Klar for et krevende og spennende oppdrag

 
Klar for et krevende og spennende oppdragBildet: Prosjektleder Kjell Arild Karlsen, anleggsleder Lars Næshagen og daglig leder Knut Magnus Hvidsten i Råde Graveservice AS gleder seg til å ta fatt på etablering av 8000 meter med hovedvannledning fra Rygge til Vestby. Foto: Odd Borgestrand
-Kontrakten på 100 millioner kroner for Mosseregionens vann, avløp og renovasjon, MOVAR IKS, er virkelig det etterlengtede «lokomotivet» som er med å sikre arbeidsplassene for våre 100 medarbeidere i nye to år.

Av Odd Borgestrand

Det sier daglig leder i Råde Graveservice AS, Knut Magnus Hvidsten til Byggfakta.  Han er både lettet og glad etter at firmaet sikret seg kontrakten på etablering av den åtte kilometer lange vannledningen fra Rygge til Vestby grense.

En drømmejobb

- Nå har vi sikret en stor og viktig kontrakt, som gir oss langsiktighet og et oppdrag der vi har spesialkompetanse. Legging av en ny hovedvannledning for Mosseregionen er rett og slett en drømmejobb for oss. Vi kjenner byggherren MOVAR IKS godt etter å ha utført flere oppdrag for dem tidligere. Typen jobb passer oss også svært godt, da vi har utført tilsvarende oppdrag blant annet for Fredrikstad kommune i tillegg til flere lignende prosjekter i regionen.

- Vi har kompetansen og vi har utstyret for dette oppdraget, og det er dessuten i vårt hjemmemarked. I den usikre tiden vi og hele anleggsbransjen nå lever i, med Covid 19, kjennes det ekstra godt å hale i land en kontrakt av denne størrelse og denne typen, sier Hvidsten.

Administrerende direktør Terje Andersen nøler ikke et sekund med å bekrefte at det var en sterk opplevelse å signere kontrakten. Den dagen ble spenningen utløst.

Usikkerhet i bransjen

- Store deler av administrasjonen vår bidro med sin kompetanse på de ulike områdene for å levere et tilbud som både vi og byggherren skal leve godt med.  Prosjektleder Hans Fredrik Suther har god erfaring med denne type anbud, og bidro i sterk grad til at vi kom fram til et godt og gjennomarbeidet konkurransegrunnlag. Vi ser at det er stor usikkerhet i bransjen, og dermed presses også prisene til et svært lavt nivå. Det er ikke bærekraftig i det lange løp, men vi kjenner oss trygge på at vi har lagt inn en korrekt pris på denne jobben, sier Andersen.

Knut Magnus Hvidsten og Terje Andersen er godt fornøyd med at MOVAR IKS stilte høye krav, både teknisk og faglig.

- For oss var det en fordel. Det betyr at det kun er seriøse aktører som har mulighet til å bli med i finalerunden. Byggherrer som stiller krav er med å utvikle oss som selskap. Her skal vi skjerpe alle sanser og legge gode planer for en effektiv gjennomføring, sier Hvidsten.

Flere av kravene i dette prosjektet er utfordrende. Prosjektleder Kjell Arvid Karlsen har gått gjennom hele den åtte kilometer lange traseen for å kartlegge topografi og grunnforhold.

Graving i våtområder

- Vi sendte ut orienteringsløper Karlsen med kamera, slik at vi andre kunne sitte inne på kontorene våre og regne anbud ut fra det best mulige grunnlaget. Lengden på traseen er i seg selv en utfordring mener prosjektleder Karlsen. Blant de mer krevende strekkene er tosidig spunting og pressing under jernbanen ved Kambo. Vi skal dessuten grave mellom jernbanen, Osloveien og en skråning mot den lokale Kiwi-butikken på Kambo. Det skal etableres ei ny bru over Mosseelva der hovedvannledningen skal trekkes inn i et varerør. Det blir også graving i våtområder, der vannrørene må vektes for å holdes på plass. Rørpressing under fylkesvei og E6 ligger også inne i prosjektet.  Her møter vi alt moder jord i Norge har å by på fra våtmark, til skog, vei og fjell, sier prosjektlederen.

Fordel med tele i bakken

Når de store PE-ledningene ankommer riggplassene vil Råde Graveservice engasjere en dyktig sveiseentreprenør for speilsveising av alle rørene, som kommer i 18 meters lengder. Det er PE som gjelder for store vannledninger på grunn av sin fleksibilitet, og dette har Råde Graveservice lang erfaring med å legge. Det blir også en underentreprenør som får jobben med å etablere ei stålbru over Mosseelva. Så snart nødvendig oppstartstillatelse er på plass, vil Råde Graveservice starte anleggsarbeidene. Målet er derfor å starte opp rett over på nyåret, der de begynner med å skyte fjell ved Årvoll og Vålerveien. Det er ingen ulempe at anleggsarbeidene starter på vinterstid. Ofte er det en fordel med tele i bakken, spesielt i våtområdene.

Bygg og anleggsbransjen har det siste året opplevd en økning i arbeidsrelaterte skader og faktisk også dødsfall. Bransjen trekker selv fram mangler ved operativ ledelse og manglende risikostyring som de hyppigste årsakene til arbeidsulykker. Knut Magnus Hvidsten er tydelig på at HMS er et sterkt fokusområde i selskapet. I dette oppdraget må man også ta hensyn til turgåere som benytter Mossemarka.  

Skal komme trygt hjem

- God skilting og sikring er viktig både for oss og for de som bruker marka. Deler av traseen går langs E6 og jernbanen med mye trafikk, - og da må vi gjøre alt vi kan for å forhindre skader. Vi vil at alle skal komme trygt hjem hver dag, både de som arbeider på anlegget og de som er rundt oss, understreker Hvidsten.

- Økonomisk har vi gode muligheter for effektiv drift, men det er en risiko med varierende grunnforhold.  Det aller viktigste er å unngå stans i framdriften. Vi er trygge på det vi skal levere, men det kan oppstå uforutsette hendelser. Vi lever best med god framdrift. Det er alltid det beste både for oss, våre underentreprenører og for byggherren. Vi vet at byggherre MOVAR IKS har høye forventninger til oss, og vi kvitterer gjerne med at vi skal levere varene også denne gang, avslutter lederne i Råde Graveservice.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår