Grønt og frodig i byen

 
Grønt og frodig i byen- Arkitekter ønsker å betegne grønne tak som vedlikeholdsfrie, men som gartner deler jeg ikke helt den oppfatningen. Tak som får tilført næring et par ganger i året vil framstå mye flottere og friskere enn tak som blir overlatt til seg selv, sier tak- og hagegartner Jostein Sundby i Vital vekst AS. Foto: Odd Borgestrand
Miljø & Teknikk: Tak- og hagegartner Jostein Sundby i Kvelde utenfor Larvik er grønn entusiast. Han startet Vital vekst for 10 år siden og satset i dobbelt forstand på grønn vekst. Det begynte i det små med grønne tak på garasjer, men det tok ikke mange årene før grønne tak virkelig tok av.

Av Odd Borgestrand

– Vi fikk pågang fra arkitekter og entreprenører som ønsket råd om å benytte sedum som er hardføre små stauder med tykke blader. De vokser over hele landet og er også utbredt ellers i Europa.
Bergknappsslekta består av totalt 400 arter, og har små krav til jordsmonn. De vokser både på steiner og svaberg og danner tepper av flatvokste planter i en høyde på fem til femten centimeter, forklarer Sundby.

Han var blant utstillerne under årets Miljø & Teknikk på Telenor Arena, og hadde god pågang på sin stand.  Vital vekst er i dag en av landets ledende leverandører av produkter til grønne tak, takhager, parker, anlegg og hager.  Sammen med sin nederlandske partner har Sundby et rikt spekter av forskjellige vekster i tillegg til den tradisjonelle sedummiks-matta.

I 2009 var selskapet heldig og kom inn på Barcode-rekka i Oslo. 
– Det ble gjennomslaget for oss, og nå blomstrer det på 10.000 kvadratmeter med sedum-tak og 5.000 kvadratmeter med tak-hager i denne rekka. Ei ny rekke vokser snart fram i Bjørvika, og vi satser på å bli med på dette prosjektet også, sier Sundby forventningsfullt.

Du kan lese hele denne reportasjen i Byggfakta nr. 5, hvor tak og fasade er hovedtema.

Ikke abonnent? Kontakt oss gjerne for et helt uforpliktende prøveabonnement!

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår