Gjør jobben bare èn gang

 
Gjør jobben bare èn gangBildet: FoU-leder Svein Bjørberg i Multiconsult mener Norge har mye å lære av det danske byggeskadefondet, som ble etablert i 1987. Foto: Odd Borgestrand
ByggeDagene: Det er på tide byggenæringen tilpasser seg den nye teknologiske tiden vi lever i. Bygg- og eiendomsnæringen må henge seg på den nye digitale standardiseringen og gjøre jobben skikkelig med èn gang.

Av Odd Borgestrand

FoU-leder Svein Bjørberg i Multiconsult mener Norge har mye å lære av den danske ryddesjauen i feil og mangler. Danskene har et meget aktivt byggeskadefond, som ble etablert i 1987. Danskene hadde en intern spøk om at i et nøkkelferdig hus var det bare nøkkelen som var ferdig. Situasjonen er i stor grad gjenkjennelig også for norske forhold, mener Bjørberg. Forskjellen er at Danmark har tatt tak og har lykkes med reduksjon i byggeskadene.

Byggefeil og skader går igjen i gamle bygg, i nye bygg og nylig oppgraderte bygg. 60-70 prosent av byggeskadene både i Norge og Danmark handler om fuktskader. SINTEF Byggforsk har levert en rekke rapporter om dette. Det er skader over tid dette handler om. Byggene har ofte dårlig funksjonalitet etter få år, og det får store konsekvenser for byggeierne, fortsatte Bjørberg.
Han mente norsk byggebransje må starte med det han betegnet som «stafettvekslinger».  Når en aktør har fullført sin del av jobben må den neste bli informert om hvordan etappen er gjennomført. Dette har aldri norsk byggenæring klart å gjennomføre.

Byggekostnadsprogrammet hadde fokus på byggefeil som en del av totalkostnadene. Dette har danskene tatt tak i. Byggeskadefonden ble etablert på grunn av store og mange byggeskader på bygninger fra 60- og 70-tallet. Det var mange detaljfeil på en rekke store boligprosjekter, og  boligeierne hadde ikke mulighet for å foreta feilretting uten at det fikk store økonomiske konsekvenser.  Derfor ble fondet opprettet for å gi økonomisk støtte til boligeierne i byggets 20 første år.

Fondet ansatte også fagfolk som foretok bygningskontroll umiddelbart etter ferdigstillelse, og en ny kontroll fem år senere. Alle involverte parter visste at de ble sjekket, og det førte til en helt annen holdning til byggeprosessen.  Det ville altså lønne seg å gjøre jobben skikkelig med en gang.
135.000 nye boliger er nå inne i det danske fondet.   
– Vi trenger noe tilsvarende i Norge. Sett i gang en rask utredning og lær av danskene, konkluderte  FoU-leder Svein Bjørberg i Multiconsult
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår