Hvordan blir prosjektmarkedet i 2021?

 
Hvordan blir prosjektmarkedet i 2021?Illustrasjonsbilde: Getty Images
Vi har foretatt et dypdykk ned i Byggfakta sin prosjektdatabase, ved hjelp av statistikkverktøyet LiveStat, for å se hvordan bygg- og anleggsmarkedet anno 2021 blir.

Av Pål Engeseth

Oversikten viser at det nå er 6 763 prosjekter som er registrert med planlagt igangsettelse i 2021. I et normalår blir det igangsatt om lag 12 000 prosjekter, hvor cirka 8 000 prosjekter er ombygging og rehabilitering. Rehabiliteringsprosjekter har en kortere planleggingstid og vi kan derfor allerede nå si at markedet har optimistiske planer for neste år. Verdien av de planlagte prosjektene er på formidable 1 213 milliarder kroner, noe som gir et gjennomsnitt pr prosjekt på i overkant av 179 millioner kroner.

Nybygg størst

Av prosjekter med planlagt oppstart i 2021, utgjør nybyggsektoren om lag 68 prosent av verdien, ombygging 13,1 prosent, tilbygg 6,7 prosent og rivning og rehabilitering totalt cirka 12 prosent. Tallene representerer et øyeblikksbilde mot slutten av mai måned i år, og vil endre seg utover, siden flere prosjekter vil komme til, og andre erfaringsmessig må utsettes.

Andeler kategorier

Det er vei, vann og avløp som er kategorien med størst planlagt aktivitet, basert på prosjektverdi, neste år. Totalt 29,2 prosent av de planlagte prosjektene er innen disse kategoriene. Boligsegmentet utgjør 18,4 prosent, kontor/forretning utgjør 18,1 prosent, industri utgjør 12,2 prosent, kraftforsyning utgjør 11,7 prosent og samferdselsprosjekter 10,3 prosent av verdien for alle de registrerte 2021-prosjektene.

Geografi

Av de registrerte prosjektene utgjør verdien av prosjekter i Viken hele 24,7 prosent på landsbasis. Vestland har en andel på 14,1 prosent, fulgt av Oslo med 13,2 prosent. Øvrige fylker ligger under 10 prosent. Nordland har 9,4, Rogaland 7,9, Trøndelag 7,4, Innlandet 5,7, Vestfold og Telemark 5,4, Agder5,2, Troms / Finnmark 4,6, mens Møre og Romsdal ligger nederst med 2,5 prosent. Det skal likevel sies at de planlagte prosjektene i Møre og Romsdal utgjør en verdi på hele 29,7 milliarder kroner neste år.

Utbyggere og Arkitekter

Det er Statens Vegvesen, region Vest, som er største utbygger av de registrerte prosjektene. De planlegger igangsetting av 219 prosjekter neste år, til en samlet verdi på 49 milliarder kroner i Også statens Vegvesen i de andre områdene er store utbyggere i denne oversikten. Når det gjelder de største arkitektene, involvert i planlaget prosjekter i 2021, er A-lab (Arkitektturlabratoriet AS) i front, med 11 prosjekter til en samlet verdi på 12,4 milliarder, LINK arkitektur AS med 21 prosjekter til 9,5 milliarder, Niels Torp Arkitekter med 9 prosjekter til 6,5 milliarder, Hille Melbye Arkitekter med 10 prosjekter til 2,1 milliarder og Norconsult med 9 prosjekter til 1,9 milliarder.

Entreprenør og RIE (Rådgivende Ingeniør Elektro)

Blant entreprenørene er det kun i boligprosjekt disse er registrert foreløpig. Her er det Block Watne som er største aktør med totalt 21 prosjekter til 6,7 milliarder foran JM Bygg med 7 prosjekter til 1,7 milliarder og Team Bygg med 4 prosjekter til 702 millioner. Når det gjelder RIE, er Norconsult foreløpig rådgiveren med størst verdi på planlagte prosjekter igangsatt i 2021. De har 5 prosjekter til 3,1 milliarder. Hakk i hel kommer Cowi med 6 prosjekter og tilnærmet samme verdi. Asplan Viak og Multiconsult følger på de neste plassene i denne oversikten.

Største prosjekt

Største planlagte igangsatte prosjekt er nybygg av produksjonsfabrikk for litiumbatterier, Freyr Batterifabrikk i Mo i Rana. Prosjektet inkluderer også bygging et vindkraftverk på inntil 600 MW på Sjonfjellet i Rana. Freyr Batterifabrikk har planlagt med en verdi på totalt om lag 40 milliarder kroner. Ut over dette er det ytterligere en håndfull prosjekter med planlagt igangsettelse i 2021 som har en verdi på over kr. 10 milliarder.

(Skjermdump LiveStat)

Hva er Live Stat?

-Filtrering av all data om byggeprosjekter
-Detaljert statistikk for byggeprosjekter i fylkene
-Markedsoversikt over byggeprosjekter i kommuner
-Søk etter alle roller i byggeprosjektet
-Se referanser mellom aktører i byggebransjen
-Bygg dine egne dashbords med statistikk

LiveStat er et verktøy som også er tilgjengelig for Byggfakta sine kunder.


Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta Smart.
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår