- Grønt tak betyr ikke grønt bygg

 
- Grønt tak betyr ikke grønt byggIllustrasjon: A-Lab
Norgesgruppen har nylig offentliggjort at de planlegger Norges grønneste dagligvarebutikk på Hokksund. – Litt grønske på taket beviser ikke om et bygg er miljøvennlig, er sivilarkitekt Arne Sødals kommentar.

Av Tore Kubberød

Sivilarkitekt Arne Sødal driver kontor i Oslo og understreker at han ikke har annen befatning med Norgesgruppen og Kiwi enn at han har lest nyheten om at kjeden skal bygge en miljøvennlig arkitektperle av en butikk på Hokksund. Den 2 000 kvadratmeter store butikken i Hokksund blir en av Norges største KIWI-butikker. Med et sofistikert og rent design og gress, blomstereng og bikuber på taket blir den trolig også en av Norges skjønneste butikker.

Hva med biltrafikken?
– Bildet beviser ingenting om at den nye Kiwi-butikken er miljøvennlig. At det er grønt på taket er ikke ensbetydende med et grønt bygg og sier ingenting om miljøet. Det er flere andre faktorer som er langt viktigere, sier han.
– Mye viktigere er spørsmålet om butikken genererer mer biltrafikk, størrelsen på butikken og hvor langt det er til kundegruppen for å nevne noen faktorer som betyr mye for miljøet. På bildet ser det ikke ut til at det er boligbebyggelse rundt den nye butikken. Det betyr at kundene må kjøre bil for å handle.

Ødelegger lokalsamfunn
– Store butikker betyr også mer konsentrert handel. Jo større butikken er jo mer foruroligende er det. Det vil si at den store butikken erstatter flere små nærbutikker som lå der folk bor. Akkurat dette synes jeg har vært Kiwis fordel, at de har hatt relativt små butikker der folk bor. Så for meg er en større konsentrert butikk et minus. Store konsentrerte butikker er veldig ødeleggende for lokalsamfunnene rundt i Norge.
Sødal mener at det å bygge i tre kan ha en viss miljøvennlig betydning.
– Spesielt dersom tre som byggemateriale brukes der man ellers ville brukt stål eller betong. Ellers så er det ikke noe unikt i Norge at man bruker tre som byggemateriale, sier Arne Sødal.

Dette er saken:

• I 2019 åpner Kiwi og Norgesgruppen det de mener er Norges grønneste dagligvarebutikk på Hokksund. Det er planlagt fire-fem tilsvarende butikker. Løsningen er et resultat av at Norgesgruppen og Kiwi for to år siden arrangerte en arkitektkonkurranse der det ble kåret to vinnere.

• En av vinnerne var Arkitektfirmaet A-lab, også kjent for det prisbelønte kontorbygget til Statoil på Fornebu, med konseptet «Grønn i svingene». KIWIs første miljøbutikk åpnet i Auli i Akershus høsten 2014, og i februar 2016 sto enda en miljøbutikk klar på Fjeldset i Elverum. De to miljøbutikkene rapporterer en energibesparelse på rundt 50 prosent.

• I 2017 åpner KIWI to miljøbutikker til, i Sande i Vestfold og på Dalgård i Trondheim. «Grønn i svingene» er et nytt og grønnere butikkonsept, der man bruker erfaringer fra miljøbutikkene og samtidig tester ut nye miljøtiltak og løsninger.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår