- Må tilrettelegge for kvinner

 
-	Må tilrettelegge for kvinnerI oktober delte maler Ine Nordahl sin historie fra scenen på Fellesforbundets landsmøte. Hun fortalte en rystende historie om hvordan det var å komme inn i byggebransjen som ung lærling og eneste jente, med manglende tilrettelegging, fellesdusj og trakassering på arbeidsplassen.(Foto: MittAnbud).
KOMMENTAR: Maler Ine Nordah er ifølge tall fra SSB blant de 1,1 prosentene av arbeidende håndverkere som er kvinner. Dette må det gjøres noe med, mener arrangørene av Norges Hyggeligste Håndtverker.

Av Benjamin Husstad-Nedberg, prosjektleder Norges Hyggeligste og Martin Grevstad, kommunikasjonssjef Norges Hyggeligste Håndverker

I Mittanbud har vi gjort det til en tradisjon at vi hvert år, sammen med hele bransjen, jakter etter Norges Hyggeligste Håndverker. I 2019 var 30 av totalt 1017 nominerte, kvinner. I finalen var syv av 21 finalister kvinner. Og til slutt var det rørleggeren Camilla Cox Barfot som stakk av med den gjeveste tittelen; Norges Hyggeligste Håndverker 2019.

Kvinner er muligens i mindretall blant håndverkere, men det er liten tvil om at de få som er der setter tydelige spor etter seg og at kundene setter pris på jobben de gjør. Det gir håp om at andelen kvinner i håndverksfagene øker i årene som kommer.

Selvfølge med egen garderobe

Ifølge The Global Gender Gap 2020 er Norge på andreplass over verdens mest likestilte land. Skal vi ha et håp om å erobre førsteplassen må også håndverksbedrifter gi menn og kvinner de samme

rettighetene. Egen garderobe for jenter bør være en selvfølge når man inntrer i arbeidslivet som lærling. La oss slå et slag for at Norge ikke bare er et godt land for kvinner generelt, men også det hyggeligste landet for kvinnelige håndverkere.

Trakassert

«Er det noen som har prøvekjørt malerjenta enda?»

Sitatet er hentet fra innsiden av en dodør på en norsk byggeplass. I oktober delte maler Ine Nordahl historien fra scenen på Fellesforbundets landsmøte. Nordahl fortalte en rystende historie om hvordan det var å komme inn i byggebransjen som ung lærling og eneste jente. Hun fortalte om manglende tilrettelegging, fellesdusj og trakassering på arbeidsplassen. Her kunne historien stoppet. Ine kunne blitt en del av en dyster statistikk av jenter som hvert år hopper av håndverksfaget underveis i utdanningen. Hun kunne blitt et symbol på hvorfor mange jenter velger bort yrkesfag. Men ikke minst kunne Norge mistet en dyktig håndverker.

Heldigvis stopper ikke historien her. Til tross for at Ine følte seg alene, stod hun opp for seg selv og andre kvinner i bransjen. I dag jobber hun for en av Oslos største malerfirmaer, mens hun på fritiden kjemper en aktiv kamp for kvinners rettigheter i byggebransjen. Skal flere jenter velge yrkesfag må rollemodeller som Ine Nordahl dyrkes for alt det er verdt.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår