Game over for papir på arbeidsplassen

 
Game over for  papir på arbeidsplassenBildet: - Jeg tror mange unge gamere som sitter på gutterommet og spiller 3D-spill vil få en stor fordel om de ønsker å bli elektrikere,sier Gaute Raknes. Foto: Arvid Steen
Nå bygges nytt barne- og ungdomssykehus i Bergen uten en eneste arbeidstegning i papir. Gamere og spill-spesialister kan få en fordel i elektrobransjen.

 - Dette er en av Norges største heldigitale byggeplasser hvor arbeidstegningene kommer i 3D til montørene på Ipad, sier prosjektleder Gaute Raknes hos Magnus M. Thunestvedt AS i en pressemelding.
- Jeg tror mange unge gamere som sitter på gutterommet og spiller 3D-spill vil få en stor fordel om de ønsker å bli elektrikere når de blir stor. Vi har stort behov for fagfolk som er vant med 3D-modeller, sier Raknes.

Game over
På mange måter er dette et prosjekt hvor vi sier game over for papir, og velkommen til elektrikere med gaming-bakgrunn fra 3D-verden, forteller prosjektlederen fra Thunestvedt.
- For oss i Thunestvedt er dette et veldig spennende heldigitalt prosjekt uten papirtegninger. På Vestlandet er det nok det største, men også på landsbasis er dette veldig stort, sier Raknes.
Elektroentreprenøren fra Bergen har sikret seg en av Norges største elektrokontrakter med byggetrinn 2 på det nye Barne- og ungdomssjukehuset i Bergen (BUS 2). I tillegg kommer deler av Kvinneklinikken i de nye lokalene som skal være ferdige i 2022/23. Kontrakten for Thunestvedt er verdt 160 millioner kroner.

Gigantisk prosjekt
Foreløpig er det kun store betongbiler som kjører inn og ut på det som om noen år skal bli et av Norges mest moderne barnesykehus. Men innen det neste året, og to år fram i tid, vil det vrimle av 40-60 montører fra Thunestvedt, med Ipader i klypene, som sørger for at alt elektroarbeidet i det nye sykehuset skal installeres.
- For oss er dette en av de største kontraktene i 2019. Vi skal gjennomføre og levere komplette el-installasjoner med 3 hovedfordelinger og ca. 200 underfordelinger for normalkraft, nødkraft og UPS.
I tillegg skal det installeres digitale motorveier (fiber) og komplekse tekniske anlegg for belysning, sengekanaler, automasjon og sikkerhet. Bygget har også en betydelig andel fasadeglass med integrerte solceller som skal bidra til energiforsyningen. Dette blir en enorm jobb, sier prosjektleder Gaute Raknes hos Thunestvedt. Det er Helse Bergen HF som er byggherre for prosjektet.

Tror hele bransjen følger med
Men tilbake til 3D-modeller på håndholdte enheter. Det begynner å bli mer og mer vanlig i Norge, men dette prosjektet er et av de største. På mange måter er det også en viktig "pilot" på den måten at dette kan være første steg for Thunestvedt og andre til å kaste papirtegninger for godt.
- Jeg tror store deler av anleggsbransjen i Norge følger med på byggingen av BUS 2 i Bergen. Vi har lenge jobbet med 3D-modeller og digitale arbeidsunderlag, om enn ikke i så stor skala som her. -Og selv om her fortsatt er en del «barnesykdommer» ser vi at teknologien stadig forbedres. Bare det siste året har det skjedd betydelige fremskritt. Tidligere måtte man gjerne benytte kraftige gaming-pcer for å navigere sømløst i 3D modeller. Nå kan alt streames direkte til telefon eller nettbrett, noe som selvsagt er mer portabelt for våre montører enn en stor og klumpete PC.

Oppdatert arbeidsgrunnlag
Normal arbeidsflyt er at byggherrens 3D-modell oppdateres hver fredag. Etter kort tid blir den da tilgjengelig i StreamBIM (appen som benyttes). Den store fordelen er altså at man «streamer» 3D-modellen fra et felles filområde i stedet for å laste ned hele modellen. På denne måten har alle brukere til enhver tid tilgang til identisk og oppdatert arbeidsgrunnlag. Programmet har også integrerte funksjoner for oppretting av spørsmål og avvik, i tillegg til at utstyr og komponenter er knyttet opp mot egen database i en annen software (dRofus).

Intuitive og lette
- Er du fex. på jakt etter et koblingsskjema for en komponent, så klikker du deg bare inn på komponenten i modellen og åpner tilhørende dokumentasjon direkte. Systemene er intuitive og lette å ta i bruk. For «tyngre» administrative oppgaver i prosjektet (mengdeuttak, kollisjonskontroll mv.) benytter vi Solibri Model Checker (SMC). StreamBIM er altså først og fremst en programvare som gjør det mulig for våre montører å ta med seg hele bygget «på innerlommen», sier Raknes.

- Tror du det blir "game over" for arbeidstegninger i papir fra nå av?

- Tja, ikke på mindre byggeplasser. Men på store byggeplasser med krav til dokumentering og arbeidsdeling mellom flere aktører og faggrupper, tror jeg papir vil fases ut de neste to-tre årene. For vår del er vi allerede godt i gang, og foreløpig kan jeg ikke si vi savner verken papiret, de uendelige timene ved kopimaskinen, eller arbeidstegningene med diverse håndskrift påført underveis. Samtidig er det god stemning blant de av våre prosjektledere og montører som endelig får brukt sine 3D-kunnskaper fra spillverden, sier Gaute Raknes hos Magnus M. Thunestvedt AS.

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår