Hvorfor alle prater om Proptech

 
Hvorfor alle prater om ProptechJonas Derwinger, Sales Manager Building Technology – IWMAC. Foto: IWMAC
KRONIKK: Smarte bygg, smarte byer og en smartere verden. Alt ser ut til å være synonymt med Proptech. Teknologi som AI, maskinlæring, IoT og Big data driver fenomenet videre. Det kommer til å endre hvordan vi både lever og jobber. Kan det hjelpe oss å nå den grønne omstillingen – og hvor er vi om fem år?

Av Jonas Derwinger, Sales Manager Building Technology – IWMAC

Proptech er jo noe alle prater om. Ofte da i form av både nye, flere og bedre teknologier. Fremveksten av nye selskaper som alle pusher på med det siste av splitter ny og flashy teknologi. Det er en digital revolusjon som skal innovere eiendomsbransjen slik vi kjenner den. 

En ny verden av forvirring

Samtidig som nye løsninger vokser frem, vokser også en større skepsis og forvirring. For teknologien er kanskje ny, men problemstillingen er det samme – hvordan skal dette gjøre driften av bygg enklere? For eieren, drifteren og forvalteren dreier det hele seg om hvordan teknologien skal spille sammen for å gjøre hverdagen enklere – og fotavtrykket mindre.
 
Svaret på hvilken verdi Proptech da gir er kanskje ikke teknologien i seg selv, men den verdien som skapes i det vi går sammen. For oss i IWMAC er ikke Proptech bare buzz eller det siste som er utviklet innen tech-verdenen – det er løsningene som gjør det mulig for de nye teknologiene å kommunisere på tvers. Det er høsting av data og flere millarder lagrede datamålinger som kan deles videre. Det er fremtidens økosystem.
 
Et økosystem i endring

Økosystemet med deling vil gi oss muligheten til å videreutvikle teknologien, og til å bruke den smartere. Det er en forutsetning for å nå den grønne omstillingen med bærekraftige løsninger. Med fokus på energieffektivisering av eksisterende og ny bygningsmasse vil det å ta i bruk ny teknologi gjøre det enklere å nå de globale klimamålene – og mye av jobben er allerede i gang. Sensorteknologi har kommet for å bli. Maskinlæring og AI er starten på datadrevne, intelligente bygninger som kan styre seg selv og kontinuerlig lære nye mønstre, og AI teknologien blir bare smartere og smartere.
 
Om fem år er selvlæring en del av hverdagen for alle som drifter bygg. Kanskje får vi se virtuelle sensorer som kan drifte bygg med hjelp av maskinlæring og historiske data fra samme byggkategori, når et eksisterende bygg mangler den nødvendige teknikken. I fremtiden er ikke grensen hva vi kan utvikle, men hvor mye vi kan utvikle fra det datamaterialet vi sitter på. 
 
Fremtidens teknologier skapes gjennom å høste og dele data

Vår kjernekompetanse ligger i dag i å integrere forskjellige systemer – uansett merke. Styrken vår er å ligge i forkant på nettopp det, som i seg selv er en forutsetning for datainnsamling. Vi vil fortsette å pushe bransjen til å dele data som gir verdi for alle. Bransjestandarden IWMAC Ready er beviset på det – eller rettere sagt: starten. Men det holder ikke å bare dele – dataene må i tillegg kunne fungere sammen for å skape noe som virkelig er nyttig.
 
Ingen aktør kan løse alt, og et velfungerende økosystem vil være avgjørende for å lykkes med en digitalisering av bransjen. Det handler om at mange aktører blir god på sin nisje eller eksperter på å crunche ulike data – og så deler videre. Slik gir ikke Proptech bare verdi for skaperne, men en hel verdikjede. Først da kan vi snakke om en revolusjon. 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår