Kutter klimautslipp med mobile energikilder

 
Kutter klimautslipp med mobile energikilderBildet: Atlas Copco sitt bidrag til reduksjon av Co2 utslippene er energilagringssystemet ZenergiZe som produseres i tre ulike modeller med ulik kapasitet. Her er to generatorer og én ZenergiZe Montasje: Atlas Copco.
- Det er ingen tvil om at Norge går foran i elektrifiseringen innen bygg- og anlegg. Her er det mange ambisiøse prosjekter på gang, spesielt i Oslo og Bergen.

- Derfor er Norge et spesielt interessant marked for oss. Vi ønsker å være en viktig samarbeidspartner med våre mobile energikilder.

Det sier salgssjef i Atlas Copco Technique Nordic, Fredrik Ålund, til Byggfakta. Han legger ikke skjul på sin beundring over visjonene til Norges to største byer, og slår også fast at Sverige trolig ligger fire til fem år etter nordmennene både når det gjaldt elektriske maskiner og biler. 

100 prosent nøytral om 20 år

- I Sverige står bygg og anlegg for 20 prosent av landets samlede klimautslipp, og derfor er viktig at bransjen tar et krafttak så raskt som mulig understreket han. Vi har en klar ambisjon om å være med på det grønne skiftet innen bygg- og anlegg. EU stiller tøffe krav om klimanøytralitet, og Sveriges mål innen denne bransjen er 100 prosent nøytralitet innen 2045. Vi ser at energikapasiteten må økes med 100 prosent innen 2040. Samtidig er vi avhengig av en enda mer effektiv batteriteknologi om vi skal nå klimamålene, sier Ålund videre.
Atlas Copco sitt bidrag til reduksjon av Co2 utslippene er energilagringssystemet ZenergiZe som produseres i tre ulike modeller med ulik kapasitet. En av de mellomstore modellene ble presentert under Nordbygg. 

Tre ulike modeller

De tre modellene om er i produksjon har betegnelsene ZBE, ZBP og ZBC. Avhengig av modellen har disse energilagringssystemene en grunnflate på tre eller seks meter. Den største modellen har en nominell effekt på 250kVa og en energilagringskapasitet på 500kWh. De to modellene i den mellomstore serien har en nominell effekt på 15 kVA og 45 kVA og en energilagringskapasitet på 45 kWh.  Disse gir over 12 timer med strøm på en opplading, der ladetiden er 90 minutter. 
- Batteriene som benyttes er av litiumion, batterier med høy tetthet og lettere enn andre teknologier, forklarer Ålund. 

- ZBP og ZBE har en grunnflate på bare 1,5 kvadratmeter, noe som betyr at de er 70 prosent mindre og lettere enn tradisjonelle frittstående generatorer. Størrelsen deres gjør at de lett kan fraktes ut på anlegg, mener Ålund, som lover at disse energilagringssystemene har en levetid på over 40 000 timer. I tillegg til å hurtiglade elektriske maskiner på byggeplassen egner de seg også til arrangementer og i urbane miljøer, da de i utgangspunktet avgir null støy. Dette betyr en sterkt redusert miljøbelastning for operatørene samtidig som eierkostnadene er lave, mener Ålund.

Må snu trenden nå

Den store andelen klimapåvirkning i bygg- og anleggssektoren kommer hovedsakelig fra produksjon av materialer og produkter samt fra utslipp knyttet til energibruk i driftsfasen. Fossilfritt Sveriges veikart for bygg- og anleggssektoren setter tydelige mål for å oppnå endring, der utslippene må vise en klart fallende trend allerede fra 2025. 
- Det betyr at alle aktører i bransjen må identifisere hvilke endringer de må gjøre, for deretter å handle raskt.  Overgangen fra diesel til elektriske anleggsmaskiner er en krevende prosess, blant annet fordi kapasiteten på strømnettet ofte ikke er tilstrekkelig ute på anleggene. Dette gjelder eksempelvis når alle kommer til arbeidsplassen om morgenen og starter opp maskinene sine. Da blir strømnettet ekstra belastet, og her har de nye energilagringssystemene en funksjon å fylle, nemlig som lokal støtte til strømnettet.  Fullt oppladede batterier kan vise seg å være verdifull da, sier han med et tydelig understatement.
 
Fleksibel strømforsyning

Ålund mener ZenergiZe energilagring også kan fungere som en primær strømkilde når den brukes i frittstående modus, for eksempel for hurtiglading av elektriske anleggsmaskiner på arbeidsplassen. Energilageret kan også brukes i hybridmodus, sammen med en generator, for å kutte belastningstopper ved generatoren og dermed gi mulighet til å redusere størrelsen på maskinen. Det optimerer generatorens ytelse og forlenger levetiden. 
– Markedet etterspør nå renere energikilder, og elektrifisering av anleggsmaskiner er en viktig teknisk trend. Fremskritt innen litiumbatteriteknologi gjør at vi kan levere et produkt med høy pålitelighet, sier Fredrik Ålund, 
ZBC-modellene kan kombineres med fornybare energikilder for umiddelbar eller senere bruk. Den fanger energien eksempelvis fra solcellepaneler, og lagrer den for levering når som helst. De kan også fungere som «hjernen» til et mikronett ved å lagre og styre kraften som kommer fra forskjellige kilder og regulere belastningen for hver av bruksområdene som er tilknyttet mikronettet, avslutter han.

Bildet: - Overgangen fra diesel til elektriske anleggsmaskiner er en krevende prosess og ofte er kapasiteten på strømnettet ikke er tilstrekkelig ute på anleggene.  Da kan et energilagringssystem komme godt med, mener salgssjef i Atlas Copco Technique Nordic, Fredrik Ålund og kommunikasjonssjef Brita Bläsung. Foto: Odd Borgestrand

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Mest leste

    Siste papirutgave