- Kontinuerlig forbedringsarbeid gir resultat

 
- Kontinuerlig forbedringsarbeid gir resultatBildet: : Fra v. Anne Christine Bie, Beate Bie og Helge Bie i bedriftens verksted. Foto: Inger Anita Merkesdal.
Stavanger universitetssykehus har tildelt HABI as den største avtalen i ventilasjonsselskapets historie. Hvordan har familiebedriften lyktes i noe slikt?

Av Inger Anita Merkesdal

– Hvis du i en utviklingsprosess sier at du er fornøyd med det du holder på med, så er du i en tilbakegang. Du kan aldri stanse utviklingsarbeidet ditt, sier Helge Bie bestemt.
Han er styreleder og eier i HABI as, et ledende firma innen ventilasjon og fasadebekledning.
– Vi har en filosofi om at innen alt vi holder på med, skal vi endre 10 prosent per år.

– 10 prosent? Er ikke det mye?

– Jeg har lyst til å si 20. Alt vi arbeider med er i forandring. Derfor er det å forandre seg en konstant øvelse for oss.

En formidabel utvikling

Hovedkontoret ligger på Forus, mellom Stavanger og Sandnes. HABI var i 1982 den første håndverkerbedriften som etablerte seg på Forus, den andre totalt. Da het selskapet Harald Bie. Styreleder Helge Bie er fjerde generasjons blikkenslager i den 175 år gamle familiebedriften. Nylig signerte selskapet en prestisjefylt kontrakt med Stavanger universitetssykehus (SUS2023). Prestisjefylt fordi kontrakten er på over 80 millioner kroner, men kanskje enda viktigere – fordi sykehuset er en usedvanlig krevende kunde. Vi kommer tilbake til det.
Firmaet Harald Bie ble etablert i 1845 av den 16 år gamle kobber- og blikkenslageren Jon Jonassen Bie. Han var oldefaren til dagens styreleder, som overtok i 1967. Nå er bedriften et konsern, som også omfatter utleie av eiendom og eiendomsutvikling i inn- og utland.

Historisk ballast

På fagsiden har HABI en to-delt virksomhet. Den ene delen er rettet mot ventilasjon, den andre mot tak og fasade. De samme maskinene og folkene er involvert i begge arbeidsområdene, men noen har spesialisert seg innen tak og fasader, andre innen ventilasjon.
– Det er langt enklere å lære å montere luftkanaler enn å arbeide med tak og fasade, tipser Bie om.
Helge Bies døtre Beate og Anne Christine Bie er med i ledelsen i HABI. Daglig leder er Tor Ove Jørgensen. Styrelederens kontor er preget av historien, med bilder av barn – og  tre barnebarn – i hyllene, og forfedrene på veggen. Ved døren henger en gjengivelse av Jon Jonassen Bies lærlingekontrakt. Innholdet i den har nok betydd mye for HABI og menneskene der.
Konsernet har totalt 47 ansatte i Norge, hvorav 37 er fast ansatt i HABI as. Av disse er tre voksenlærlinger, selskapet har i tillegg tre ordinære lærlinger.
Helge Bie ledet i mange år yrkesopplæringsnemnda i Rogaland, har en stor interesse for yrkesutdanning og sørget for at HABI alltid har vært en solid fagopplæringsbedrift. Daglig leder i HABI as, Tor Ove Jørgensen startet selv som lærling i bedriften for over 30 år siden.

Bildet: Helge Bie har historien med seg, som styreleder for familiebedriften. Her med oldefarens lærlingekontrakt. Foto: Inger Anita Merkesdal.

Tar faglig ansvar

Det kunne vært fristende å spørre om det er en kobling mellom innsatsen for de unge og den høgst urimelig lærlingekontrakt selskapets grunnlegger i sin tid måtte signere. Men det er tross alt over 175 år siden, så vi lar det være og vinkler spørsmålet litt. 

– Hvorfor er dere så opptatt av yrkesopplæring?

– Skal du utvikle deg og ha gode ansatte, må du drive med opplæring. Jo tidligere du rekrutterer og jo bedre du investerer, jo bedre. Vi har folk som har arbeidet hos oss i 45 år, forklarer han.
– Vi er også opptatt av å på et tidlig tidspunkt treffe elevene på videregående. Vi besøker skolene for å la dem bli kjent med faget så tidlig som mulig. Forhåpentligvis frister vi noen til å velge vår retning, supplerer Beate Bie.
Begge understreker at god yrkesutdanning er avgjørende også fordi faget er langt mer komplekst enn før. Nå stilles det betydelig større krav til den enkelte.
– Der må vi som bedrift gjøre vårt for å sørge for god kompetanse nå og fremover. Fagfolkene må vite alt fra hvilke skruer som kan benyttes hvor, til betydningen av å eliminere luftmotstanden når de produserer kanaler, forklarer Bie.

Satsingsområder

HABI har og hatt læringer i kontorfag. Også de har gått ut fra selskapet med topp resultat, men det er ikke bare de unge som profilerer fra lærlingeplassen.
– For vår del er det veldig lærerikt å ha kontorlærlinger. Når vi skal lære fra oss administrative oppgaver blir vi tvungne til å gå gjennom våre egne rutiner. Vi må også begrunne hva vi gjør og hvorfor. Vi kan jo ikke lære fra oss noe som ikke er bra! sier Beate Bie med et smil.
For tiden har de ingen lærlinger i kontorfaget, men de har uteksaminert to i løpet av de siste årene. Kontinuerlig forbedringsarbeid er et annet satsingsområde hos HABI as, og fornyingen er ikke en teoretisk øvelse. Dette brytes ned til praktiske tiltak og faktisk endring, som å tilpasse seg markedets ønsker. Kunder ønsker færre leverandører å forholde seg til. Noen firma er flerfaglige. HABI har tatt initiativ til tett samarbeid med andre firma, slik at de sammen kan levere en pakke med alle de tekniske fagene og delta i konkurransen om total teknisk entreprise.
– Dette er noe vi har arbeidet med lenge. Vi gjør det samme innen byggfag, med vår egen tak- og fasadeavdeling.

– Leverer dere pakker innen byggfag i tillegg til tekniske fag?

– Ja, hvis kunden ønsker ett ledd fremfor fire innen byggfag, så samler vi oss og er ett ledd. I den forbindelsen ønsker vi å være den som har ansvaret, svarer Helge Bie, ikke overraskende.

Felles utviklingsfilosofi

Den erfarne lederen føyer til at et vesentlig element er å sørge for at store oppdrag ikke får dominere driften. For når prosjektet er over, er jobben gjort, og i mellomtiden skal en ha fanget nye oppdrag. I tillegg skal en kontinuerlig ivareta de eksisterende kundene.
Kontrakten med sykehuset innebærer også utviklingsmuligheter, og passer nok godt med selskapets mål om å strekke seg. Sykehusets anskaffelsesprosess er todelt. Trinn 1 er en kvalifikasjonsfase og trinn 2 er en tilbudsfase.
Denne prosedyreformen blir brukt i tilnærmet alle SUS2023 konkurranser.
For å bli prekvalifisert må leverandør, eller søker, levere inn dokumentasjon av angitte kvalifikasjonskrav. De som består denne første runden kan legge inn tilbud. Når tilbudet er mottatt, blir tilbyderne invitert til forhandlinger. Etter hver forhandlingsrunde får den enkelte tilbyder en frist til å inngi et revidert tilbud.
– Når siste evaluering av endelig tilbud er gjennomført, bli det utarbeidet et intensjonsbrev hvor det står at oppdragsgiver har til hensikt å tildele kontrakt, i dette tilfelle til HABI as for denne kontrakten, beskriver Christin Vik Eliassen, som er prosjektleder for anskaffelser i SUS2023.

Bildet: Ronny Glöckner og Ino Løvås i det velutstyrte blikkenslagerverkstedet. Foto: Inger Anita Merkesdal. 

SUS-leveranser

HABIs kontrakt gjelder byggene A og B. Leveransen innebærer 471 000 m³ luft fordelt på 23 separate luftbehandlingsanlegg med integrert automatikk. De leverer også styringsenhetene. Alle rommene har ulike behov. Hvert enkelt rom styres selvstendig gjennom en sentral, som de også leverer.
– Det er et stort totalvolum, men det brytes ned til mindre enheter, sier Beate Bie trygt.  
Arbeidet vil utgjøre mellom 15 - 20 årsverk. Det blir tre prosjektledere i full stilling fra oppstart. Møtevirksomheten har allerede pågått en stund. Ett vesentlig tema er optimalisering. HABI planlegger for en produksjonslinje med minst mulig avfall fra produksjonen, de minsker transportbehovet og vil gjennomføre en effektiv måte å jobbe på i henhold til LEAN-prinsippene.
Selskapet leverer til SUS2023 allerede, via entreprenør Stangeland Maskin AS. Utenfor byggene etableres en underjordisk. Den blir som en underjordisk motorveg for tekniske føringer. Også ventilasjonsutrustningen og avfuktningen til kulverten, i syrefast utførelse, leveres av HABI.

En fundamental egenskap

– At det stilles strenge krav til alle ledd av arbeidsprosessen og leveransene er med på å løfte oss som bedrift til et nytt nivå, og ruster oss for senere store oppdrag. Dessuten – du skal ikke se vekk fra at det som oppleves som et høyt krav nå, er standard om fem år, sier Helge Bie.
Han snakker av erfaring.
– Gjennom disse 175 årene har det vært en ekstrem utvikling. Er det likevel noe grunnleggende som står fast?
– Ja. Det du påtar deg skal du ha tilstrekkelig kompetanse i, slik at du lykkes. Det må alle ha med seg. En grunnleggende bedriftsfilosofi er også å kunne og å følge myndighetskrav.
– Dette høres ut som god, gammel redelighet. Handler det om å være skikkelig?
– Ja, du må være skikkelig. Hvis du sier noe, må det være slik. Du kan ta snarveger og lykkes en stund, men ikke lenge. Det holder ikke i 175 år.

Imponerende håndverk

HABIs mest synlige jobb av nyere dato må være da de tekket kjøpesenteret Herbarium i Stavanger med 2450 kvadratmeter spansk naturskifer, fordelt på 7 etasjer.  Skifertekking er en del av blikkenslagerfag fra gammelt av. I 1920 tekket firmaet taket på det gamle Filmteateret i Stavanger. Den skiferen ligger der enda. De har også tekket kobbertårnene til Domkirken i Stavanger. Andre oppdrag som står over tid er kunsthåndverket de utførte da de laget alle lysekronene i Gamle Time kirke på Bryne, samt tårnurene til hovedkontoret til Sig. Bergesen d.y. i Drammensveien.

Bildet: HABI as tekket Herbarium i Stavanger med 2450 kvadratmeter spansk naturskifer, fordelt på 7 etasjer. Her er Helmuntas Etneris. Foto: Steve Jekat.

FAKTA:
• HABIs blikkenslagerverksted er på over 1200 kvadratmeter. Der produserer de selv alt innen firkantkanaler og overganger. Selskapet var i mange år toneangivende innen maskiner, nå skal maskinparken igjen fornyes.

• Innen ventilasjonsanlegg og filter har HABI serviceavtaler med kommunene Sandnes, Sola, Stavanger og Randaberg. De har også rammeavtale med Statsbygg innen ventilasjon og kjøling.

• HABI–gruppen er samlebetegnelse for alle selskapene i konsernet; 12 selskap i Norge, hvorav 10 er eiendomsselskap som driver med utleie til næring og privat, samt tre operative selskap i utlandet.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår