Glade vinnere av Årets Trebyggeri 2021

 
Glade vinnere av Årets Trebyggeri 2021Bildet: Glade vinnere av Trehus-prisen for 2021: Fra venstre Fay-Nina Mjøen, Anders Nygård, Nina Harviken, Knut Moe og Knut Hafskjold i Boligpartner. Foto: Odd Borgestrand
BYGGEGALLAEN 2022: Trehusene på Løkenåsen i Fetsund stakk av med seieren i Årets Trebyggeri 2021 på Byggegallaen under Byggedagene i Oslo onsdag kveld. 400 festkledde deltakere applauderte svært så fornøyde vinnere. Dette er BoligPartner sine første boligblokker i tre.

Av Odd Borgestrand

Bredden i bruk av tre i byggeriet er stadig økende, og de tre kandidatene som var nominert, viser det, mente daglig leder i TreFokus, Aasmund Bunkholt, som delte ut prisen sammen med redaktøren i Byggeindustrien, Arve Brekkhus.

Juryen skriver blant annet dette om prosjektet:

På Løkenåsen i Fetsund i Lillestrøm kommune har Boligpartner satt opp to boligblokker på fire etasjer med til sammen 34 leiligheter. Byggene er en hybridkonstruksjon av limtre og tradisjonelt bindingsverk med stort innslag av industrialisert bygging ved at Støren treindustri har levert elementer til tak, vegg og gulv til byggene, og det er brukt mye precut for å minimere avfall på byggeplass. Det er benyttet norsk tre i veldig stor grad, og gjennomgående bruk av Svanemerkede produkter. Det er også montert solceller på taket for bidrag til strøm til fellesarealer samt oppvarming av varmtvann for sameiet.

Fakta:
Sted: Løkenåsen, Lillestrøm kommune
Prosjekttype: Boliger
Bruttoareal: 34 leiligheter på 37-116 (128,6) kvadratmeter
Byggherre: Boligpartner Prosjekt
Totalentreprenør: BoligPartner Prosjekt
Arkitekt: TAG Arkitekter
Rådgivere: RIBR: SWECO/Multiconsult l RIG: Løvlien Geogård 1 l RIB SWECO/Multiconsult l RIAKU SWECO

De øvrige kandidatene i finalerunden var: 

Rakkestad kulturskole

Juryen skriver blant annet dette om prosjektet:

«Rakkestad kommune har vedtatt at alle offentlige bygg skal utføres i trekonstruksjoner, og på den mest sentrale tomten i sentrum ved siden av dagens kultur- og rådhus er Rakkestad kulturskole bygget. Bygget er tilpasset eksisterende bygg i høyde og form, og skal sammen med eksisterende bygg danne et samlende kulturtorg i byen. Bygget er bygd i norsk tre fra innsiden til utsiden med massivtre fra Splitkon, treullisolasjon fra Hunton og kledning i malmfuru fra Eidskog Stangeskovene. Det er utviklet en egen profil for kledningen, og byggingen har medført kompetansebygging i både prosjekteringsgruppen og for den lokale entreprenøren som har stått for oppføringen av bygget.»

Fakta:
Sted: Rakkestad
Prosjekttype: kulturbygg
Byggherre: Rakkestad kommune
Bruttoareal: 774 kvadratmeter
Totalentreprenør: Bekkevold Entreprenør
Kontraktsum eks. mva.: 28 millioner kroner
Arkitekt: Oslo Tre / Fragment Arkitekter
LARK: Nils Skaarer
Rådgivere: RIBR: SWECO l RIE: WSP l RIG: Geoteknikk 1 l RIB: Norconsult l RIB trekonstruksjoner: Ny Struktur l RIV: Planteknikk l RIAKU: Rambøll Norge

Spor X

Juryen skriver blant annet dette om prosjektet:

«Spor X er et 10 etasjes kontorbygg av massivtre i Drammen med høyt ambisjonsnivå for bærekraft og innovasjon innen trebyggeri. Bygget har et konstruktivt bæresystem utelukkende utført i treverk fra bakkeplan og opp med en søyle- og bjelkekonstruksjon i limtre med gjennomgående søyler og doble dragere, og med avstivende massivtreskiver i fasade, dekker og trappe- og heiskjerner. Flere bygningsmessige detaljer, slik som trapper og tekniske innkassinger, er også utført i massivtre. Det er også utført branntesting av isolerte massivtreløsninger hos RISE for å dokumentere brannveggløsninger i bygget. Byggets arkitektoniske visjon har vært å synliggjøre mest mulig eksponert treverk interiørmessig, og at trevirke med sitt konstruktive system skal spille hovedrollen i arkitekturen. Det er derfor ikke benyttet nedsenkede himlinger. I stedet ligger tekniske installasjoner åpent, og føres gjennom utsparinger i trekonstruksjonen. Dette gjør at undersiden på massivtredekkene kan eksponeres, samtidig som det gir kontorplassene en høyere opplevd romhøyde. Det er direktemonterte treullitt-plater under massivtredekkene som ivaretar god romakustikk. Kombinasjonen av det eksponerte treverket og de tekniske føringene gir en spennende romlig kontrast mellom det tekniske og det naturlige».

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave