- Kompetansekravene må tilpasses fagene

 
- Kompetansekravene må tilpasses fagene
De fem organisasjonene Tekna, Rådgivende ingeniørers forening (RIF), Arkitektenes fagforening (Afag), Norske arkitekters landsforbund (NAL) og Arkitektbedriftene i Norge har gått sammen om et felles innspill til Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) om endringer av kvalifikasjonskravene i ny sentral godkjenningsordning.

De fem overleverte mandag formiddag sitt innspill til direktør i direktoratet, Morten Lie. Brevet inneholder 16 punkter om ansvarsrettssystemet, kvalifikasjonskrav, vurdering av realkompetanse og behov for nye godkjenningsområder. «Slik endringen i forskriften fremstod i januar innebar den i praksis et yrkesforbud for svært mange erfarne ingeniører.

Vi må unngå en sjablongmessig tilnærming til kompetansekrav, og gjøre det mulig for erfarne ingeniører å ta ansvar for prosjektering. Forskriften må åpne for individuelle vurderinger av realkompetanse innen ulike fagområder.» sier Ari Soilammi, utviklingssjef i RIF og den som har ledet arbeidet med brevet.

De viktigste punktene for RIF er følgende:

  1.  Foretak som hadde sentral godkjenning før 1. januar 2016 må kunne fornye sine sentrale godkjenninger også etter nytt regelverk, og i samme tiltaksklasser, gitt at de har samme kompetansenivå som før årsskiftet.
  2.  Det må ikke åpnes for generelle reduksjoner av kompetansekrav i forhold til dagens nivå, verken for formelt utdanningsnivå eller praksislengder.
  3.  Realkompetansevurderinger må være enkle, rettferdige og individuelle, og erfaring fra en lavere tiltaksklasse skal ikke være tilstrekkelig til å «klatre» i tiltaksklasser.
     
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår