Kraftig brems i prosjektmarkedet

 
Kraftig brems i prosjektmarkedetIllustrasjonsbilde: Getty Images
Antallet igangsettelser av nye byggeprosjekter viser en dramatisk nedgang, ifølge ferske tall fra Byggfaktas prosjektdatabase.

Av Pål Engeseth

I et normalår igangsettes 11.000 – 12.000 nybygg, tilbygg og rehabiliteringsprosjekter i Norge, registrert i vår database. Dette gir et snitt per kvartal på 2500 – 3000 prosjekter. Dette tallet er nå redusert til under 500 i første kvartal i år, og på under 900 prosjekter i 2. kvartal.

 

Skyver på prosjekter

Byggfakta har også registrert at en rekke prosjekter er skjøvet frem i tid. Vi har ikke i dag registrert hvilke prosjekter hvor dette faktisk skyldes Coronaviruset, men ut fra den store reduksjonen i antallet igangsettelser, ser det ut som mange småprosjekter er skjøvet i tid, Det er fremdeles usikkert om disse prosjektene vil bli tatt opp igjen på et senere tidspunkt, eller om prosjektene rent faktisk blir droppet. Uansett er det på det rene at også byggebransjen merker Corona-effekten.

Store prosjekter igangsatt

Vi har registrert at nedgangen i prosjektverdi ikke er like dramatisk, når vi ser på prosjekter som er igangsatt. Tallene her viser et noe lavere nivå for 1. kvartal 2020 og en oppgang for 2. kvartal. Dette skyldes at en del store prosjekter var igangsatt i starten av 2020. Figuren under viser verdien av igangsettelser fordelt på kvartal og geografi.

 

Detaljer

Går vi nærmere inn på detaljene viser tallene at for 4. kvartal 2019 ble det igangsatt 2322 prosjekter, til en samlet verdi på litt over 95 milliarder kroner. For siste kvartal 2019 var det totalt 7 prosjekter, med verdi over 1 milliard, som ble igangsatt.
1. kvartal 2020 ble det kun igangsatt 460 prosjekter, til en samlet verdi på 79 milliarder. For 1. kvartal 2020 ble det igangsatt 16 prosjekter med en verdi over 1 milliard, som samlet hadde en verdi på totalt 28 milliarder kroner. 2. kvartal i år er det igangsatt 13 prosjekter over 1 milliard med en samlet verdi på 34 milliarder, noe som gjør at totalverdien går opp, til tross for at antallet prosjekter fremdeles er lavt.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår