Lanserer ny anvisning om innfesting av solanlegg

 
Lanserer ny anvisning om innfesting av solanleggIllustrasjonsbilde: Knut Jarle Lithander Nilsen og Jan E. Døssland på taket til Kiwi Nordre Jarlsberg Brygge i Sande i Vestfold. Foto: Norgesgruppen
Takprodusentenes forskningsgruppe (TPF) og SINTEF Community utarbeidet en helt ny anvisning om innfesting av solanlegg på kompakte tak med god hjelp fra Solenergiklyngens medlemmer.

Prosjektet har vært et spleiselag mellom TPF, DiBK og Norgesgruppen i tillegg til betydelig egeninnsats fra TPF og Solenergiklyngen. 

Skader oppstår

Mange byggherrer med miljøambisjoner og tilgang på flate tak, planlegger eller har allerede montert solceller eller solfangere på taket. Det siste halve året med svært høye strømpriser har nok også bidratt til ønsket om egenprodusert kraft, noe som vil bidra til at det installeres flere solinstallasjoner både på nye og eksisterende tak i årene fremover.

Erfaringer fra både taktekkere og byggherrer viser dessverre at det i litt for mange tilfeller oppstår skader ved at valgte innfestingsløsning av solanlegg ikke er tilpasset resten av takkonstruksjonene. Dette gjelder både ved installasjoner på nye og eksisterende tak. Tiltakshavere har tidligere etterlyst en godkjent preakseptert løsning for innfesting av solceller på tak. 

Må tåle belastningene

Solcellepaneler og solfangere på flate, kompakte tak kan monteres på flere måter, men felles for alle systemer er at både underliggende takkonstruksjon og solcellesystemet må tåle belastningene som de utsettes for samt opprettholde funksjonsevnen over tid. Dette innebærer at det er flere aktører som har en rolle for å sørge for at valgte løsninger ikke bidrar til skader, verken på kort eller lang sikt. 

I prosjekter for montering av solanlegg er det mange aktører som må samhandle i de ulike fasene fra planlegging til vedlikeholdsfasen. Denne anvisningen er et hjelpemiddel for de ulike aktørene i et byggeprosjekt der det skal monteres solanlegg på kompakte flate tak, med råd, anbefalinger og løsninger for innfesting av ulike solanlegg på kompakte flate tak. Dette for å sikre et resultat som ivaretar alle funksjonskrav i Byggteknisk forskrift. 

God samhandling er viktig

- En god samhandling mellom aktørene er en forutsetning for et godt og varig resultat, og anvisningen omhandler også hvilket ansvar de ulike aktørene har i de ulike fasene knyttet til innfestingen av solanlegget, sier TPFs styreleder Hege Gunnerud i en pressemelding.

- Lokalprodusert energi er et viktig tiltak for at Norgesgruppen skal nå sine klimamål, og har allerede montert solenergi-anlegg på flere av sine tak. Men det gjenstår fortsatt svært mange m2 tak som solenergi kan monteres på, og vi må da være sikre på at innfestingen av solenergi-installasjonene ikke bidrar til skader på taket, med de konsekvenser dette kan få, sier prosjektsjef forvaltning Knut Jarle Lithander Nilsen i Norgesgruppen Eiendom. 

- Ved å følge anbefalingene i den nye TPF-informerer nr. 15 mener vi at omfanget av skader relatert til innfesting av solinstallasjoner på flate kompakte tak vil reduseres, avslutter Hege Gunnerud. 

 

 

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave