Gøteborg vant dragkampen om batterifabrikk

 
Gøteborg vant dragkampen om batterifabrikkBildet: Volvo Cars og Northvolts nye batterifabrikk i Torslanda i Gøteborg. Foto: Northvolt
SVERIGE: Det blir i Torslanda på Hisingen at Northvolt sammen med Volvo Cars bygger sin neste batterifabrikk i Sverige. Totalt er dette en investering på cirka 30 milliarder SEK.

Av Bjørn Laberg

Gøteborg vant kampen om blant annet Skövde, som også var blant de nåværende etableringsstedene. Batterifabrikken skal produsere neste generasjon avanserte battericeller, spesielt utviklet for bruk i neste generasjon helelektriske Volvo- og Polestar-biler.

Direkte vei inn til Volvo Cars

Ifølge pressemeldingen fra Volvo Cars vil fabrikken ha en potensiell årlig celleproduksjonskapasitet på opptil 50 gigawattimer (GWh), som tilsvarer batterier til nesten en halv million biler i året. Ifølge Volvo Carls gir plasseringen av fabrikken i Torslanda fordeler i form av en direkterute inn til Volvo Cars største bilfabrikk, tilgang til infrastruktur, en sterk pipeline av fornybar energiforsyning og relevant arbeidskompetanse, og gjennom sin nærhet til begge Volvo Cars og Northvolts FoU-enheter.

– Samarbeidet vårt om battericeller med Northvolt er svært viktig for våre strategiske ambisjoner innen elektrifisering. Vi er fast bestemt på å bli ledende i premium-elbilsegmentet og kun selge rene elbiler innen 2030, sier Håkan Samuelsson, administrerende direktør i Volvo Cars.

– Byggingen av denne konsertfabrikken i Gøteborg er et avgjørende skritt, både for en fortsatt transformasjon av en av de mest dynamiske kjøretøyregionene i verden, og for å bli en ledende global leverandør av bærekraftige batterier, sier Peter Carlsson, medgründer og administrerende direktør i Northvolt.

Byggestart 2022

Batterifabrikken skal etableres i to etapper. Det er allerede i gang detaljplanlegging for fase én, som omfatter 55 hektar. Planarbeidet tilrettelegges av at området er av nasjonal interesse for industriell produksjon og allerede er godt rustet på mange måter, infrastrukturmessig. Partene anslår at grunnopparbeidelse og byggestart kan starte i 2022.

At prosessen fra forespørsel til byggestart kan gå så fort, skyldes det store arbeidet som har foregått parallelt innad i Gøteborg Kommune i løpet av høsten, med bred intern støtte. Åtte administrasjoner og tre kommunale selskaper har samarbeidet om å utvikle løsninger som lever opp til virksomhetenes ønsker, som oppfyller miljøkravene og kan realiseres med stram tidsplan. Business Region Gøteborg har ledet arbeidet. Västra Götalandsregionen har også bidratt og skapt forhold.

Gjenbruker renset avløpsvann

– Gøteborg har på kort tid klart å oppfylle alle selskapenes kriterier, for eksempel når det gjelder grønne løsninger for vann, strøm, logistikk og kjøling. Ved å gjenbruke renset avløpsvann fra Gryaab, og bruke det som kjølevann, kan vi sterkt redusere strømbehovet til kjøling i fabrikken sammenlignet med konvensjonelle løsninger, sier Patrik Andersson, administrerende direktør i Business Region Gøteborg.

KILDE: Byggvärlden

 

 
 
 
 

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Mest leste

    Siste papirutgave