Landemerke av resirkulert aluminium

 
Landemerke av resirkulert aluminiumØkern Portal er selskapets største utviklingsprosjekt og vil stå ferdig i 2022. Med sine 80.000 kvadratmeter blir dette bygget et viktig landemerke på Økern. Illustrasjon: Dark Arkitekter
Økern Portal betegnes allerede som Oslos mest unike næringsbygg, et sted der næring og nærmiljø møtes. Dette er en ny tenkemåte i Norge.

Av Odd Borgestrand

Bygget huser både arbeidsliv og byliv, og pulserer fra morgen til kveld.  Det blir lagt ekstra godt merke til på grunn av sin unike fasade i gjenvunnet aluminium.

Landemerke på Økern
Byggherre er Oslo Pensjonsforsikring, som har en eiendomsportefølje på 19 milliarder kroner og er en av de større eiendomsinvestorene i Norge. Økern Portal er selskapets største utviklingsprosjekt og vil stå ferdig i 2022. Med sine 80.000 kvadratmeter blir dette bygget et viktig landemerke på Økern i Oslo. Hoveddelen av bygget skal bli luftige og moderne kontorlokaler. Det vil også bli 7000 kvadratmeter med arealer til handel, publikumsarealer og andre utadrettede virksomheter; et tilbud både for de som jobber og bor i nærområdet. 

Et viktig referanseprosjekt
- Økern Portal er mye mer enn et kontor- og næringsbygg. Det skal bli en naturlig del av bylivet i Hovinbyens sentrum, Økern. Samtidig som bygget huser tilpassede og fleksible kontorlokaler og arbeidssoner blir det et naturlig samlingssted for lokalbefolkningen. Folk inviteres inn i bygget og byggets uteområder, og kan bruke det til fritid, daglige tjenester og rekreasjon, forteller daglig leder i Dark Arkitekter, Arne Reisegg-Myklestad.

Han legger ikke skjul på at dette prosjektet har vært både krevende og inspirerende å jobbe med, og Økern Portal framstår i dag som et av arkitektkontorets viktige referanseprosjekter.

Positive fotavtrykk
- Dark Arkitekter har vært med hele veien i prosjektet, og det har vært et sterkt fokus på bærekraft. Det opplyser partner Tor Christian Møglebust.

- Vi jobber i en bransje som setter store fotavtrykk i flere norske byer. Vi er opptatt av at vi skal sette positive avtrykk i de prosjektene vi er involvert i. Etterspørselen etter bærekraftige løsninger øker, og våre kunder legger vekt på dette når vi prosjekterer løsninger. Vi registrerer også en økende bevissthet blant sluttbrukerne, i dette tilfellet leietakerne som skal inn i bygget. Et eksempel er Telia, som har stilt krav om at bygget skal være Breeam excellent sertifisert, sier Mæglebust.

- Denne sertifiseringen stiller krav til alle materialer som benyttes i prosjektet, fra fasadeplater og inn til innvendige overflater. Ekstra spennende er byggets utvendige fasader, som utgjør en viktig del også av det visuelle inntrykket.  Det har vært lange og gode diskusjoner om fasadeløsningene, og vi ble veldig glad da vi så at vi kunne benytte resirkulert aluminium til dette. Dermed blir bærekraftperspektivet så absolutt ivaretatt også på dette området, sier Arne Reisegg-Myklestad.

Breeam excellent sertifisert
Økern Portal blir Breeam excellent sertifisert. Fasadene utgjør 14.600 kvadratmeter med resirkulert aluminium.

- Hele prosjektet er i stor grad preget av sirkulærøkonomi, sier Torstein Blumer i Vedal Utvikling AS, som har prosjektledelsen for Økern Portal.  Bærekonstruksjonene kan demonteres og brukes på nytt og det samme gjelder for fasadene. Dette blir et næringsbygg som skal tilby alt fra fleksible kontorlokaler til hotell og restaurant- og kulturopplevelser.

- Aluminiumslegeringen som benyttes har fått typebetegnelsen Circal 75R er verdens første som er basert på minst 75 prosent «resirkulert forbrukerskrot». Poenget med legeringen er at det resirkuleres aluminium fra tidligere brukte produkter som har nådd «End-of-Life» og det er det bare vårt selskap som har klart så langt, sier en tydelig stolt Egil Hogna, som er konserndirektør for ekstruderte løsninger i Hydro.

Lavere karbonavtrykk
Dette produktet kom i salg for et drøyt år siden, og er allerede solgt til en rekke store og små fasadeprosjekter også internasjonalt.  Hogna tror at etterspørselen vil øke kraftig etter hvert som produktet blir kjent i markedet.

- Dette er for tiden vårt hurtigst voksende produkt, og vi håper mange får øynene opp for dette miljøvennlige alternativet, sier han.

Omsmelting av aluminium til nye anvendelser krever kun 5 % av den energien som går med til å produsere primæraluminium. Jo høyere det resirkulerte innholdet er, desto lavere er karbonavtrykket. Hydro CIRCAL 75R har verdens minste CO2-avtrykk: cirka 2,0 kg CO2 (1,5 – 2,3 kg CO2) per kilo aluminium, som er 6 ganger, eller 84 % mindre enn verdensgjennomsnittet for primærutvinning.

Utvidet livssyklus
- Samtidig som elementfasadene monteres på «Økern Portal», blir det levert WICONA- elementfasader til to andre byggeprosjekter i Oslo; nemlig «VIA / Ruseløkkveien 26» i Vika og «Valle View» på Helsfyr, opplyser distriktsansvarlig Frank Føleide til Byggfakta.

Produktet vil dessuten få sentral plass under Nordbygg-messen i Stockholm, som er flyttet til 20-23.april 2021. Økern Portal-prosjektet er utviklet etter de høyeste energieffektivitetsstandarder. Hele det ytre laget består av fasader fra WICONA produsert med Hydro CIRCAL 75R End-of-Life resirkulert aluminium, en løsning som forplikter miljømessig og som bidrar til at det blir en svært bærekraftig bygning. Prosjektutformingen tar også til orde for å ivareta og gjenopprette biologisk mangfold med grønne tak og lokal dyrking av vekster. Energiforbruk, forurensning og leveranse av materialer er nøye revidert for å sikre bærekraftig konstruksjon og utvidet livssyklus, for å oppnå BREEAM Excellent.

Nyskapende design
I arkitektkontorets omtale av bygget står det blant annet at bygningens form skaper en sterk identitet i det enorme omkringliggende urbane landskapet, men de arkitektoniske detaljene bidrar til å «humanisere» uttrykket. For å øke størrelsen på offentlige rom er bygningen designet med utkraging, slik at hele parken strømmer gjennom den. I tillegg har fritids- og restaurantområder blitt plassert på dette området med mål om å skape kontinuerlig liv og aktivitet.

- I denne bygningen er det en stor fasade som skal dekkes, og plasseringen av vinduene spiller en viktig rolle. Det har faktisk vært mange diskusjoner gjennom hele prosjektet om hvordan vi skal utforme fasaden for å tilpasse dem til kravene i BREEAM-sertifiseringen. Vi ble veldig glade for å høre at vi kunne få en fasade fremstilt av resirkulert materiale med Hydro CIRCAL 75R, og dermed kunne integrere bærekraft i fasadene, forklarer Arne Reisegg‐Myklestad.

Spesialtilpasset bekledning
Til den utvendige bekledningen av bygningen ble fasadeløsningen spesialtilpasset for å oppfylle prosjektets krav. Fasadene er bygget opp av selvbærende elementer av isolerte profiler i aluminium med isolerglass og godt isolerte tettfelt. Utvendig solskjerming er basert på persienner med lameller, og for å integrere den i fasaden har WICONA utviklet tilpassede vertikale styreskinner og horisontale lameller i stort format.

- Fasadeløsningen tilbyr også frihet i utformingen av hvert enkelt prosjekt, fordi den er enkel å tilpasse ethvert konsept. Produksjonen utføres i verkstedet, noe som garanterer en høy grad av sikkerhet og prosesskvalitet ut over markante tids- og kostnadsbesparelser, understreker konserndirektør Egil Hogna.

Sirkulær økonomi
- For å redusere karbonavtrykket til byggematerialer er det viktig å kontrollere produksjonen av byggevarer, samtidig som man oppmuntrer til sirkulær økonomi i dette systemet, det vil si resirkulering og gjenbruk av materialer som tidligere er brukt. Hydro CIRCAL 75R er et materiale som er sertifisert av DNV‐GL, et uavhengig organ som garanterer at 75 % av materialet kommer fra brukt aluminiumskrot, noe som betyr aluminium som har nådd slutten av livssyklusen. Dette representerer en av de største nyutviklinger de siste årene når det gjelder bærekraft i byggebransjen, mener Hogna.

For å forstå hvor stor fremgang dette er for å redusere utslippene, trekker han fram to fakta: Det europeiske gjennomsnittsutslippet er 8,6 kg CO2 per kg aluminium. Globalt er gjennomsnittet 18 kg CO2 per kg aluminium. Med Hydro CIRCAL 75R synker dette tallet til cirka 2,0 kg CO2 per kg aluminium. Dette er det laveste CO2-utslippet på markedet.

Produksjon i Tyskland og Luxembourg
Produksjonen av Hydro CIRCAL 75R starter hos Hydro i Dormagen i Tyskland, der det resirkulerte materialet som er egnet til å produsere denne aluminiumslegeringen velges ut, og ender i Hydros anlegg i Clervaux, Luxembourg, der primæraluminium tilsettes den resirkulerte aluminiumen inntil man oppnår et materiale som igjen er velegnet for bygninger. Produksjonsprosessen til dette materialet er 10 ganger renere enn konvensjonelle prosesser. CO2-utslippene er langt under gjennomsnittet i det nåværende markedet og reduserer utslippet med nesten 40 prosent, sammenlignet med utslippene fra en konvensjonell aluminiumprosess. Økern Portal er et av de første prosjektene med WICONA-fasader med Hydro CIRCAL 75R aluminium. 


Fasadene på Økern Portal er bygget opp av selvbærende elementer av isolerte profiler i aluminium med isolerglass og godt isolerte tettfelt. Foto Odd Borgestrand


Aluminiumslegeringen som benyttes er basert på minst 75 prosent «resirkulert forbrukerskrot». Poenget med legeringen er at det resirkuleres aluminium fra tidligere brukte produkter som har nådd «End-of-Life». Foto: Hydro


Byggherre er Oslo Pensjonsforsikring, som har en eiendomsportefølje på 19 milliarder kroner og er en av de større eiendomsinvestorene i Norge. Økern Portal er selskapets største utviklingsprosjekt og vil stå ferdig i 2022. Foto: Odd Borgestrand


Økern Portal er mye mer enn et kontor- og næringsbygg. Det skal bli en naturlig del av bylivet i Hovinbyens sentrum, Økern. Illustrasjon: Dark Arkitekter

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår