- Kunnskap og kompetanse er nøkkelen

 
- Kunnskap og kompetanse er nøkkelenBildet: – Vi skal tjene en oppgave, og dette må løses av fagfolk med ferdigheter, sa administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes. (Foto: Odd Borgestrand)
ByggeDagene: – Drømmer skapes og det er vi som realiserer dem. I møte med megatrendene skulle jeg gjerne igjen vært 18 år. Men vi må ville noe. Vi må satse på kunnskap og kompetanse.

Av Odd Borgestrand

Administrerende direktør i Byggenæringens Landsforening, Jon Sandnes, var tydelig på at det er nødvendig med kompetanse og omstilling for byggenæringen, både på kort- og lang sikt, da han i formiddag åpnet årets ByggeDagene.

– Teknologiske nyvinninger, nye måter å arbeide på og mer komplekse oppdrag betyr omveltninger. Omlegging til en ny hverdag er noe vi står midt inne i, og næringen må forberede seg til en annen tid, mente Sandnes.

Det er 17.gang ByggeDagene arrangeres, der «Fremtidens arbeidsliv» er temaet for årets konferanse. Nærmere 500 deltakere skal få med seg en rekke foredrag og debatter i dag og i morgen. Under åpningen v konferansen ble det gjentatte ganger understreket at byggenæringen er en viktig del av det samfunnet som skal bygges. 
– Vi skal tjene en oppgave, og dette må løses av fagfolk med ferdigheter. Det er det som skal bære oss inn i framtida, understreket Sandnes.

– Samtidig med at vi de neste årene skal bygge infrastruktur for et helt statsbudsjett, må politikerne legge til rette for at byggenæringen i Norge kan komme til forhandlingsbordet når store prosjekter skal realiseres. Det er et paradoks at arbeidsledigheten er høy samtidig med at aktiviteten i næringen vokser, mente Sandnes. Årsaken er at de største oppdragene går til store utenlandske aktører.

Sandnes understreket at konkurransegrunnlaget må rigges for at norske aktører kan være med i kampen om store prosjekter.
– Politikerne må være tydelig på hvilke leverandører de vil ha når landet skal bygges.  Byggenæringen er landets største distriktsnæring, og Sandnes framførte nærmest bønner til politikere om å legge forholdene til rette for at norsk byggenæring kan bygge både land og kompetanse. Uten norske aktører i bygging av infrastruktur forsvinner mange av bedriftene de neste årene, var signalet fra BNL-lederen.

Det er nesten ubegrenset tilgang på billig arbeidskraft gjennom innleie og underentreprenører. Bemanningsselskaper utfører jobber på helt andre premisser enn seriøse norske aktører. Frontfagsmodellen, lærlingeordningen, fast ansatte som hovedmodell og høy grad av faste ansettelser er nøkkelord for norsk suksess, og det er kjerneverdier byggenæringen må ta på alvor, konkluderte Sandes.
 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår