Aktuelt

Kjærlighet til natur i urbane byområder

Bildet: Arkitekt og landskapsarkitekt Adrian Lombardo fra Team Landskap i Link Arkitektur ga en grundig innføring i biofilisk arkitektur, der naturens elementer eller kopi av naturens elementer er viktig for menneskers mentale helse. Foto: Odd Borgestrand

ARCHITECT@WORK Oslo 2022: – Når halvparten av verdens befolkning bor i urbane områder, og tilbringer 90 prosent av tiden innendørs, er det viktig å anerkjenne menneskets behov for naturbaserte former.

Av Odd Borgestrand 

Arkitekt og landskapsarkitekt Adrian Lombardo fra Team Landskap i LINK Arkitektur ga et hundretalls tilhørere en grundig innføring i biofili under sitt foredrag på Architect@work på Lillestrøm.

Helsefremmende miljøer

– Ordet biofili betyr direkte oversatt kjærlighet til livet og levende ting. Det kommer fra gresk og er det motsatte av fobi, som er frykt, mens Fili betyr kjærlighet til.  Alle mennesker har en intuitiv og dyp nedarvet tiltrekning til naturen og en biologisk trang til kontakt med alt det naturlige, foreleste Lombardo.
En biofilisk designtilnærming søker å flette naturens positive egenskaper inn i urbane former og materialer. De siste tiårene med miljøpsykologisk forskning har resultert i en rekke konkrete prinsipper for biofilisk arkitektur. Det handler om helsefremmende miljøer.

Variasjon og kontrast

Han mente blandingen av variasjon og kontrast skaper utforskertrang. 
– Hva skjer i neste rom? Se deg omkring i byrom, og oppdag byen på nytt, var hans oppfordring. 
Han trakk fram en rekke eksempler, spesielt fra Danmark, der danske arkitekter i stor grad benytter seg av biofilistiske løsninger i arkitekturen. 
– Danske arkitekter er helt i verdenstoppen, mener Lombardo, som mente at også byer som Stavanger og Oslo også utmerker seg i norsk sammenheng. 

Forskjell på kaos og organisert kompleksitet

– Kompetanse på dette området er grunnleggende i en tid hvor løsninger for bærekraft, mobilitet og «iveability» er en nødvendig driver for god by- og stedsutvikling. Det er forskjell på kaos og organisert kompleksitet. Naturen inn i byrommene, enten det er vann eller busker og trær. Grønt og frodig, men samtidig funksjonelt er nøkkelen til spennende byrom. Belysning er med å skape spennende byrom. Variasjon i form og farge skaper spennende blikkfang, understreket han videre.
Landskapsmiljøet i LINK Arkitektur består av 33 medarbeidere som representerer en god bredde innen fagkompetanse, interessefelt, alder og nasjonalitet. 

Liker vann og grøntområder

– Biofilistisk arkitektur handler om hvilke omgivelser mennesker tiltrekkes av og hvorfor. Dette er nå blitt en del av Breeam.  Estetikksansen har hjulpet oss med å finne et sted å bo, og er i ofte avgjørende for hvor du bor og hva du setter pris på innen det kulturelle landskap. Vi er alle programmert til å like vann og det grønne. Vi har et instinkt som liker og misliker ulike elementer.
Dermed er det mange fagfelt som informerer våre forståelser for biofili. Mange av de store filosofene i historien har undersøkt estestikken. Ved sykehus får har man tatt i bruk ulike biofilistiske elementer for å gjøre pasientene raskere friskere. Det er fordi estetiske opplevelser påvirker deler av vår hjerne, forklarte Lombardo videre

Opplevelsen av rom i rommet

Det handler i stor grad om opplevelse av natur, imitasjon av natur og romopplevelse. Adrian Lombardo tok for seg romopplevelsen, som handler om utsikt og tilflukt, organisert kompleksitet, visuelle fokuspunkt og funksjon og kontraster.
– Direkte opplevelse av natur gir livskvalitet og glede, fysisk og mental helse. En direkte opplevelse av natur, visuelt og fysisk er viktig for oss som jobber med landskap og arkitektur, la han til.
Videre mente han at imitasjon av natur med dynamisk og diffust lys som etterligner det naturlige lysets dynamikk skaper også trivsel og glede. 
– Naturmaterialer er selvforklarende, og i tillegg er bruk av ulike overflater viktig. Teksturen kan ha ulike effekter, både når det gjelder lys og lyd, sa Lombardo videre.

Forskertrang i byen

Portaler i byrommet inviterer til utforskning, og trangen til utforskning er en viktig del av arkitekturen, mente han.
– Landskapsarkitekter jobber mye med å skape underrom i landskapet. -Vi er også bevisst på å bruke naturens egne elementer Det er viktig at det er noe som er unikt. Variasjon og kontraster er også viktig, spesielt dersom det er store bygg. Det handler om å kunne orientere seg i bygninger eller mot bygninger og se inn i arkitekturens mange flotte detaljer mente han, underbygget av flotte bybilder, spesielt fra danske byer.