MAD til VM-finalen i grønn arkitektur

 
MAD til VM-finalen i grønn arkitekturIll. MAD Arkitekter
MAD Arkitekter havnet i det internasjonale rampelyset med sin nominasjon til MIPIM-Awards i kategorien «Best innovative green building» for det nye datasenteret på Fet. Et robust prosjekt som skal gi et solid løft for lokalt næringsliv og norsk IKT.

Datasenteret på Fet er bygget av DigiPlex, etter en stram kravspesifikasjon av Norges største IT-selskap EVRY, som har skrevet under på en 20-års kontrakt som leietager. Sammen med ingeniørene fra Sweco har arkitektene jobbet sammen til å drive innovasjon innen både IT-løsninger og miljøbygg. Resultatet er et datasenter som har blitt det mest effektive og energisparende i Norge.

BIM har stor betydning
MAD arkitekter har brukt ArchiCAD i flere år og tok det aktivt i bruk under prosjekteringen av Sørenga D1-b4. Kontoret har opparbeidet seg en solid erfaring med ArchiCAD som har fungert veldig bra, også for dette prosjektet.

Datasenteret er et BIM-prosjekt der øvrige fag (RIV/RIE/RIB) prosjekterte i BIM. «Det var ingen BIM ansvarlig på prosjektet, men det ble aktivt brukt fra vår side. Vi kan kalle det forenklet BIM-prosjektering» forteller Maja Egge Šipuš, arkitekt hos MAD.

«For de fleste prosjekter vi jobber med har BIM stor betydning. Vi jobber ofte med store komplekse bygg hvor koordinering av alle fag er uhyre viktig fra en tidlig fase. Dette er vi sikker på at gir de beste løsningene, både arkitektonisk, teknisk og økonomisk, og det har selvfølgelig stor betydning for fremdriften.»

Teamwork og BIM-server
«På kontoret jobber vi i Teamwork-filer og med BIM-server. Hver uke ble IFC-modellen for datasenteret lastet opp på et web-hotell. Vi brukte modellene på prosjekteringsmøter når vi så behov for det. Det hendte også at vi sendte ut noen utklipp/områder der det var konflikter som måtte løses underveis. Vi brukte også Tekla og Solibri for å gjøre samarbeidet med andre involverte mer effektivt. For utveksling av data mellom de ulike fagene ble det brukt både IFC, DWG og PDF.»

«Det var ingen spesielle utfordringer gjennom prosjektet foruten om noen små utfordringer som man finner i alle prosjekt. For datasenteret prosjekterte vi store rister i fasadene, her møtte vi på noen problemer. Men ellers var det ikke noe utenom det vanlige. »

På lag med fremtiden
For MAD arkitekter var prosjektet en reise inn i det ukjente, der både program, ulike særkrav og selve prosjektets fysiske omfang hadde et ambisjonsnivå man ikke har vært i nærheten av tidligere her til lands.

«For oss handlet det om å løse en serie tekniske utfordringer og koordinere eksperter fra ulike felt som kom inn med spesialkompetanse vi aldri kunne drømme om å besitte selv. Desto mer fantastisk er det at vi klarer å få en så formidabel annerkjennelse som en nominasjon til MIPIM Awards. Men det aller beste er allikevel følelsen av å være på lag med fremtiden. IT er den nye oljen, og vi er stolt over å gjøre vårt for at dette skal bli en grønn næring,» avslutter Šipuš.

Verdens største messe for byutvikling og arkitekturMIPIM avholdes hver vår i Cannes, og har i løpet av få år etablert seg som verdens største messe for byutvikling og arkitektur. Deltagere fra alle verdenshjørner samles i noen hektiske dager for å diskutere hva og hvordan de skal bygge en velfungerende, vakker og miljøvennlig fremtid sammen. Og ikke minst hedre de beste prosjektene fra året som gikk.

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår