- Har aldri sett for meg noe slikt

 
- Har aldri sett for meg noe slikt
Slik beskriver ordføreren i Vaksdal mulighetsstudiet som Asplan Viak har laget for hordalandskommunene Voss og Vaksdal.

Nye samferdselsplaner for veg og bane, muliggjør formidable endringer i regionen. Denne uken presenteres mulighetene for kommunenes innbyggere. Utbygging av E16 og Bergensbanen mellom Voss og Arna, tilsier at kommunene og de nye stasjonsbyene, må være forberedt på en relativt stor vekst i årene som komme.

Denne uken holdes folkemøter i henholdsvis Voss og Vaksdal, hvor respektive innbyggerne får presentert det Asplan Viak ser for seg som ett av fremtids-scenarioene for Bergensregionen.
- Mulighetsstudiet peker på spenstige løsninger. Jeg har aldri sett for meg noe slikt. De valgene vi gjør i år vil ha konsekvenser for hvilken vekst vi kan få fram mot 2040, sier Vaksdals ordfører, Eirik Haga.

Både byplanlegger og ordførere understreker betydningen av at lokalsamfunnene engasjerer seg.
- Infrastrukturtiltak av denne størrelsen har potensial til å forandre våre omgivelser. Jernbane er en av de største og viktigste driverne for bærekraftig, byrettet transformasjon. Det er av avgjørende viktighet at lokalsamfunnene diskuterer den kommende investeringen, og forbereder seg på hva som muligens kan skje, sier fagansvarlig for by- og stedsutvikling hos Asplan Viak, Fredrik Barth.

Ifølge Barth skisserer Asplan Viaks innspill bare ett av mange mulige fremtidsbilder for Voss og Vaksdal.
- Spørsmålet er hvordan du som innbygger ser for deg at regionen skal være om 30 år, mener byplanleggeren. Voss-ordføreren, Hans Erik Ringkjøb, er enig.
- Vi står på terskelen til noe helt nytt. Det er nå vi må gripe sjansen til å forme en positiv fremtid for vårt område. Det er nå vi avgjør hva vi vil med kommunen vår de neste 50 årene, mener han.

Asplan Viaks løsningsforslag gir rom for en formidabel befolkningsvekst. Hvordan denne er tenkt løst, og hvilke ringvirkninger det vil skape, vil belyses på folkemøtene.
-Folketallsvekst er det som skal til for å videreutvikle privat og offentlig service. Ny Vossabane fører oss nærmere Bergen. Vi er vant til å ha et lite folketall, og vi er vant til å måtte slåss for å opprettholde folketallet – og så skal vi se for oss en dobling av folketallet. Dette blir utfordrende, mener Eirik Haga.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår