Leca vil redusere CO2-utslipp med 50 prosent

 
Leca vil redusere CO2-utslipp med 50 prosentThierry Lambert fra Saint Gobain (t.v.) og Jesper Schmidt fra Leca Danmark feirer at det store miljøprosjektet SPIR er godkjent.
Ved å investere 160 millioner kroner i et biomasseprosjekt, satser Leca-fabrikken i Danmark på å bli mer bærekraftig og konkurransedyktig. Planen er at fossile brennstoffer i produksjonen skal byttes ut med biomasse.
 
Dette vil senke fabrikkens CO2-utslipp med mer enn 50 prosent i året. Samtidig kan man på sikt utnytte overskuddsvarmen til fjernvarme. Hos Leca gleder man seg rimeligvis over at investeringen er på plass.
 
- Dette betyr svært mye for Leca. Både fordi prosjektet vil sikre konkurransedyktig produksjon i Hinge i mange år fremover, og fordi det kommer til å ha en merkbar, positiv effekt i forhold til miljøpåvirkningen, siger Torben Dyrberg, adm. direktør for Leca International, i en pressemelding. 
 
Bra for norske kunder
Dette er den største enkeltinvesteringen noensinne i Leca-konsernet, og vil også ha betydning for Leca i Norge, som vil kunne levere den CO2-gunstige Lecaen fra Hinge-fabrikken.
Saint-Gobain er en av verdens ledende byggevareleverandører og eier av Leca-selskapene i Europa. Nå investerer de tungt i et nytt biomasseprosjekt som gjør den danske Leca-fabrikken i Hinge på Jylland mer konkurransedyktig og bærekraftig. Prosjektet er delvis offentlig finansiert med 49,5 millioner danske kroner, mens Saint-Gobain investerer det resterende av de i alt 110 millionene som prosjektet vil koste. 
 
Investering i bærekraft
Nettopp bærekraft er et nøkkelområde for Saint-Gobain og Leca, og det lokale prosjektet fra Hinge ble også godt mottatt av Saint-Gobain-konsernet, da prosjektet bidrar til Saint-Gobains overordnede mål om å redusere CO2 med 20 prosent innen 2025.
- Det at vi halverer vårt CO2 utslipp betyr mye. Dessuten er det gledelig at vi kan bruke en type biobrensel som normalt ender på deponi, fordi det er så få som kan bruke det. Dermed bidrar vi både til et bedre CO2-avtrykk og til sirkulær økonomi, sier Jesper Schmidt, prosjektsjef i Leca Danmark.
 
Offentlig støtte
Prosjektet er støttet med 49,5 millioner kroner fra tilskuddsordningen VE Proces, en ordning fra den danske Energistyrelsen som er etablert som anleggsstøtte til virksomheter som hjelp til omlegging av prosessenergi fra fossilt til varig energi. Resten av pengene er Saint-Gobains egen investering i prosjektet som består av et røykgassrenseanlegg og et mølleanlegg. Sistnevnte skal sikre at biobrenselet har den riktige finhetsgraden som skal til for at produksjonen kan kjøre optimalt.
Prosjektet startes opp efter sommeren 2018 og forventes ferdig i slutten av 2019.
 
 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave