Glasopor + The Plus = Grønt tak

14 Jun 2022
Magnor har hele verdens oppmerksomhet
Det er med stor spenning at vi denne fine vårdagen i april kjører mot Magnor for å besøke den internasjonalt omtalte møbelfabrikken The Plus.
Byggherren Vestre er en av Europas mest fremgangsrike produsenter av bærekraftige utendørs møbler. De har blant annet møblert Aker Brygge i Oslo, Times Square i New York, Forum Des Halles i Paris, Hornsberg strandpark i Stockholm, Dansk Arkitektur Center i København og King’s Cross i London.
Møbelfabrikken The Plus er designet av BIG Bjarke Ingels Group, et dansk arkitektkontor etablert i 2005 som blant annet står bak Googles hovedkvarter i California, Lego House i Billund og Amager Bakke i København, verdens reneste søppelforbrenningsanlegg med en kunstig skibakke på taket. I Norge er de kjent for The Twist, den spektakulære broen som vrir seg nitti grader over Randselva på Kistefosmuseet i Innlandet.
Med Vestre sin internasjonale suksess og byggets spektakulære arkitektur er det ikke uten grunn at The Plus har fått bred internasjonal pressedekning. I løpet av noen uker etter lanseringen av konseptet fikk det omtale i mer enn 30 land, og i kjente magasiner som Wallpaper, Forbes og Fast Company.
Plussformet geometri gir og krever samspill
Som navnet The Plus tilsier, så er bygningen oppført med fire propell-lignende fløyer i en plussformet geometri, og ligger midt i et lite skogholt utenfor Magnor ved grensen til Sverige. Geometrien gir en åpen og effektiv arbeidsflyt, samtidig som alle de fire fabrikkvingene er i direkte kontakt med skogen. I byggets midtpunkt ligger opplevelsessenteret som gir 360 graders innsikt i de fire produksjonsområdene – fargefabrikken, trefabrikken, monteringsavdelingen og lageret. Møblenes metallelementer som kommer fra Vestre Steel Factory må sies å ha en kort transportetappe med kun om lag 9 mil fra grensa i Torsby.
The Plus har som mål å bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk. Illustrasjon: BIG/Vestre.
Totalentreprenøren Ø.M. Fjeld har vært med på utviklingen av prosjektet gjennom en samspillsfase og står for den komplekse byggingen. Vi er på vei for å møte prosjektleder Jonas Nykänen i Ø.M. Fjeld og daglig leder Sigurd Boasson hos underentreprenøren for byggets grønne tak, MATTAK AS.
MATTAK AS øker det biologiske mangfoldet
Når vi ankommer The Plus viser det seg at Sigurd Boasson og hans ansatte i MATTAK AS er i full sving med å plante fabrikkens selveste midtpunkt – et stort, fint lønnetre med bristende knopper. De heiser treet ned midt i plussformen i en utvendig gårdsplass formet som en rundkjøring. Rundt denne dreier fabrikkens opplevelsessenter, logistikk og arbeidsflyt seg. I gårdsplassen rundt treet er det støpt et betongdekke, formet som en sol, hvor Vestre sine nyeste møbler skal vises fram.
Selve hjertet i fabrikken – et stort lønnetre – heises ned og plantes i midten av fabrikken. Foto: Per Tore Molvær.
MATTAK AS har sørget for at verdens mest bærekraftige fabrikk får et naturtak. Taket handler ikke bare om å redusere klimautslipp, men målet er at det også skal ta vare på naturen. Boasson forteller:
«Målet er å ta vare på og å øke det biologiske mangfoldet. For å sikre at det grønne taket blir mest mulig likt naturen rundt her, har vi samlet planter og frø fra skogen i området. Vi har oppformert småplanter fra frø som nå blir plantet ut. Det er oppformert pluggplanter av lik vegetasjon og det er hentet planter i naturen som så er plantet ut på taket. I tillegg er vår spesialutviklede lettjord iblandet skogsjord fra tomten – på den måten tilfører vi den naturlige frøbanken. Slik vil den naturlige vegetasjonen i området gradvis overta fabrikktaket i løpet av få år.»
Sigurd Boasson i MATTAK AS er ansvarlig for det grønne taket og økt biologisk mangfold på The Plus. Foto: Per Tore Molvær.
Boasson bøyer seg ned og peker på en frisk liten ryllik og forteller engasjert:
«Se her er det godt i gang med å spire. Hvis det fine vårværet og sola fortsetter slik som i dag, vil det ikke ta mange dager før det brune dekket her vil være helt grønt. Utover våren og sommeren skal taket følges opp med stell og enda flere planter.»
Glasopor til forming av dekke
Drøye 400m3 Glasopor skumglass har blitt brukt til forming av dekke under vegetasjonen. Det var MATTAK som sto for utleggingen. Boasson kan fortelle at:
«Taket ble anlagt på 6-7 hektiske uker i august og september i fjor. Allerede midt i oktober samme år fikk taket en fin grønnfarge, så i år blir det nok riktig så bra i tide til åpningen 3. juni.»
LES OGSÅ: Effektiv levering høyt og lavt tross trengsel og tett trafikk
Glasopor ble lagt ut på taket i løpet av noen hektiske uker i fjor høst. Foto: Jens Rygh de Flon.
Som en beryktet travel mann, verker han etter å komme seg ned til gårdsplassen igjen for å hjelpe til med å stabilisere lønnetreet med jord og å vanne de spirende plantene på taket.
«Forresten, angående å øke det biologiske mangfoldet. Vi skal jo også plante forskjellige løvtrær – selje, rogn og hegg – ute i skogen her i dag. Her er det jo bare barskog fra før, så det vil jo faktisk si at vi tilfører noe til det biologiske mangfoldet i dag,» sier han med glimt i øyet, før han farer videre for å gjøre seg ferdig med dagens gjøremål. Allerede før lunsj går ferden videre til et arrangement i Trondheim.
Storsekk fylles med jord og heises og tømmes i byggets gårdsplass for å gi det nyplantede lønnetreet best mulige vekstforhold. Foto: Per Tore Molvær.
Teknologi, arkitektur og natur forenes på taket
Blant den grønne vegetasjonen er det installert nesten 900 høyeffektive solcellepaneler. Året rundt vil fabrikktaket være åpent for besøkende – lett tilgjengelig via ramper og trapper.
Boasson vanner plantene som omkranser en fjerdedel av takets solcellepaneler. Foto Per Tore Molvær.
Trapper langs fasaden gjør at besøkende kan gå oppover langs bygningen og samtidig følge produksjonen på innsiden, noe som gir maksimal åpenhet. Når du går ned igjen, kan du enten gå ned trappene eller skli ned Norges høyeste sklie. Med sitt fall på 14 meter tar den deg ned fra fabrikken og ned i skogen på bare få sekunder.
Vi møter prosjektleder Jonas Nykänen fra Ø. M. Fjeld på toppen av taket. Ø. M. Fjeld er en ledende byggentreprenør og eiendomsutvikler på Østlandet. Selskapet ble etablert i 1948, og hovedkontoret har hele tiden ligget på Kongsvinger, en kort kjøretur unna her på Magnor. Med regionskontorer og datterselskaper i en rekke byer, betjener de både private og offentlige oppdragsgivere over hele Østlandet.
Nykänen kan fortelle oss mye om prosjektet med betydelig detaljkunnskap og stort engasjement.
BREEAM Outstanding-krav
«Fra her vi står nå har vi utsikt mot mange av de spennende utfordringene ved prosjektet», sier han og peker rundt omkring oss. «Et hovedpremiss har vært målet om å oppnå BREEAM Outstanding-sertifisering,» begynner han.
Prosjektleder Jonas Nykänen i Ø.M. Fjeld forteller oss om spennende utfordringer ved byggingen.
Det finnes i dag svært få prosjekter i Norden som tilfredsstiller kravene til BREEAM Outstanding. Gjennom prosjektet ønsker Vestre å vise at også industriprosjekter kan være blant de snaue 1% av nybygg som er globale forbilder innen miljøtiltak.
Utover det snakker vi om hensyn til trærne som omringer og står tett innpå bygningskroppen. Han fortsetter å fortelle om gulvet som er bygget med en ny type lavkarbonbetong og med en mindre tykkelse enn normalt for å spare på CO2-regnskapet. Malingen på gulvet, med spesielle fargekrav som ikke er normale for bruksområdet, er han også innom. Videre forteller han om den korte byggetiden, som blant annet førte til at automasjonsteknikere begynte med fabrikkens maskiner knapt før fasader var tette.
Fabrikkgulvet har spesialutviklet maling i fargekoder som gjør det lettere for besøkende å følge vareflyten. Illustrasjon: BIG/Vestre.
Glasopor viktig for takdesignet
Etter hvert peiles vi inn på takkonstruksjonen. Nykänen kan fortelle:
«De fire vingene består av limtredragere med 21 meter fritt spenn. De fire takvingene har et design med skrånende bærebjelker som gir et spennende uttrykk på himlingen innvendig. Her ute har det bydd på noen utfordringer. Hvordan skulle vi få til det grønne taket uten for mye vannansamling og for høy vekt der taket flater ut? Det var dessuten et ønske om å ha en litt annerledes kurve utvendig enn det konstruksjonen ga, med krav til ulik dybde på ulike deler av taket. Vi ble tipset om Glasopor av Sigurd [Boasson], leste oss mer opp på produktet og gjorde beregninger.»
Det diagonalt skrånende taket med større flatere partier og grønn vegetasjon ga noen utfordringer i forhold til drenering og vektbelastning. Foto: Per Tore Molvær.
Ø.M. Fjeld besluttet altså å bruke Glasopor som et drenerende lag. Krav til vektbegrensning og miljødokumentasjonen ble vesentlig. Nykänen bekjenner:
«Personlig har jeg ikke erfaring med Glasopor fra tidligere, men jeg ser jo fordelene med dette produktet.»
Vi kommer nok til å bruke dette igjen i andre prosjekter framover.
Taktekket med Glasopor og etter hvert grønn vegetasjon vil også føre til økt isolasjon og energieffektivitet for bygget gjennom mer naturlig regulering av temperaturen.
LES OGSÅ: Glasopor avgjørende under det grønne taket
Ø.M. Fjeld tar utfordringene på strak arm
På spørsmål om hva dette prosjektet betyr for Ø. M. Fjeld, svarer Nykänen:
«Dette er utvilsomt et stort referanseprosjekt for oss. Kanskje ikke stort i kroner og øre, men i forhold til den kunnskapen vi tilegner oss, så er det nok blant de aller, aller viktigste. Her blir vi utfordret på alle mulige vis, og særlig i forhold til arkitektur og miljøambisjoner. Vi og våre underleverandører må alle være ekstra skjerpet.»
Nykänen mener at The Plus er en viktig referanse som hever kompetansen til Ø. M. Fjeld. Foto: Per Tore Molvær.
Stefan Tjust, konsernsjef for Vestre, stemmer i og sier:
«Midt i en pandemi har vi bygget en innovativ møbelfabrikk på kun 18 måneder. Det har vært krevende, men vi har klart det i felleskap med våre leverandører. Snart åpner vi dørene til publikum og vi gleder oss til å ønske en hel verden velkommen til verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus og Magnor.»
Samtidig poengterer Nykänen at de ikke er ukjente med utfordrende prosjekter.
«Vi er jo vant til å jobbe med prosjekter med spennende arkitektur og utfordrende materialvalg. I den sammenheng vil jeg trekke fram «SAMLING», Nord-Odal sitt nye bibliotek, som et nyere eksempel. Dette prosjektet i massivtre var nok en svært viktig referanse for å få tildelt The Plus-prosjektet. Samtidig var det viktig for Vestre at vi hadde lokal tilhørighet», avslutter Nykänen.
Arbeidet med grøntarealer fortsetter
Enn så lenge må vi nøye oss med å ta trappa og ikke sklia ned til bakken igjen (heldigvis for noen av oss). Vel nede ser vi MATTAK AS sin samarbeidspartner SL Stenlegging i full sving med å plante løvtrærne som Sigurd nevnte.
Maja Sawicka i SL Stenlegging er også på området og planter trær denne vårdagen. Foto: Per Tore Molvær.
Hovedmålet, å bevare og øke det biologiske mangfoldet på stedet, vil oppnås med treplanting på området og når vekstene gradvis overtar taket. MATTAK AS er i full gang med å dyrke frø fra området til planter slik som rylliker, jonsokblom og tirilltunge som nå vokser seg store og hardføre i deres drivhus. Disse vil plantes ut like etter åpning i juni.
Taket begynte å bli grønt allerede i fjor høst, og utover denne sommeren vil nye robuste planter gjøre taket enda grønnere. Foto: Einar Aslaksen.
I årene framover skal det anlegges en opplevelsespark. Gangveier skal fortsette ned på den andre siden av taket og gå over i skogsstier som slynger seg videre gjennom naturen og danner en fargerik rute gjennom parken og til Magnor sentrum.
I årene framover vil områdets opplevelsespark med skogsstier som fører til Magnor sentrum gradvis etableres. Illustrasjon: BIG/Vestre.
Når vi forlater The Plus kan vi fornøyd konstatere at Glasopor har spilt en liten men betydningsfull rolle i å bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk. Vi er sikre på at det grønne taket, opplevelsessenteret og områdets opplevelsespark kommer til å trekke mange besøkende til sommeren.
Takk for besøket! Vi ses igjen.
-
Prisfall i Oslo i Juni
Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt med 0,2 prosent fra mai til juni. På landsbasis var prisene uendret.
-
Blir med på samarbeidet med de mest klima-ambisiøse aktørene
Bergen kommune skal inngå en samarbeidsavtale med FutureBuilt, etter å ha fått tilsagn på 5,5 millioner kroner i Klimasats-midler fra Miljødirektoratet.
-
Trelastprisene faller
Prisen på trelast til en enebolig har gått ned 23 prosent ut fra produsent fra august i fjor til juni i år.
-
Kraftig vekst for Procon Digital
Procon Digital har hatt et travelt 1. halvår, der selskapet har signert hele 55 nye kontrakter hittil i år med omlag 150 nye digitale selvbetjeningsløsninger plassert der folk ferdes.
-
Vinner prestisjetung kulturarv-pris
Europa Nostra og EU-kommisjonen tildeler Riksantikvaren, NTNU og ICCROM den prestisjetunge Europa Nostra-prisen for det internasjonale kurset i trekonservering.
-
Banebrytende ladeteknologi prøves ut i Ski
De er rimelige, fleksible og belaster nesten ikke strømnettet. Ski blir nå Circle Ks internasjonale testarena for ladecontainere.
-
Utvikler nytt industriområde i Kvanndalen
Målselv Maskin & Transport, et selskap i AF Gruppen ASA, har inngått avtale med Nordkraft Prosjekt AS om anleggsarbeider for utvikling av et nytt industriområde i Kvanndalen utenfor Narvik.
-
Bygger kjelleren i A-blokken
Stenseth & RS Entreprenør, et datterselskap i AF Gruppen, har inngått kontrakt med HENT for bygging av kjelleren i A-blokken i Regjeringskvartalet i Oslo sentrum.
-
I front på strakstiltak for byggeiere
Møre og Romsdal er Norges første fylkeskommune som politisk har behandlet og vedtatt tilslutning til Strakstiltak for byggeiere.
-
Lagercrantz kjøper PcP Corporation A/S
Det børsnoterte svenske selskapet Lagercrantz Group har i dag kjøpt opp 95 % av aksjene i konsernet PcP Corporation A/S.
-
Firesafe Thermax kjøper Brann og Rømning
Firesafe Thermax kjøper Brann og Rømning AS, som tilbyr komplette løsninger innen levering og montering av dører, porter, lås og beslag.
-
SINTEF tar lederskap i IntelLiGent- prosjektet
SINTEF leder det europeisk forskningsprosjektet IntelLiGent, som har som mål å gjøre batteriproduksjonen rimeligere og mer miljøvennlig. Batteriene skal dessuten bli både sikrere og mer effektive.
-
Norconsult styrker seg innen prosjektering
Norconsult overtar prosjekteringsmiljøet i Boligbygg AS og deres 16 erfarne rådgivere.
-
Går for karbonfangst på Klemetrud
29. juni signerte olje- og energiminister Terje Aasland støtteavtalen som sikrer realisering av karbonfangst på Hafslund Oslo Celsios avfallsforbrenningsanlegg på Klemetrud i Oslo.
-
- Forventer at boligprisveksten avtar
NBBLs Boligmarkedsbarometer faller fra 6,1 i mai til 5,0 i juni. Barometeret fortsetter derfor i en fallende trend som indikerer lavere temperatur i boligmarkedet.
-
Storkontrakt til Elotec
Nylig ble den trønderske teknologibedriften Elotec AS tildelt kontrakt for levering av pust og bevegelsesensorer til POD og KDI. Kontrakten har en verdi for Elotec på 100 MNOK.
-
Ny pelletsfabrikk på trappene i Karlskoga
Moelven investerer i en ny pelletsfabrikk i Karlskoga. Den nye pelletsfabrikken blir fullintegrert med sagbruket ved Moelven Valåsen i Karlskoga.
-
- Vi skal tiltrekke oss de store gigafabrikkene
– Dersom Norge griper mulighetene kan den norske verdikjeden for batterier sysselsette flere titalls tusen personer og omsette for minst 90 milliarder kroner innen 2030.
-
Dropper samspillskontrakt
Statsbygg kansellerer samspillskontrakten med Veidekke for den planlagte rehabiliteringen av Nationaltheatret
-
Gudshus og leilighetskompleks – i ett
SVERIGE: Entreprenøren Contractor AB har signert en intensjonsavtale med Church of hope i Umeå i Norrland om å bygge nytt kirkebygg, som i tillegg skal inneholde 80 leiligheter.
-
Økt søppelimport skal berge ARC
DANMARK: Økt import av søppel og høyere CO2-utslipp blir konsekvensen av å redde prestisjeanlegget ARCs økonomi. Forslagene skal nå behandles i kommunestyrene i eierkommunene.
-
Årum bru offisielt åpnet for trafikk
I dag var det offisiell åpning av den nye parallell-brua på Årum i Fredrikstad, noe som har gitt lite kinderegg av positive effekter.
Stilling ledig
-
Bli en del av Masterdatateamet
Søknadsfrist: Løpende
Sted: Oslo
Tittel: Controller Masterdata -
Bli med å lede det nasjonale salgsteamet
Søknadsfrist: 15.08.2022
Sted: Oslo
Tittel: Salgssjef Alterna -
Spennende stilling som produktkoordinator VVS
Søknadsfrist: 03.07.2022
Sted: Lillestrøm
Tittel: Produktkoordinator -
Elektrikere
Søknadsfrist: Forløpende
Sted: GK Tromsø
Tittel: Elektrikere -
Montør
Søknadsfrist: 10.07.2022
Sted: GK Harstad
Tittel: Montør -
Prosjekteringsingeniør
Søknadsfrist: 10.07.2022
Sted: GK Bergen
Tittel: Prosjekteringsingeniør -
Servicerørlegger
Søknadsfrist: 24.07.2022
Sted: GK Hamar
Tittel: Servicerørlegger -
Serviceingeniør
Søknadsfrist: 10.07.2022
Sted: GK Oslo
Tittel: Serviceingeniør -
Brødrene Dahl søker nå etter 2 dyktige teknikere til vårt automasjonsteam
Søknadsfrist: 08.08.2022
Sted: Langhus
Tittel: Tekniker -
Rådgivende ingeniører byggeteknikk
Søknadsfrist: 12.08.2022
Sted: Drammen - Buildings & Industry
Tittel: Rådgivende ingeniør -
SHA rådgiver
Søknadsfrist: 19.08.2022
Sted: Hønefoss/Hamar/Larvik/Oslo/Drammen/Lillehammer - Water & Environment
Tittel: SHA rådgiver -
Elektro-ingeniør
Søknadsfrist: 07.08.2022
Sted: Tromsø - Buildings & Industry
Tittel: Elektro-ingeniør -
Erfaren VVS ingeniør
Søknadsfrist: 07.08.2022
Sted: Tromsø - Buildings & Industry
Tittel: VVS ingeniør -
Kuldetekniker
Søknadsfrist: 30.06.2022
Sted: Gk Ålesund
Tittel: Kuldetekniker -
Ventilasjonstekniker
Søknadsfrist: 03.07.2022
Sted: Gk Trondheim
Tittel: Ventilasjonstekniker -
Kulde -og ventilasjonstekniker
Søknadsfrist: 30.06.2022
Sted: Gk Stavanger
Tittel: Kulde -og ventilasjonstekniker
Mest leste
Produktnyheter
-
Onix Work integrerer ABAX-plattform
Onix Work integrerer ny plattform og sporing fra ABAX. Ved å ta i bruk integrasjonen vil all informasjon om bedriftenes eiendeler flyte sømløst. -
Fiskekasser blir isolasjon til praktbygg
Den nye storstua i Kautokeino isoleres med resirkulert plast fra fiskekasser fra Brødr. Sunde. Produktene selges under merkenavnet Sundolitt 2ndLife. -
Flügger tar miljøgrep
Flügger stanser produksjonen av den tradisjonsrike Flutex-malingen. Den blir erstattet av mer miljøvennlige serier med Svanemerking og – i en av seriene – spann av 50 prosent resirkulert plast. -
Vil gjøre grunnudersøkelser billigere
Den Mo i Rana-baserte teknologibedriften The Coring Company lanserer nå sitt nye software Sample Control System (SCS). Med denne softwaren vil bransjen få et kraftig verktøy for å redusere kostnadene ved grunnundersøkelser. -
Nye borskruer fra SFS
SFS introduserer ny selvborende skrue, SX20 og SD20, for installasjon av metallplater og braketter til stål tykkelser fra 4-20 mm. -
TermoGaia AB introduserer ClimateCoating
TermoGaia AB introduserer klimamalingen ClimateCoating, som både har miljøvennlige, bærekraftige og energieffektive egenskaper -
Satser på miljøvennlig stigeproduksjon
Wibe Ladders lanserer verdens første grønne aluminiumstiger. -
Batteridrevet mobilkran på Pallplassen
Kruse Smith tar i bruk nyutviklet batteridrevet mobilkran på prosjekt Pallplassen på Lørenskog. -
Husholdningsavfall blir terrassebord
Som eneste leverandør i Norge tilbyr Sustinera AS et terrassebord som er 100 prosent resirkulerbare. -
Lonking introduseres i Norge
Nå lanserer en av verdens største produsenter av anleggsmaskiner, kinesiske Lonking, sin første maskin på det norske markedet. -
BDO digitaliserer med dansk skyteknologi
Det danske teknologiselskapet Ordrestyring ApS er valgt som teknologileverandør av BDOs skybaserte arbeidsverktøy for håndverksbransjen. -
Lanserer «Blast Fence-løsning»
Garda Sikring har nå kommet på banen med et produkt som gjør at de mye omtalte helikopter-problemene ved en rekke sykehus og flyplasser nå kan bli løst. -
Ny markvibrator fra engcon
engcons nye markvibrator øker effektiviteten og reduserer risikoen for personskader. Man trenger blant annet ikke løfte hånddrevne vibratorer med kjetting eller løftestropp. -
ROCKWOOL isolasjon med ambisiøse EPDer
ROCKWOOL har nylig fått utarbeidet nye produktspesifikke miljødeklarasjoner (EPDer). En gjennomsnittlig halvering av klimagassberegningene til isolasjonsproduktene vil gi et viktig bidrag til å oppfylle de strengere kravene. -
Log:Nett gir stålkontroll på logistikk
– Log:Nett gir oss full sporing på alle våre sendinger. Vårt kundesenter kan raskt gå inn i TA systemet Log:nett og lokaliserer sendingene, sier transportsjef Svein Gulbrandsen i Maske AS. -
Hitachi satser på 3D-teknologi i gravemaskiner
Den nederlandske maskinprodusenten, Hitachi Construction Machinery Europe, utvider maskinsortimentet og tilbyr nå gravemaskiner med fabrikkmonterte 2D- og 3D-løsninger fra Leica Geosystems. «Partnerskapet er i tråd med strategien vår om økt digitalisering», sier Hitachi-sjefen.
Bransjekommentar
-
- Vi må snakke mer om sola
KRONIKK: Solkraft har potensiale til å løse opp i energikrisen vi står i. Den er kortreist, fornybar, rimelig og konfliktfri. -
Varer ikke ærlighet lengst i anbudsprosessen?
– Det kan ikke være slik at de selskapene som lyver best, er de som skal vinne anbudskonkurransene. Dette er like umoralsk som å sikre seg en toppjobb på bakgrunn av uriktige opplysninger i CV-en. -
- Ikke utnytt krisen til å øke prisene
KRONIKK: - Det meldes om prisøkninger i mange markeder – matvarer, strøm, gjødsel, drivstoff, stål, byggematerialer, solsikkeolje, kjøreskoletimer, fisk og papir. Mange spør, hva gjør Konkurransetilsynet? Kan tilsynet gjøre noe for å presse prisene ned? -
OPPTRE med overordnet og enkelt risikoverktøy
FAGARTIKKEL: - I forskningsprosjektet OPPTRE har vi utviklet et enkelt verktøy som kan fungere som beslutningsstøtte ved vurdering av fuktrisiko når man skal energioppgradere en bolig. -
Landet trenger flere fagfolk til bygg og anlegg – også ingeniører
KRONIKK: - Nå skal vi utdanne flere ingeniører som kan håndtere hammer og betong. Vi kombinerer teoretisk utdannelse med praktisk erfaring. -
2022: Hva har vi i vente?
KRONIKK: Ved inngangen til 2022 er pandemien langt fra over. Det å lage spådommer for året virker utfordrende når vi fortsatt er såpass langt unna normalitet. Men i løpet av de siste 18 månedene har evnen til å forberede seg på det uventede – og klar til å reagere på endringer – blitt avgjørende. -
- Når innleiekartet stemmer dårlig med terrenget
KRONIKK: Arbeidsminister Hadia Tajik varsler kraftige innstramminger i bemanningsmarkedet. Med tung støtte fra arbeidstakernes hovedorganisasjoner, rasler regjeringen med sablene og går særlig i strupen på bygg- og anleggsbransjen. -
«Gi folk verdigheten tilbake, hjelp dem til å ta kontroll over strømforbruket»
Regjeringen forstår at strømprisene er et stort problem for vanlige folk akkurat nå. Men forstår de hva som skal til for at problemet ikke blir varig? -
Taksonomi i Norge – er vi klare?
BRANSJEKOMMENTAR: Hvordan skal man rapportere på grad av bærekraft for bygg- og eiendomssektoren når nasjonalt rammeverk avviker fra EUs metodikk på sentrale områder? Rådgiverne skal bistå, men myndighetene må på banen. -
Kan vi stole på geoteknikerne?
KRONIKK: - Som arkitekt har jeg sett fordelen med konsulenter som skråsikkert kan frikjenne et usikkert område med forslag om kompenserende tiltak. Raset på Gjerdrum hjalp meg å se medaljens bakside. -
IT-bransjen – en del av løsningen eller en del av problemet?
KRONIKK: Digitalisering av infrastruktur, næringsliv og samfunnet generelt er et svært viktig steg i retning nullutslippssamfunn og en bærekraftig fremtid. Paradoksalt har IT-bransjen vært dårlige på å sette fokus på hva som kan gjøres bedre i deres eget felt. -
Mobilgigant roper varsku om digitaliseringen
KRONIKK: Mobilbransjen er sterkt involvert i kampen for å trappe opp innsatsen og nå netto nullutslipp i 2050. Hvorfor? På grunn av det store behovet for digitalisering.
Nyttekjøretøy
-
Introduserer Supervan og Very Gay Raptor
Flere banebrytende Ford Performance-versjoner av deres markedsledende nyttekjøretøy skal virkelig ta årets Goodwood Festival of Speed med storm. -
Fornyer Maxus e-Deliver
Knappe to år etter el-varebilen e-Deliver 3 ble lansert for det norske markedet, kommer el-varebilen nå i ny utgave. -
Ford Transit Custom blir helelektrisk
Ford tok i dag nok et stort og viktig skritt på veien mot en helelektrisk fremtid da Ford Pro avslørte de første detaljene om den nye helelektriske E-Transit Custom. -
E-Transit er på vei
Nå er de første Ford E-Transit i ferd med å bli levert ut til norske kunder. Bare i løpet av sommeren vil flere hundre av det nye helelektriske og klasseledende nyttekjøretøyet ha ankommet Norge. -
Helelektrisk satsing fra Ford
Ford Pro avduker sitt andre helelektriske nyttekjøretøy for europeiske kunder den 9. mai 2022. -
Isuzu toppet salgslistene i mars
Isuzu er Norges mest solgte pickup foran Toyota Hilux og Ford Ranger i mars, med en markedsandel på 35 prosent. -
Ford lanserer ny generasjon Ranger Raptor
Nye Ford Ranger Raptor er utviklet for å dominere under alle kjøreforhold, om det er til fjells, i ørkenen eller på landeveien. -
Ford vil doble produksjonen av F-150 Lightning
Ford Motor Company annonserte nylig at de planlegger å nesten doble produksjonen av F-150 Lightning – til 150 000 pickuper i året. -
Ny Amarok pickup: Volkswagen letter på sløret
Volkswagen forbereder seg på å lansere tredjegenerasjon Amarok neste år, og lover en allsidig allrounder pickup som vil passe like godt i røff norsk natur som på byggeplassen. -
Har overtatt Fiat, Alfa Romeo og Jeep i Norge
Fra og med 1. desember 2021 har Bertel O. Steen overtatt importen av bilmerkene Fiat, Alfa Romeo og Jeep til Norge. -
Ford avduker neste generasjon av Ford Ranger: Smartere, tøffere og enda mer praktisk i bruk
Ford avduket i dag den smarteste, tøffeste og mest kapable Ranger pickup som noensinne er utviklet. -
MAN TGX kåret til "Årets bærekraftige lastebil 2022"
MAN TGX med motor på 510 hk har fått den prestisjetunge prisen i kategorien trekkvogner på Ecomondo i Italia. Ecomondo er en av Europas ledende messer for bærekraftig og sirkulær økonomi. Juryen består av internasjonale fagpressejournalister som berømmet MAN TGX 18.510 for sin spesielle drivstoffeffektivitet, ytelse og miljøvennlighet. -
Presenterer konseptbilen ID.Buzz Cargo
BYGG REIS DEG 2021: - Dette blir introduksjonen av Volkswagen sin første varebil som er utviklet fra bunn som en elbil. -
Ranger i fire spesialutgaver
I løpet av året har Norge og Europas mest solgte pickup så langt i år, Ford Ranger, kommer i fire nye spesialutgaver. Nå skal de nye variantene prøvekjøres av europeisk presse. -
1017 kilometer fylkesveg åpnes for modulvogntog
Fra 1. oktober åpnes ytterligere 1017 kilometer fylkesveg rundt om i Innlandet for modulvogntog. -
Elektrisk gjennombrudd for Volvo Trucks
Volvo Trucks har mottatt en ordre på 100 FM Electric fra DFDS, Nord-Europas største shipping- og logistikkselskap. Avtalen er den største kommersielle ordren for Volvo elektriske lastebiler hittil.