Lanserer mobil AR-teknologi

 
Lanserer mobil AR-teknologiBildet: Teknologien skal hjelpe byggearbeidere med å se en blanding av virkelighet og byggetegninger i 3D, basert på deres nøyaktige plassering, og hva de ser på.
Dalux har lansert verdens første Augmented Reality-teknologi (AR) som skal hjelpe byggebransjen med å se en blanding av virkelighet og BIM-modeller alt etter hva de kikker på med mobiltelefonen.

Virksomheten bak Nordens mest nedlastede bygge-app har nå lansert en AR-teknologi som er kompatibel med Android. Teknologien skal hjelpe byggearbeidere med å se en blanding av virkelighet og byggetegninger i 3D, basert på deres nøyaktige plassering, og hva de ser på.

Virksomheten Airteam har testet løsningen de siste par måneder, og deres BIM-spesialist er imponert, i følge en pressemelding.

– Det er revolusjonerende at teknologien vet hvor du er og hva du ser på. Tid og penger kan spares, og entreprenører kan nyte store fordeler i forbindelse med kvalitetssikring og montasje. Det kan være enormt komplisert å navigere i alle de mange papirtegningene i byggebransjen – men med AR behøver vi ikke å tenke så mye, men bare kikke, sier Kasper Haack.

– Det er uunngåelig at ting går galt under store byggeprosjekter, men med teknologien kan alle lett se, hvem som er ansvarlig for feilen, og det betyr at vi kan unngå mye bortkastet tid på å diskutere hvem som har ansvaret, sier han.

En lektor ved DTU Compute er imponert over, at et AR-produkt allerede er modent nok til å kunne brukes i praksis.

– Potensialet for AR er lang større enn VR, men det er mye vanskeligere å utvikle, fordi maskinen har bruk for å vite nøyaktig hvor brukeren er, hva han ser på osv. På sitt fulle potensiale er det et stort skritt i retning av en fusjon mellom menneske og maskin. Med mere teknologi som dette forventer jeg at verden vil se mange flere eksempler på at arbeidsgangen blir endret radikalt av AR, sier professor Jakob Andreas Bærentzen ved DTU.

Ingeniørene bak AR-teknologien hos firmaet Dalux er ivrige etter å implementere AR-teknologien deres.

– På 90-tallet jobbet jeg på et stort VR-forskningsprosjekt, men den gangen var teknologien umoden og dyr. Så vi var overrasket over å oppdage hvor klar AR-teknologien er til å bli brukt i byggebransjen i dag. I dag er det klargjort en digital BIM-modell på de fleste store byggeprosjekter. Vi kan få adgang til modellen via mobiltelefonen og vise den til byggearbeidere avhengig av hvor de står, sier en av gründerne bak Dalux, Bent Dalgaard.

– At vår teknologi kan brukes på mobile enheter gjør det langt lettere for byggebransjen å ta den til seg, da alle etter hvert har en smartphone eller tablet, og for eksempel alternativet HoloLens (en Microsoft brille) er mye dyrere, sier han avslutningsvis i pressemeldingen.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår