Lanserer ny flytende havvindteknologi

 
Lanserer ny flytende havvindteknologiIllustrasjon: Wind Catching-enhet
Wind Catching Systems vil i samarbeid med hovedleverandør Aibel kommersialisere den banebrytende Wind Catching-teknologien for flytende havvindparker.

Teknologien øker effektiviteten, kutter arealbruken med 80% og har lavere operasjonskostnader, noe som bidrar til at flytende havvind-parker kan produsere strøm med kostnadene til bunnfaste løsninger. Ferd og North Energy er blant eierne i selskapet og ser betydelige vekst- og eksportmuligheter.

- Wind Catching vil gjøre flytende havvind konkurransedyktig allerede fra 2022-2023, noe som er minst ti år før konvensjonelle havvindparker. I samarbeid med hovedleverandør Aibel vil vi kommersialisere den banebrytende teknologien som dramatisk øker effektiviteten til vindparkene og kutter arealbruken med 80 %, sier Ole Heggheim, CEO i Wind Catching Systems, i en pressemelding.

- Vårt mål er at kundene kan produsere strøm som subsidiefritt konkurrerer med andre energikilder. Enkelt sagt vil vi levere flytende havvind med kostnadene til bunnfaste løsninger, noe som gir store muligheter på global basis for norsk leverandørindustri, sier Heggheim.

Wind Catching Systems utvikler i samarbeid med Aibel og Institutt for energiteknikk, IFE, flytende multiturbinparker bestående av et stort antall 1 MW turbiner satt sammen i et stort seil. Løsningen kutter arealbruken med over 80 % og øker effektiviteten betydelig, sammenlignet med konvensjonelle flytende havvindparker. Selskapets hovedeiere er Ferd og North Energy, i tillegg til at Wind Catching Systems er støttet av Innovasjon Norge.

- Målsettingen er å gjennomføre den tekniske verifikasjonen i løpet av 2021 og å tilby kommersielle utbyggingsløsninger i 2022. Wind Catching vil ha et betydelig konkurransefortrinnn mot de konvensjonelle flytende havvind-teknologiene og vi ser store muligheter for norsk leverandør- og eksportindustri, sier Erik Bjørstad, investeringsdirektør i Ferd.

Wind Catching-parkene vil ha en levetid på 50 år, vil ha vestlig mer kostnadseffektivt vedlikehold enn dagens flytende havvindløsninger og løser bærekraftsproblemer knyttet til gjenbruk av turbinblader, fiskeressurser og CO2-utslipp fra installasjon og vedlikehold. Ett Wind Catching-seil er fem ganger så effektiv som en konvensjonell havvindturbin og kan produserer energi til 80 000 husholdinger.

- Wind Catching vil utfordre dagens konvensjonelle teknologiløsningene med det banebrytende og patenterte designet. Her kan operatørene og utbyggerne få produksjonskostnadene man håper å nå i 2030-2035 i løpet av kort tid. Gitt at teknologiverifikasjonen bekrefter det vi tror, så er det betydelig muligheter for Wind Catching på de store utbyggingsprosjektene i Nordsjøen, på vestkysten av USA og i Asia de kommende tiårene, sier Rachid Bendriss, investeringsdirektør i North Energy.

Illustrasjon: Wind Catching-modul sammenlignet med Eiffeltårnet, Frihetsgudinnen og et cruiseskip.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår