Konsept for nytt sykehus på Aker levert

 
Konsept for nytt sykehus på Aker levertIllustrasjon av sykehusets eksteriør
Konseptet for Nytt sykehus på Aker er nå levert. Det blir et kompakt sykehus med lys, luft, utsikt og tilgang til gode uteområder med grønne lunger.

Rådgivergruppen bak Aker ledes av Nordic — Office of Architecture, som Norconsult eier 90 prosent av. Gruppen er en konstellasjon av Norges kanskje mest erfarne hoder innen helsebygg; Nordic, AART architects, COWI, Norconsult, Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter og Metier OEC AS.

Plassert midt på den flotte tomten på Aker, like ved Sinsenkrysset, kommer et av Oslos nye landemerker; byens nye lokalsykehus. Sykehuset blir totalt på ca. 150.000 m2 og vil inneholde over 650 sengeplasser, der omtrent 250 er for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

Nytt sykehus på Aker er en del av en større sykehussatsning, der Oslo universitetssykehus HF skal utvikles som tre sykehus med en klar profil; et lokalsykehus på Aker, et samlet og komplett regionsykehus med lokalsykehusfunksjoner på Gaustad og et spesialisert kreftsykehus på Radiumhospitalet. I tillegg skal det etableres en regional sikkerhetsavdeling (RSA) til erstatning for nåværende virksomhet på Dikemark.

Norconsult har vært sentral rådgiver innen energi og miljø.

«Prosjektet har høye energi- og miljøambisjoner, så det er et tydelig fokus på materialer med lavt klimagassutslipp, og vi vil benytte et klimagassregnskap som grunnlag for alle materialvalg», sier Ingrid Hole fra Norconsult – senioringeniør innen bygningsfysikk og koordinator for energi og miljø i prosjektet.

«Vi ønsker først og fremst å forme et funksjonelt bygningsanlegg for sykehusets brukere. Dette skal bli et helsefremmende og godt sted å være uansett om du er pasient, besøkende eller ansatt ved sykehuset. Det blir lys, luft og utsikt og tilgang til gode uteområder med grønne lunger. Vi ønsker også å forme et anlegg som gir noe til byen og omkringliggende bebyggelse i form av et godt byplangrep hvor miljø og bærekraft er vektlagt.» Sier Hanne Hemsen, partner og arkitekt i Nordic — Office of Architecture.

Nord for sykehuset ligger det historiske hjertet på tomten, med paviljonger, en fredet allé og en kolle som sammen utgjør det grønne hjertet på tomten. Her er det planlagt en campus, en studentplass tett på universitetsarealene i sykehuset. Ved denne plassen er også Oslo Storbylegevakt planlagt, noe som sørger for en tett tilknytning mellom sykehuset og storbylegevakten.

I tillegg til to høyhus vil det også komme lavere bygninger, også disse med utsikt, takhager og varierte uterom. Disse er beregnet på psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Omkringliggende eksisterende bygninger, hvorav mange er fredete, tas i bruk til psykisk helsevern, kontor og undervisning. Målet er en fin blanding av nytt og gammelt og sikrer varig vern av bygningene gjennom aktiv bruk.

Helse Sør-Øst RHF har ansvaret for prosjektene, og har etablert en egen prosjektorganisasjon med ressurser fra Sykehusbygg HF for det videre arbeidet. Det har vært mye engasjement rundt byggingen av Aker, nå er man ett steg nærmere og anslår at første etappe av byggeprosjektet skal stå ferdig i 2028.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår