- Kommunene må følge opp

 
- Kommunene må følge oppBildet: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).
- Det hjelper ikke at staten forenkler. Kommunene må følge opp. Det gjelder ikke minst forenklingene i planarbeidet, sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på Boligkonferansen nylig.

Nye forenklingsforslag er også på vei til Stortinget – og mer kommer.

Departementet er i gang med tredje runde av forenklinger av plan- og bygningsregelverket. Også disse forventer statsråden vil bli lagt frem for Stortinget for behandling før inneværende stortingsperiode er over. Blant annet vil han se nærmere på standardiserte planbestemmelser. Flere av de tidligere forenklingene, bl.a. i boligdelen av plan- og bygningsreglene, har bidratt til at det er blitt lettere for folk flest å oppgradere sin egen bolig. Det vil, mente Sanner, bidra til at det blir flere utleieboliger.

Statsråden nevnte at det er på plass en ny husleiegarantiordning som gir betydelig større trygghet for utleier når man leier ut, ikke minst sikkerhet for å få betalt. Også dette er et tiltak for å få opp antall utleieboliger. I år skal kommunene bosette 16 000 flyktninger, og da trengs utleieboliger. Blant forenklingene Sanner minnet om, er at det nå må være viktige nasjonale eller samfunnsmessige hensyn som skal ligge til grunn for en innsigelse. Det betyr at nå kan partene finne kompromisser på et tidligere tidspunkt, og da går det raskere og mulighetene for bedre løsninger er til stede.

Departementet startet andre runde i forenkling av plan- og bygningsregelverket. Blant annet skal det bli enklere for kommunene rydde i eget planverket, dvs. rydde opp i gamle reguleringsplaner. Mer smidige planendringer legges det også til rette for ved ikke at det er nødvendig med full ny planbehandling dersom det dreier seg om mindre endringer.

- Bruk planmessig skjønn og enklere høringsrunde, fremhevet Sanner.

Han legger også opp til at kommunene ikke skal kaste bort tid på urealistiske planinitiativ. De bør avskjæres tidligst mulig. Det frigjør kapasitet. Dessuten, sa statsråd, bør selve oppstartsmøtet formaliseres. Det gir bedre, raskere og bedre løsninger der ulike aktører er inne og får tydelige rammer. Her kan man bli enige om fremdrift og nødvendige avklaringer tas. Omkamper, forsinkelser og misforståelser kan unngås. Likeledes skal det bli enklere å få dispensasjon. 

- Boligbygging skal også kunne være grunnlag for dispensasjon, ikke bare dyrkbar mark, opplyste statsråden.

(Kilde: Boligprodusentene)

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår