Mangler fagkompetanse

 
Mangler fagkompetanseIllustrasjonsbilde / Shutterstock
NHOs Kompetansebarometer for 2016 viser at medlemsbedriftene i byggenæringen fortsatt har et stort behov for faglært arbeidskraft. Både fagarbeidere og fagskole- og ingeniørutdannede er attraktivt for bedriftene.

Kompetansebarometeret viser at 57 prosent av bedriftene i byggenæringen har et udekket kompetansebehov. Over halvparten av bedriftene mener de har behov for ingeniører, mens fire av ti bedrifter har behov for fagarbeidere med byggfag. Behovet er enda større for bedrifter med over 250 ansatte.

– Kompetansemangel kan føre til både tapte oppdrag eller markedsandeler, sier Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i BNL.

Resultatene er i tråd med BNLs egne tall og stemmer også med Fafos framskrivninger om behovet for faglært arbeidskraft i Norge.

– Det er fortsatt mange store og utfordrende oppgaver knyttet til befolkningsvekst og klimaendringer som byggenæringen skal bidra til å løse, sier Leegaard.

Leegaard mener at undersøkelsen viser at bedriftene har behov for de som velge yrkesfag, og det vil derfor være en god strategi for 15-åringene som om kort tid skal velge videregående studieretning.

– Behov for fagarbeidere med byggfag er mest utbredt viser undersøkelsen. Men vi legger også merke til at byggingeniører er også attraktivt.

Skole- og fagskoleeierne må fokusere på gjennomføring og kvalitet i norsk yrkesopplæring og fagskoleutdanning, for å gjøre tilbudet attraktivt for ungdom, avslutter Jørgen Leegaard, kompetansedirektør i BNL.

Om NHOs kompetansebarometer:

• Årlig kartlegging av kompetansebehov i NHOs medlemsbedrifter – gjennomført for tredje gang
• Survey gjennomført av NIFU rundt årsskiftet 2015/2016
• 20 231 bedrifter ble spurt og 5 183 har svart (svarprosent 26%)
• Relativt jevn fordeling på region, landsforening og bedriftsstørrelse
• Representativ for NHOs medlemsmasse, men ikke for hele norsk nærings- og arbeidsliv
• Bedriftsstørrelse har stor betydning på flere områder

 

 
 
 
 

Stilling ledig

Vise alle ledige stillinger

Byggekostnadskalkulator

Byggekalkulatoren gir deg et enkelt prisanslag for byggeprosjekter basert på areal og geografisk område.

Avansert byggekostnadskalkulator
Klikk her for å logge inn

Produktnyheter

Vis alle

  

Bransjekommentar

Vis alle

  

Nyttekjøretøy

Vis alle

  

Siste papirutgave

 
 
Retningslinjer for datahåndtering, personvern og informasjonskapsler

Ved å surfe videre på vår hjemmeside og bruke våre tjenester godkjenner du at vi samler inn data om dine besøk. I vår personvernerklæring forklarer vi hvilke data vi samler inn, hvorfor vi samler dem inn og hva vi bruker dem til. Les mer...

OK, jeg forstår