens medlemmer omsetter rundt 82 % av alle plastbæreposer som omsettes i Norge, og representerer mer enn 10 000 butikker. Blant medlemmene finner man alle de store norske dagligvarekonsernene, fag- og servicehandelskjeder og enkeltbutikker.

Illustrasjonsbilde fra sorteringsanlegg for plast

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave