Fristende å leke elektriker

 
Fristende å leke elektrikerBildet: Her har hobbyelektrikere vært på ferde. Foto: Emil Hylander Haraldsen/Minel Drøbak Elektriske.
Stram økonomi kan friste forbrukere til å gjøre elektriske arbeider selv. – Vi ser flere skrekkeksempler på det nå, sier elektriker.

– Du kan gjøre noe selv, men det er klare regler for hva du skal overlate til fagfolk. Feilmontering av elektrisk arbeid øker risikoen for brann betraktelig, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB. 

Feil i elektriske anlegg er blant de vanligste årsakene til boligbrann. De siste tre årene har Fremtind registrert nær 3000 brannskader som har oppstått i elektriske artikler eller anlegg. Samlet erstatning på disse skadene er på over 62 millioner kroner.

Kan få store konsekvenser

Hvert år får Fremtind meldt saker hvor hobbyelektrikere har vært på ferde. Skadeforebyggeren tror dette vil øke nå som folk er bekymret for økonomien.

– Noen tenker at de kan spare penger på å legge varmekablene selv, men det kan få store konsekvenser. Hvis arbeidet ikke er utført riktig, risikerer du å få varmegang, som i verste fall fører til brann. Det er heller ikke sikkert at du får dekket skadene når installasjonen ikke er utført forskriftsmessig, sier Hofstad-Nielsen.

Venter med å ringe

Elektriker ved Minel Drøbak Elektriske, Stian Ekhougen, opplever at flere venter med å ringe dem nå.

 – Vi har flere oppdrag der vi må rydde opp i forsøk fra hobbyelektrikere. Før ble vi involvert tidligere i oppussingsprosjekter, men nå blir vi oftere oppringt når folk er ferdige med å pusse opp. Da har de prøvd å fikse på det elektriske selv. Vi frykter at det kan gi enda større utslag på sikt, når slurv og feilinstallasjoner viser seg, sier Ekhougen.

Dette kan du gjøre selv: 

• Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser

• Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel

• Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording

• Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording

• Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere

• Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen

Kilde: Brannvernforeningen / Fremtind

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave