Aktuelt

Globalt utstillingsvindu på Magnor

Bildet: Midt inne i de dype skogene på Magnor reiser fabrikken «The Plus» seg. Prosjektet er den største investering i norsk møbelindustri på flere tiår. Foto: BIG / Vestre

«The Plus» på Magnor nærmer seg ferdigstillelse. Fabrikken er den største investering i norsk møbelindustri på flere tiår. Den blir et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon, med blant annet BREEAM Outstanding sertifisering.

Av Trond Schieldrop

– I mars skal vi være i full gang med produksjonen, sier Stefan Tjust, administrerende direktør i Vestre AS. Selskapet står bak utbyggingen og skal inspirere og bidra til at flere tar del i det grønne skiftet.
– Vestre har hatt en formidabel vekst de senere årene. En viktig årsak til at vi etablerte fabrikken på Magnor var at vi holdt på å vokse ut av fabrikklokalene i Torsby.  Her kjøpte vi eksterne prosesser som lakk og trebearbeiding, sier Tjust til Byggfakta.

Sterk bærekraftambisjon

– Alt kokte ned til at vi ønsket å gjøre mer av dette selv, øke produksjonskapasiteten, oppnå bedre logistikkflyt slik at vi kunne rendyrke Torsby fabrikken med metallbearbeiding og sveising. Magnor- fabrikkens ansvarsområde blir lakkering, trebearbeiding og montering.  Vi har en sterk bærekraftambisjon og skal vise omverden at det går an å bygge grønne industribedrifter og arbeidsplasser. Vi håper at unge mennesker som utdanner seg innenfor vårt fagområde, vil søke jobb hos oss og bli en del av det grønne skiftet. For Vestre er det derfor viktig å gå i front på dette området, understreker Tjust, som var fabrikksjef på Torsby fabrikken inntil i fjor høst da Jan Christian Vestre (Ap) ble næringsminister. 
– Vestre ringte meg og sa at han hadde fått et tilbud han ikke kunne si nei til som ny næringsminister. Han lurte på om jeg ville påta meg ansvaret som administrerende direktør i Vestre, noe jeg selvsagt sa ja til, sier han.

Koronaforsinkelser

Den første fellingen av furutre på den nye fabrikktomta skjedde i september 2020. 
– Allerede i januar 2022 skulle vi vært i gang med produksjonen, men på grunn av koronapandemien hadde vi en del leveranseforsinkelser. I midten av februar flyttet vi monteringslinjen fra Torsby til The Plus. Lakkeringsavdelingen er allerede ferdig montert og anlegget er testkjørt. Både leverandør og vi mener anlegget oppfyller kontraktsmessige forhold. Vi har foretatt testlakkering og komponentene overholder høye kvalitetskrav. Trebearbeidingen henger litt etter, men vil være i prosess i slutten av mars. Da er øvrige lokaler som kontorer og møtelokaler innflytningsklare. Utvendig er fabrikken kledd med brent lerketre som ikke trenger ytterligere beskyttelse. Bygget har en trekonstruksjon som består av limtre og CLT-paneler, som vil binde 1400 tonn kulldioksid, sier Tjust videre.

Magi mellom furutrærne

Fabrikken vil få store positive ringvirkninger for både lokale og regionale aktører. Eidskog kommune startet en reguleringsplan rundt Magnor i 2017 og planen var å utvikle en næringspark for flere grønne virksomheter. 
– Når vi kom til Magnor, midt inne i skogen, opplevde vi en magi mellom furutrærne og himmelhvelvingen som ble utløsende for valg av fabrikk. Kommunen har vært ekstremt imøtekommende og bidratt sterkt til at dette fabrikkområdet ble valgt, kan Tjust fortelle. Trekonstruksjonen er et kortreist, norsk-svensk samarbeid mellom Woodcon i Brumunddal, Moelven utenfor Lillehammer og Stora Enso i Värmland. 

– Hva var bakgrunnen for at Vestre nå bygger en av verdens mest miljøvennlige og energigjerrige møbelfabrikker?

– Bærekraftstankegangen ligger i bunn i alt Vestre foretar seg. The Plus skal være et inspirasjonsprosjekt hvor åpenhet er grunntanken. Vi skal vise fabrikken frem til skoleklasser, offentlige og private virksomheter og inspirere dem til å tenke grønt. Hadde vi kutte investeringskostnadene i utgangspunktet, ville vi aldri fått en energieffektiv utnyttelse av fabrikklokalet. Dette er også den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår. Jeg ønsker ikke å gå ut med sluttsummen, men vi snakker om beløp over 300 millioner kroner. Byggeprosessen er nå i sluttfasen og kostnadene er i ferd med å stabilisere seg.  Det har vært utfordrende å bygge fabrikken i løpet av de to årene samfunnet har vært nedstengt. Kostnadene på forbruksmateriell har økt en del under byggeprosessen og vi har hatt noen leveranseforsinkelser, understreker Tjust.

Bildet: – I midten av februar flyttet vi monteringslinjen fra Torsby til The Plus. Lakkeringsavdelingen er allerede ferdig montert og anlegget er testkjørt, sier Stefan Tjust. Foto: BIG / Vestre

Bildet: – The Plus skal være et inspirasjonsprosjekt hvor åpenhet er grunntanken. Vi skal vise fabrikken frem til skoleklasser, offentlige og private virksomheter og inspirere dem til å tenke grønt, sier Stefan Tjust til Byggfakta. Foto: BIG / Vestre

Bildet: Trekonstruksjonen er et kortreist, norsk-svensk samarbeid mellom Woodcon i Brumunddal, Moelven utenfor Lillehammer og Stora Enso i Värmland. Foto: Trond Schieldrop

Du kan lese hele denne reportasjen fra The Plus i Byggfakta nr. 2, som snart er ute hos abonnentene. 

Ikke abonnent på fagbladet Byggfakta? Kontakt oss gjerne for et uforpliktende prøveabonnement, eller tegn ditt abonnement her