Kjempebyks for industrimineraler

 
Kjempebyks for industrimineralerOmsetningen av pukk, som her ved Franzefoss-anlegget på Steinskogen, økte markant i 2016. Foto: Olav Hallset
Mineralstatistikken for 2016 viser at omsetningen for byggeråstoffer og industrimineraler skyter i været.

Norge er en industrimineralnasjon, og det er svært positivt at omsetningen øker med 17 prosent i 2016 sammenlignet med året før.

– Potensialet for vekst for industrimineralene er enormt. Norge kan ta en enda tydeligere posisjon i disse markedene i framtiden, sier Elisabeth Gammelsæter, generalsekretær i Norsk Bergindustri.

Leting i fritt fall
Bransjeforeningen er bekymret for framtiden. Det er svært lav leteaktivitet, og verst er det blant private selskaper uten drift i dag.

– Framtidens mineralnæring krever leting i dag. Den lave interessen for å lete etter mineralressurser er et kraftig signal om Norges omdømme som mineralnasjon, sier Gammelsæter.

Norsk Bergindustri har lansert en rekke forslag til tiltak for å øke mineralleteaktiviteten. De kom i forbindelse med en rapport foreningen publiserte i 2014 der skatte- og avgiftssystemet bransjen omfattes av ble presentert. Rapporten foreslår en rekke omfordelende tiltak som vil styrke lokalsamfunnenes incentiver for industrietablering, mineralleting og annet.

– Rapporten fra 2014 er fortsatt høyst relevant. Leteaktiviteten må opp, og lokalsamfunnene må få flere direkte inntekter fra lokal mineralnæring, sier Gammelsæter.

Pukk opp, naturstein og metaller ned
Omsetningen for pukk og andre byggeråstoffer økte med ca. 6 prosent fra 2015, mens natursteinsomsetningen gikk tilbake. 2016-tallene viser også en kraftig nedgang for omsetningen av metalliske malmer, særlig drevet av konkursen i Syd-Varanger.

– Den totale omsetningen går ned, men i stedet for bare å se på absolutte tall er vi opptatt av de overordnede tendensene. Vi vet at industrimineraler og pukk går godt, men på sikt må vi løfte letevirksomheten. For å øke denne delen av bransjen er vi avhengige av forutsigbarhet og politiske avklaringer så det skal oppleves som meningsfullt å lete etter mineralske råstoffer i Norge, avslutter Gammelsæter.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår