Frykter utsettelser og forsinkelser

 
Frykter utsettelser og forsinkelserNBBL har foreslått en tiltaksliste for myndighetene som gjør at norsk byggebransje raskt får hjulene i gang slik at den økonomiske nedturen blir så liten som mulig. Foto: Nadia Frantsen
– Tiltakene som har kommet fra myndighetene er en nødvendig start, men ikke nok, mener NBBL.

- Det er også viktig å sikre en vekstevne i norsk økonomi den dagen arbeidslivet kan gå som normalt. Hvis planer, tekniske tjenester og prosjektering nå stopper opp, frykter jeg ledigheten kan vare, kompetanse forsvinne og oppturen blir enda mer krevende, sier Bård Folke Fredriksen, adm. dir. Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL), i en pressemelding.

Ledigheten innen bygg og anlegg øker kraftig, og hele landet er berørt. Derfor har NBBL foreslått en tiltaksliste for myndighetene som vil stimulere til aktiviteter som kan pågå nå, samtidig som det tilrettelegger for aktivitet som kan settes i gang umiddelbart etter at smittesituasjonen er bedret.

– Bestilling og arbeid med tilstandsvurderinger/vedlikeholdsplaner kan skje nå. Hvis norske borettslag og sameier får et kraftig incentiv til å sette i gang med dette nå vil det kunne utløse mye arbeid. Samtidig som slike planer er nødvendige for at større oppgraderingsprosjekter kan dra landet ut av krisen når smitteverntiltakene tillater full drift, sier Fredriksen.

NBBLs tiltakspakke består av å bruke det verktøyet myndighetene allerede styrer, nemlig Husbanken:

1. Økte tilskuddsrammer til vedlikeholdsplaner
2. Økt låneramme og tilskudd til rehabilitering i Husbanken
3. Forsterke virkemidlene på andre områder Husbanken administrerer
4. Styrke Husbankens boligsosiale funksjoner

– Regjeringen bør bruke Husbanken som en motkonjunkturbank, ved å forsterke tilskuddsordninger og øke lånerammene kraftig for å få fart i ønskede tiltak som vedlikehold og rehabilitering av norske boliger. Det kan være målrettede og tidsavgrensete tiltak som gir rask effekt, i tillegg til ekstraordinært vedlikehold av offentlig infrastruktur og bygg, sier Bård Folke Fredriksen.

- Norsk byggebransje er landets største fastlandsindustri, og sysselsetter 250.000 ansatte. Derfor kan bransjen raskt få hjulene i gang slik at den økonomiske nedturen i landet blir så liten som mulig, og antallet arbeidsledige og permitterte så lavt som mulig, understreker Fredriksen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår