Inkluderer elevene i byggeprosjekt

 
Inkluderer elevene i byggeprosjektElevene blir involvert i å beskrive sin "drømmeskole". Her sammen med rådgiver Hilde Rostadmo fra avdeling for videregående opplæring. Foto: Marius S. Vannum, Akershus fylkeskommune.
Involvering og brukermedvirkning er sentralt i alle byggeprosjekter. I januar i år tok Akershus fylkeskommune dette ett skritt videre, ved å inkludere barne- og ungdomsrådet i planleggingen av en ny skole.

En ny videregående skole med 1100 elevplasser skal etter planen stå ferdig i Ski sentrum i 2023. Skolen skal ha et bredt tilbud innen studiespesialiserende og yrkesfaglige utdanningsprogram. Ski kommune har vedtatt at kommunale tjenester, som blant annet bibliotek og kulturskole, skal lokaliseres til den nye skolen.

22. januar var barne- og ungdomsrådet, med elever fra femte trinn og oppover, arkitekter, brukere og representanter fra fylkeskommunen samlet i kommunestyresalen i Ski for å diskutere hvordan den nye videregående skolen kan se ut.

Øystein, elev på Langhus skole, Norah, elev på Kråkstad skole, og Behin, elev på Ski ungdomsskole, var blant de 15 elevene fra rådet, som ble invitert til å fortelle om sin «drømmeskole».

- Det er bra at vi kan være med å planlegge vår egen fremtid, sier Øystein.

- Lillebroren min kommer til å gå på skolen. Det er viktig at elevene som kommer i fremtiden får en god skole, sier Norah.

- Jeg får ikke oppleve selv hvordan det blir å gå på den nye skolen, siden jeg går på ungdomsskole i dag, men er glad for at jeg kan hjelpe andre med å få en god skole, sier Behin.

Ny modell
Vanligvis blir elevmedvirkning ivaretatt av elevrådsrepresentanter ved den aktuelle skolen. Men siden det er snakk om en helt ny skole, ble det i dette tilfellet valgt å involvere barne- og ungdomsrådet i Ski kommune, sier Mona Øksnes, seksjonsleder skolebygg i Akershus fylkeskommune.

- Dette kan være en modell som kan benyttes på andre nye skoler også, sier hun.

Hva er prosessen videre nå?

- Tilbakemeldingene blir nå behandlet og sammenstilt i et funksjons- og arealprogram som ligger som grunnlag for den videre planlegging av skolen.

Skal bidra til trivsel
Ny videregående skole i Ski er en del av skolestrukturprosjektet til fylkeskommunen: «Fremtidenes skolestruktur mot 2030».

- Akershus er et fylke i vekst. Det er planlagt store utbygginger av eksisterende og nye skoler. Det er vedtatt at det skal bygges en ny videregående skole sentralt i Ski, ved rådhuset. Dette vil være med å dekke deler av behovet for flere elevplasser i Follo-regionen. Ved planlegging av skoler vektlegges et godt arbeidsmiljø for ansatte og elever. Vi har stor tro på å involvere og engasjere dagens og fremtidige elever i dette arbeidet. Slik kan de bidra til å utforme framtidens skole, sier Ingunn Nordvold, prosjektdirektør for skolestrukturprosjektet i Akershus fylkeskommune.

Dette er noen av ønskene til elevene:

  • Mer åpne arealer og farger – mindre murstein
  • Fine toaletter
  • Spesielle rom tilpasset studieretninger
  • Gode møbler
  • Mer variasjon i læringslokaler
  • En skole med bra inneklima


På talestolen. F. v. elevene Behin, Norah og Øystein (har ikke etternavnene). Foto: Marius. S. Vannum, Akershus fylkeskommune.
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår