Kutter klimautslipp med mobile energikilder

31 Mai 2022
- Derfor er Norge et spesielt interessant marked for oss. Vi ønsker å være en viktig samarbeidspartner med våre mobile energikilder.
Det sier salgssjef i Atlas Copco Technique Nordic, Fredrik Ålund, til Byggfakta. Han legger ikke skjul på sin beundring over visjonene til Norges to største byer, og slår også fast at Sverige trolig ligger fire til fem år etter nordmennene både når det gjaldt elektriske maskiner og biler.
100 prosent nøytral om 20 år
- I Sverige står bygg og anlegg for 20 prosent av landets samlede klimautslipp, og derfor er viktig at bransjen tar et krafttak så raskt som mulig understreket han. Vi har en klar ambisjon om å være med på det grønne skiftet innen bygg- og anlegg. EU stiller tøffe krav om klimanøytralitet, og Sveriges mål innen denne bransjen er 100 prosent nøytralitet innen 2045. Vi ser at energikapasiteten må økes med 100 prosent innen 2040. Samtidig er vi avhengig av en enda mer effektiv batteriteknologi om vi skal nå klimamålene, sier Ålund videre.
Atlas Copco sitt bidrag til reduksjon av Co2 utslippene er energilagringssystemet ZenergiZe som produseres i tre ulike modeller med ulik kapasitet. En av de mellomstore modellene ble presentert under Nordbygg.
Tre ulike modeller
De tre modellene om er i produksjon har betegnelsene ZBE, ZBP og ZBC. Avhengig av modellen har disse energilagringssystemene en grunnflate på tre eller seks meter. Den største modellen har en nominell effekt på 250kVa og en energilagringskapasitet på 500kWh. De to modellene i den mellomstore serien har en nominell effekt på 15 kVA og 45 kVA og en energilagringskapasitet på 45 kWh. Disse gir over 12 timer med strøm på en opplading, der ladetiden er 90 minutter.
- Batteriene som benyttes er av litiumion, batterier med høy tetthet og lettere enn andre teknologier, forklarer Ålund.
- ZBP og ZBE har en grunnflate på bare 1,5 kvadratmeter, noe som betyr at de er 70 prosent mindre og lettere enn tradisjonelle frittstående generatorer. Størrelsen deres gjør at de lett kan fraktes ut på anlegg, mener Ålund, som lover at disse energilagringssystemene har en levetid på over 40 000 timer. I tillegg til å hurtiglade elektriske maskiner på byggeplassen egner de seg også til arrangementer og i urbane miljøer, da de i utgangspunktet avgir null støy. Dette betyr en sterkt redusert miljøbelastning for operatørene samtidig som eierkostnadene er lave, mener Ålund.
Må snu trenden nå
Den store andelen klimapåvirkning i bygg- og anleggssektoren kommer hovedsakelig fra produksjon av materialer og produkter samt fra utslipp knyttet til energibruk i driftsfasen. Fossilfritt Sveriges veikart for bygg- og anleggssektoren setter tydelige mål for å oppnå endring, der utslippene må vise en klart fallende trend allerede fra 2025.
- Det betyr at alle aktører i bransjen må identifisere hvilke endringer de må gjøre, for deretter å handle raskt. Overgangen fra diesel til elektriske anleggsmaskiner er en krevende prosess, blant annet fordi kapasiteten på strømnettet ofte ikke er tilstrekkelig ute på anleggene. Dette gjelder eksempelvis når alle kommer til arbeidsplassen om morgenen og starter opp maskinene sine. Da blir strømnettet ekstra belastet, og her har de nye energilagringssystemene en funksjon å fylle, nemlig som lokal støtte til strømnettet. Fullt oppladede batterier kan vise seg å være verdifull da, sier han med et tydelig understatement.
Fleksibel strømforsyning
Ålund mener ZenergiZe energilagring også kan fungere som en primær strømkilde når den brukes i frittstående modus, for eksempel for hurtiglading av elektriske anleggsmaskiner på arbeidsplassen. Energilageret kan også brukes i hybridmodus, sammen med en generator, for å kutte belastningstopper ved generatoren og dermed gi mulighet til å redusere størrelsen på maskinen. Det optimerer generatorens ytelse og forlenger levetiden.
– Markedet etterspør nå renere energikilder, og elektrifisering av anleggsmaskiner er en viktig teknisk trend. Fremskritt innen litiumbatteriteknologi gjør at vi kan levere et produkt med høy pålitelighet, sier Fredrik Ålund,
ZBC-modellene kan kombineres med fornybare energikilder for umiddelbar eller senere bruk. Den fanger energien eksempelvis fra solcellepaneler, og lagrer den for levering når som helst. De kan også fungere som «hjernen» til et mikronett ved å lagre og styre kraften som kommer fra forskjellige kilder og regulere belastningen for hver av bruksområdene som er tilknyttet mikronettet, avslutter han.
Bildet: - Overgangen fra diesel til elektriske anleggsmaskiner er en krevende prosess og ofte er kapasiteten på strømnettet ikke er tilstrekkelig ute på anleggene. Da kan et energilagringssystem komme godt med, mener salgssjef i Atlas Copco Technique Nordic, Fredrik Ålund og kommunikasjonssjef Brita Bläsung. Foto: Odd Borgestrand
-
Forsvarsbygg søker samspillskoordinator
AKTUELLE PROSJEKTER: Forsvarsbygg ønsker tilbud på rådgiving av samspillskoordinator for prosjekt nytt hovedbygg på Jan Mayen.
-
Massehåndtering - en gullgruve?
Dårlig ressursutnyttelse gir høyere kostnader og høyere utslipp enn nødvendig. I over fem år har Bærum Ressursbank jobbet for bedre massehåndtering.
-
- Ramirent mener alvor
– Dette handler slett ikke om grønnvasking. Vi har malt lokalene grønne for å signalisere og visualisere at Ramirent mener alvor med det grønne skiftet.
-
Søker totalentreprenør til skoleprosjekt
AKTUELLE PROSJEKTER: Haugesund kommune søker totalentreprenør for renovering av Breidablik skole, bygg syd.
-
Historisk lave salgs- og igangsettingstall
- Boligprodusentene har ikke målt lavere salg og igangsetting for juni måned siden vi begynte med månedlige registeringer i 2010, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim.
-
«Alle» skal ha vedmaskiner
De høye strømprisene gjør at stadig flere nordmenn planlegger å fyre med ved til vinteren. En av Norges største forhandlere av vedutstyr, Wee.no, opplever en eksplosiv økning i salget av vedmaskiner, vedkuttere og vedkløyvere.
-
Satser tungt på sandwichpaneler
Ruukki Construction, en del av SSAB, skal investere 15 millioner euro i produksjon av sandwichpaneler i Borlänge i Sverige.
-
Forankrer samarbeid om havvind
Arendalsselskapet APL og Blåvinge – et partnerskap mellom Fred. Olsen Seawind, Hafslund og Ørsted – inngår samarbeid om forankringsløsninger til flytende havvind.
-
Multiconsult og Nordic fikk Bodø Havn-prosjekt
Bodø Havn har valgt Nordic Office of Architecture og Multiconsult Norge som rådgiverteam for oppgaven med å utvikle terminalområdet nordøst for Bodø sentrum.
-
Ønsker videreføring av Nye Veier
RIF har levert høringssvar til Samferdselsdepartementets utredning om organiseringen av vegsektoren.
-
Mesta i front på anbudsmarkedet
Mesta vant hele ti store driftskontrakter i årets anbudssesong, noe som sørger for 3,1 milliarder kroner i omsetning. Ifølge egne tall er Mesta årets største aktør i antall vunnet kontrakter og omsetning i det norske drift- og vedlikeholdsmarkedet.
-
Besøkte fremtidens dagligvarebutikk
- Jeg har kommet hit for å lære, sier Per Olaf Lundteigen før han går inn i den 18 500m2 store bygget. Han er 1. nestleder i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget og er nysgjerrig på hvordan ODA fungerer i det nye bygget.
-
Siste sprengsalve i Hellerudtunnelen
Mandag 8. august gjennomførte Sporveien siste sprengning i den 400 meter lange Hellerudtunnelen.
-
Statsbygg vil skvise ut useriøse og kriminelle aktører
Norgesmodellen står på dagsorden under Arendalsuka. Statsbygg vil ivareta sikkerhet og seriøsitet i hele sin virksomhet for å skvise useriøse og kriminelle aktører ut av bygge-, anlegg- og eiendomsbransjen.
-
NCC skal reasfaltere i Oslo
NCC Industry har inngått avtale med Oslo kommune om reasfaltering av de kommunale veiene. Totalt skal det legges nærmere 70 000 tonn asfalt.
-
Endrer konsernledelsen
AF Gruppen foretar endringer i konsernledelsen. Ida Aall Gram slutter i selskapet for å bli konsernsjef i Aspelin Ramm. Sverre Hærem går ut av konsernledelsen, men vil stå til rådighet for selskapet fremover. Anny Øen og Lars Myhre Hjelmeset trer inn i...
-
Inntar sjefsstolen i Aspelin Ramm
Styret har utpekt Ida Aall Gram som ny konsernsjef. Hun overtar stillingen etter Gunnar Bøyum i januar 2023.
-
Ny maskinselger i Hesselberg maskin
Lill-Tove Sandneseng (45) er første kvinnelige maskinselger i Hesselberg Maskin. Hun er ansatt som ny selger for Manitou i distriktet Møre, Trøndelag og Nordland.
-
HYDS fikk Glitre-kontrakt
Glitre Energi har valgt Hydrogen Solutions (HYDS) til å utvikle et nøkkelferdig produksjonsanlegg for hydrogen i Buskerud.
-
Bygger infrastruktur ved nye SUS
Stangeland Maskin AS skal ha godt 216 millionar kroner for jobben med å bygge kollektivtraseen mellom Jåttå og Ullandhaug.
-
Navnebytte og lederendringer
Brødr. Sunde AS endrer navn til Sunde AS. Samtidig gjør selskapet endringer i ledergruppen, hvor Bertil Sunde tiltrer som administrerende direktør og Karl Johan Sunde går over i stillingen som arbeidende styreformann.
-
Norconsult etablerer seg i Arendal
Norconsult opplever økende etterspørsel på Sørlandet og åpner kontor i Arendal onsdag 17. August under Arendalsuka.