Lanserer system for gjenvinning av teppefliser

 
Lanserer system for gjenvinning av teppefliserBildet: Teppeflisene sendes til Tarkett sitt anlegg i Nederland der garnet ved hjelp av den nye teknologien, separeres fra baksiden.
Gjennom tett samarbeid med Aquafil har Tarkett utviklet en teknikk som gjør det mulig å materialgjenvinne teppefliser med PA6 garn som er, eller vil bli montert i Norge.

Det nye innsamlingssystemet med ReStart for teppeflis innebærer en potensiell reduksjon av klimagassutslipp på flere tusen tonn CO2 årlig. Systemet er allerede satt i drift, og det jobbes med de første prosjektene.

Norge har Tarkett jobbet med innsamling og gjenvinning av vinylgulv i over 10 år. Nå åpnes et nytt system, denne gang for gjenvinning av teppefliser. Ved Tarketts anlegg i Waalwijk, Nederland, finnes nå en ny teknikk på plass. De tekniske utfordringene med å separere garnet fra resten av teppeflisen, og samtidig beholde den høye kvaliteten på materialet er løst. Dette utviklingsarbeidet har foregått i tett samarbeid med den italienske fiberprodusenten Aquafil.

– Tarkett vil være med å drive overgangen til et klimanøytralt samfunn. Utvidelse av systemene for gulvgjenvinning i Norden til også å omfatte teppefliser, er et betydelig steg mot å realisere en sirkulær økonomi for gulv, og vi er stolte over å få være en pioner på dette området, sier Dag Duberg, nordisk bærekraftssjef i Tarkett, i en pressemelding.

Produkter som omfattes av ReStart for teppeflis er de med PA6-garn; en vanlig nylonkvalitet som brukes på omtrent halvparten av de 600.000 kvm med teppeflis som selges i Norge hvert år.

– Å lansere et nytt gjenvinningssystem av denne dimensjonen er bevis på at vi i Tarkett mener alvor med vårt ønske om en sirkulær økonomi i praksis, sier Dag Duberg.

Teppeflisene sendes til Tarkett sitt anlegg i Nederland der garnet ved hjelp av den nye teknologien, separeres fra baksiden. Renhetsgraden blir over 95 %, noe som er en forutsetning for at det skal kunne gjenvinnes. Aquafil kan deretter produsere ECONYL®-garn, som består av 100 % gjenvunnet materiale, som igjen kan benyttes i produksjon av f.eks. nye teppefliser. I tillegg kan baksiden av teppeflisene med EcoBase gjenvinnes 100 % til ny tilsvarende bakside.

EcoBase er designet og utviklet for gjenvinning, og har vært på markedet i flere år allerede. For hver kvadratmeter med teppeflis som gjenvinnes, reduseres klimaavtrykket med ca. 6 kg CO2. For teppeflis med EcoBase bakside forbedres reduksjonen til 8 kg CO2.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave