Hva er en miljøvennlig vegg?

 
Hva er en miljøvennlig vegg?Etter to år med oppsamling av data, blant annet fra prosjektene med det nye administrasjonsbygget til Reno-Vest, Stokmarknes ungdomsskole (bildet) og Åse Sykehjem, er resultatet nå klart. Foto: Hege Abrahamsen
Sortland Entreprenør har de siste årene deltatt i et forskningsprosjekt i regi av SINTEF, hvor det er forsket på hva som er mest den mest miljøvennlige måten å føre opp en ny vegg på. Nå er resultatet klart.

De siste to årene har Sortland Entreprenør jobbet sammen med forskere fra SINTEF for å finne ut hvor mye klimagassutslipp oppføring av en vegg medfører. I prosessen er det sammenlignet tre ulike byggemåter: 

1) en plassbygd yttervegg, 
2) en lokalprodusert elementvegg  
3) en elementvegg importert fra Estland.

Initiativet kom fra SINTEF, som mener næringslivet i nord må bli flinkere å samarbeide med forskermiljøene for å finne ut av problemstillinger som er relevante for dem. Ordningen er delvis finansiert av NFR-prosjektet «Forsker til Låns».
- Vi er glade for initiativet, og har hatt et svært godt samarbeid med forskerne Selamawit M. Fufa og Randulf Høyli i denne prosessen, sier prosjektleder Oddgeir Johnsen i Kronstein Produksjon, i en pressemelding.

Lokalproduserte elementbygg kom best ut

Etter to år med oppsamling av data, blant annet fra prosjektene med det nye administrasjonsbygget til Reno-Vest, Stokmarknes ungdomsskole og Åse Sykehjem, er resultatet nå klart. SINTEF har kommet frem til at elementbygg gir mindre klimagassutslipp enn bygg som settes opp fra grunnen, og aller best ut kom de lokalproduserte elementene fra Hålogaland Element.
- Med tanke på at elementbygg er en svært effektiv og kostnadsbesparende måte for oss å bygge på, er det er gledelig at SINTEF er kommet frem til at dette også er den mest miljøvennlige måten å bygge på. Det er også positivt at en lokalprodusert elementvegg kommer bedre ut enn en importert elementvegg fra Estland. Det sier daglig leder i Sortland Entreprenør, Andreas Einejord.

Foto: Hege Abrahamsen

Resultatet publiseres internasjonalt

Forskerne arbeider nå med en vitenskapelig artikkel til den internasjonale konferansen Nordic Symposium on Building Physics (NSB 2023) i Aalborg. - Dette har vært et interessant prosjekt som har generert verdifulle resultater, og i samarbeid med Sortland Entreprenør skriver vi nå en vitenskapelig artikkel slik at denne kunnskapen også skal komme andre relevante aktører til nytte, sier seniorforsker Selamawit M. Fufa.

Høyt fokus på miljø og bærekraft

Sortland Entreprenør har gjennom de siste årene hatt økt fokus på miljø og bærekraft. Parallelt med dette forskningsprosjektet har de også arbeidet frem ISO 14001 sertifisering i miljøledelse, samt bidratt i prosessen med å utvikle felles bærekraftsmål for hele Kronsteingruppen AS.
- Alle mennesker og bedrifter har en påvirkning på miljøet. Vårt mål er å være bevisste og fokusere på hvordan vi kan arbeide smartere for å redusere denne belastningen. Til det beste for oss som selskap, våre kunder og kommende generasjoner, sier Einejord.

Bildet: Andreas Einejord, daglig leder i Sortland Entreprenør, og Oddgeir Johnsen, prosjektleder i Kronstein Produksjon

Bildet: Selamawit M. Fufa, seniorforsker, SINTEF Community

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave