«Fuglekasser» får milliontilskudd

 
«Fuglekasser» får milliontilskuddBildet: Nestinbox er foreløpig et idéprojekt for små, smarta boliger på bergvegg. Med støtte fra Boverket, tar prosjektet et skritt videre mot en prototype. Foto: Nestinbox
Nestinbox, boligprosjektet som henter inspirasjon fra fuglekasser, har fått 1,5 millioner kroner i støtte fra svenske Boverket, for prosjektets innovative og bærekraftige tilnærming.

Av Anna Sjöström 

- Pengene skal brukes til å utrede n mengde spørsmål. Jeg er overbevist om at vi har bygd vår første Nestinbox innen maks tre år, mener Pontus Öhman, arkitekt på LUMA Design og prosjektleder for Nestinbox.

Vellykket svensk eksportprodukt?

– Nå har vi faktisk ressursene, både økonomiskt og tidsmessig, som skal til for å utvikle prosjektet i en retning som i beste fall leder til fullskala bygg. Om et par år. Det er målet, sier han.
- Det neste målet er å få tomteeiere, kommuner, utbyggere og entreprenører til å bygge Nestinbox for salg eller utleie. Det tredje målet er at Nestinbox kan bli et vellykket, svensk ekportprodukt, sier Öhman.
Nestinbox er ett idéprojekt som ble lansert i 2017 av arkitektene Elisabetta Gabrielli og Pontus Öhman, sammen med trehusfabrikanten Michel Silverstorm. Men ettersom initiativtagerne er tre ulike foretak, med ganske små økonomiske ressurser, har de ikke hatt muligheten til å løfte prosjektet videre – før nå.

Mange ubesvarte spørsmål

–  Dette er utrolig gledelig! Nå skal vi utrede muligheter og utfordringer rundt det å bygge disse små husene «på ordentlig». Listen over spørsmål som bør utredes er temmelig lang, og handler for eksempel om hvilke bergarter som egner seg for å montere Nestinbox på? Hvor i Sverige er det er mulig og rimelig å legge et prosjekt av denne typen? Hvordan skal man dimensjonere og utforme konstruksjonen som holder husene fast i bergveggen? Hvordan skal Nestinbox optimeres, slik at det blir så lite energikrevende som mulig, og med minst mulig miljøpåvirkning?
– Vi vil jo helst ikke at dette prosjektet skal bli et såkalt "paper architecture", det vil si idéer som forblir på papiret, utan å bli satt ut i live, understreker Öhman.

Prefabrikkering

Prosjektgruppen, som vil trenge å kjøpe inn ekstern kompetanse, skal også se på spørsmål om hvordan eiendomsrett og bygningslov kommer inn i bildet, når man bygger over bakkenivå, hvordan man skal håndtere vann og avløp, rømningsveier ved brann osv. En av de bærende ideene er dessuten at Nestinbox skal prefabrikkeres, og siden løftes på plass og monteres på en smart måte, sier han..
- Det skal også lages en eller flere modeller av huset, samt at man foretar studiereiser for å oppsøke eventuelle lignende prosjekter, og se hvordan de jobber disse frem. Spørsmålet er om det finnes noe lignende prosjekt overhode, smiler han.

Er Sverige klar for Nestinbox?

Mye oppmerksomhet

– Vi har ganska mye fjellgrunn, boligmangel rundt de største byene, i førersetet innen bærekraftige og energismarte bygg, er et høyteknologiskt land, der bolig har en sentral rolle på grunn av vårt kalde klima. Så ja, Sverige burde være mottakelig for denne nye måten å bygge boliger på, selv om det kommer til å bli i beskjeden skala. Husene er små, og forutsetter slette klippeoverflater, noe som jo ikke finnes overalt der folk vil bo, medgir  Öhman.
Da Nestinbox ble lansert, fikk konseptet svært mye oppmerksomhet.
– Før jul ble vi kontaktat av et japansk TV-selskap som ville komme til Stockholm og filme ”fuglekassene” på bergveggene. Vi måtte høflig takke for interessen, men forklare at husene ikke var kommet ut av skissestadiet. Ikke ennå i hvertfall, men kanskje om noen år, sier han.

Dialog med tomteeiere

fase 1, som pågår i to år, og som Boverkets støtteordning dekker, er målet at alle problem skal tas tak i og løses, og at det resulterer i et mer gjennomarbeidet konsept, hvor alt av tekniske løsninger og infrastruktur er kvalitetssikret.
I fase 2 er tanken å gjennomføre en produksjon og et bygg i full skala.
–  Eksakt hvordan dette skjer, vet vi ikke i dag. Vi må jo først få en dialog med aktuelle tomteeiere som er villig til å avse areal til et slikt prosjekt, og vi må selvsagt ha investorer med på laget. Men som nevnt er det overordnede målet å bygge vår første ”Fuglekasse” om tre år, sier en optimistisk Pontus Öhman avslutningsvis.

Fakta: Nestinbox:

• Nestinbox er et lite hus av tre, med en integrert stålkonstruksjon som kan monteras på en bergvegg.

• Huset henger som en ”fuglekasse”, (av engelsk: nesting box) fritt over bakken. Hussiden mot bergveggen har en utsparing i fasaden, som gir plass til en gangbu, dom dermed frigir adgang til entreen på husets bakside. 

Bildet: Huset har en planløsning i tre etasjer, med et boareal på knapt 50 kvadratmeter. Her finnes en liten gang med skap og oppbevaring, wc med dusj, kjøkken, stue, ett soverom for to personer, inkludert et lite arbeidsrom.

Bildet: Hussiden mot bergveggen har en utsparing i fasaden, som gir plass til en gangbu, dom dermed frigir adgang til entreen på husets bakside.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår