HeatWork herder betong på toppen av brutårnet

 
HeatWork herder betong på toppen av brutårnet
Den kinesiske entreprenøren SRBG er i tidsnød på Hålogalandsbrua. Etter å ha søkt på internett etter løsninger på utfordringer med vinterstøping fant han løsningen – i Narvik.

En av dem som ikke er overrasket over at svar på utfordringene var å finne lokalt, er daglig leder for Visinor Rehab, Terje Feragen. – Det er et utrolig stort og kompetent betongmiljø i regionen, fastslår han. Visinor har hatt – og har – oppdrag over hele landet, og har dermed god oversikt over fagmiljøene i hele landet.

Oppdages ikke
Om det som er å finne i Narvik, er han ikke i tvil:
– Det er særdeles sterkt. Det gjelder både konsulenter, entreprenører og andre fagmiljø, sier han.
Blant de sistnevnte er ikke minst UiT i Narvik og forsknings- og innovasjonsselskapet NORUT.
– Når vi ikke helt har lyktes med å komme ut med dette nasjonalt, og at også nordnorske oppdrag dermed går ut av landselen, kan det skyldes at innkjøpskontorene i blant annet store, statlige virksomheter, har sine kontor i Oslo, og at vi ikke oppdages derfra, aner Terje Feragen.
Kompetansen ble imidlertid både oppdaget og anerkjent av SRBG etter at det var søkt etter gode løsninger for støpearbeidene på Hålogalandsbrua.

Luftig
Dermed ble et Heatwork-aggregat heist opp nærmere 200 meter tirsdag for å bli tatt i bruk på toppen av brutårnene. Vitalijus Zubrickas og Nikola Gerber fra Visinor Rehab var innleid for å bistå under de særdeles luftige arbeidene.
Salgsleder Tommy Larsen i Heatwork forteller dette om det som skjedde da de fikk besøk av en representant for den kinesiske entreprenøren: – Han hadde søkt på internett etter løsninger for betongstøp på vinteren. – Der fant han omtale av vårt produkt. Overraskelsen var stor da han oppdaget at det befant seg i Narvik, bare et kort stykke unna der brua bygges.
Etter at vedkommende hadde blitt fortalt om, og fått en presentasjon av utstyret, slo han til: – Han ville bruke det.

Lang erfaring
– Vi henviste ham derfor videre til Visinor; et selskap som har lang erfaring med å bruke utstyret. Blant annet i forbindelse med mastefundamenter til den nye høyspentlinjen fra Ofoten til Balsfjord.
Terje Feragen bekrefter Tommy Larsens opplysninger om at det kan være veldig mye tid som kan hentes inn med å tilføre varme. Hvor mye temperatur betyr, beskriver Tommy Larsen på denne måten:
– Jeg har en standard som jeg forholder meg til. Den forteller at det tar 55 dager å oppnå 75 prosents herding av betongen om temperaturen er minus én grad. – Om temperaturen er 21 grader, tar det kun åtte dager.

Lang pause
Terje Feragen legger til: – Det som er viktigst er å få jevn temperatur i støpen. – Er det under fem minus skal det heller ikke støpes, så dermed kunne de risikert å måtte vente til våren om det ikke hadde vært metoder for å tilføre varme. Og i denne forbindelse jevn varme.– Det er nok fortsatt dyrere å støpe om vinteren enn om sommeren, men med utstyret som vi har brukt til fundamentene vet vi hele tiden hvordan temperaturen er både i og utenpå under herdingen.– «Cluet» er at det støpes inn sensorer i betongen, og dermed får vi en full kontroll på hele prosessen, forklarer han.
– Det finnes flere metoder å tilføre varme på, men om det lokalt blir for mye varme, kan også det ødelegge betongen, påpeker han.

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår