Helen & Hard vant «Glassprisen 2019»

 
Helen & Hard vant «Glassprisen 2019»«Summerhouse Reilstad» og Helen & Hard er tildelt «Glassprisen 2019». Foto: Sindre Ellingsen
Helen & Hard sitt prosjekt «Summer House Reilstad» ble vinneren av «Glassprisen 2019». Prisen ble delt ut på «Glassarkitektur 2019» i Sandvika tirsdag kveld.

– Vi er opptatt av at materialbruk og arkitekturen vår er stedstilpasset. Vi er glade og stolte over å bli tildelt denne prisen, som er en annerkjennelse av vårt arbeid, sa Aina Sand Telhaug fra Helen & Hard under prisoverrekkelsen. Det skriver Glass- og Fasadeforeningen i en pressemelding.

 - Helen & Hard har et stort fokus på stedstilpassing av våre prosjekter. Vi arbeider med tilpasning til natur og særegne kvaliteter på tomt, og hvordan dette kan informere eller påvirke måten vi former arkitekturen på, sier hun videre i meldingen.

«Summerhouse Reilstad» går over fire nivåer, og beboerne beveger seg i et indre landskap knyttet direkte til terrenget utenfor med ulike terrasser og oppholdssoner. Over det hele bølger et stort tak i tre, med bæring kun i fasade og under møne. Når man kommer inn har man oversikt over hele huset, og utsikt i alle retninger gjennom den store glassfasaden. Fra inngangspartiet ser man for eksempel gjennom alle nivåer og helt ned på egen brygge i vannkanten.

– Prosjektet er blitt til etter et tett og godt samarbeid. Nær sagt alle i Helen & Hard har et eierskap til «Summerhouse Reilstad». Vi er stolte av å bli tildelt «Glassprisen 2019», og vi vil takke byggherre Merete Cox, Corneliussen Entreprenør, og Rubicon som har prosjektert, levert og montert glassfasaden. Sammen har vi gjort huset til et fantastisk hjem, forklarte Aina Sand Telhaug, som mottok prisen på vegne av Helen & Hard.

Kravene

Prisen tildeles byggeprosjekt som fremmer bruk av glass i norsk arkitektur på en fremragende arkitektonisk eller teknisk måte, eller som kunstnerisk virkemiddel, eller hvor glassets funksjonsegenskaper tilfører bygget eller konstruksjonen vesentlig fordeler, eller på nye måter til beste for samfunn, miljø eller enkeltindivider.

 Juryen falt ned på «Summerhouse Reilstad», med denne begrunnelsen (utdrag):

«Bruken av glass må trekkes frem i sammenheng med prisvinnerens øvrige arkitektoniske aspekter. I skala og form viser eksteriøret en nokså lavmælt og relaterbar arkitektur. Men det står synlig at det er noen dreininger og avtegninger i fasaden som vitner om et annerledes indre. Arkitekturen fremstår her som særegen og virkningsfull. Bruken av glass er utstrakt og interessant. Rommene er lagt inn i, og bygger ut ifra terrenget på tomten. Rommene virker dermed i en sømløs relasjon til stedet og omgivelsene. Opplevelsen av å være under ett stort tak, som er det bærende arkitektoniske virkemiddelet, forsterker opplevelsen av stedet som en helhet. Dermed styrkes omtanken for stedets kvaliteter og verdi. Bearbeidingen av lyset og siktlinjene er konsistent sammenvevet med romprogrammet og skaper en rik arkitektonisk opplevelse, med uunnværlig hjelp fra glassets unike og varierte egenskaper.»

Juryen for «Glassprisen 2019» besto av:

Jonas Johansen Lippestad, besøkslærer fra Arkitektur- og designhøgskolen

Sten Patrick Een Sture, student ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

Harald Aase, redaktør, Glass & Fasade

Bjørn Glenn Hansen, direktør i Glass og Fasadeforeningen

Hans Olav Meen Nilssen, prosjektleder, Glass og Fasadeforeningen

Per Henning Graff, prosjektleder, Glass og Fasadeforeningen

Vinner «Glassprisen 2019»

Summer House Reilstad

Byggeår/ferdigstillelse: 2018

Sted: Finnøy, Boknafjorden, Rogaland

Prosjekttype: Enebolig

Byggherre: Merete Cox

Arkitekt: Helen & Hard

Totalentreprenør: Corneliussen

Fasadeentreprenør/glassmester: Rubicon

De nominerte

Kandidatene varierer i størrelse og kompleksitet. Formål og funksjon er svært forskjellig og kandidatene har forskjellig arkitektonisk uttrykk. Ingen av kandidatene representerer storskala prosjekter eller anvender glass på en revolusjonerende ny måte. Likevel anvendes glass og glassets egenskaper i ulik kontekst og til dels med ekstreme utfordringer fra utemiljøet. Det oppnås således kvaliteter som ikke kan oppnås med anvendelse av andre materialer.

De fem øvrige nominerte

Ulstein Arena, Lund + Slaatto Arkitekter

Ureddplassen, Haugen/Zohar Arkitekter AS

Glassrestaurant i Simonnnæsgården, Fortunen arkitektur AS v/ Nils Johan Mannsåker

Terminal 3, Bergen Lufthavn, Flesland, Nordic - Office of Architecture

Arkivenes Hus, Lund + Slaatto Arkitekter

 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår